Меню у Великий піст: поради на кожен день та добірка страв

982

Щорічний піст перед Великоднем почався у 2019 році 11 березня і триватиме аж до самого свята 28 квітня. Ми вже писали про головні правила та обмеження, які діють під час посту. Детально про те, як харчуватись різноманітно та що готувати — далі у статті.

Пісні страви українців

Якщо зробити тісто на воді та без додавання яєць — то пісними можна приготувати млинці, вареники, галушки. А також всяку випічку: пиріжки, пироги, рулети. Звісно, одним тістом обходитись не варто — треба їсти більше овочів, які зберігаються в нас протягом року. Гриби, капусту, моркву, гарбуз, буряк. Популярну на щоденному столі українців картоплю.

Додатковим джерелом енергії стануть різноманітні сухофрукти та горішки, мед. Вони замінять усілякі солодощі. Але варто пам’ятати, що піст передбачає міру у всьому, навіть в таких корисних десертах.

Супи — окрема категорія пісних страв. Їх можна легко приготувати без м’ясних продуктів. При цьому — готувати щодня різні і не повторюватись. Це можуть бути пісний борщ з квасолею, грибні юшки, супи на овочевому відварі, з крупами, з галушками чи горохові. Вибір надзвичайно великий.

Запечені овочі можна поєднувати з картоплею та робити їх незвичними за рахунок додавання інакших спецій і заправок.

Навіть найпростіші крупи можна приготувати смачно, незвично і не відчувати дискомфорту через відсутність м’ясних додатків. Кидати у кашу смажені горішки, гриби, рум’яні моркву та цибулю. Солодкі каші варити з сухофруктами, яблуками, медом та спеціями.

І не забувайте про різні бобові, не варто обходитись лише гороховою кашею і супом. Є також квасоля, нут, консервований горошок. Все це може перетворитись у кашу, суп, компонент в салаті, основу для паштету чи начинку для пиріжків.

Звісно, сьогодні значно простіше дотримуватись посту, ніж раніше: у супермаркетах є всі необхідні продукти для повноцінного раціону без м’яса та навіть молочних виробів. Є соєві замінники, тофу, готовий хумус — паста з гороху “нут”. Корисні жири можна споживати зі свіжих авокадо та риби, різних горіхів. Проте, скласти щоденний раціон з усіх цих продуктів — задоволення далеко не з дешевих. Аби харчуватись у піст повноцінно і при цьому не витрачатись на їжу більш ніж зазвичай — слід продумати меню з простих компонентів. Тих самих бобових, каш та випічки на пісному тісті, запечених овочів тощо. Саме з таких рецептів ми і склали свою добірку:

1. Млинці з пісними додатками

Щоб приготувати такі млинці нам треба: На 1 склянку води 1 склянка борошна, 50 мл олії, 2 ст.л меду (якщо робите солодкі), сіль за смаком, дрібка соди.

Як приготувати?

Змішайте воду, борошно та спеції — збийте все міксером до повного зникнення грудочок борошна. В кінці ложкою вмішайте олію. Дайте тісту півгодини постояти, щоб маса стала більш клейкою. Можна навіть поставити на теплу поверхню.

Вибирайте сковорідку з антипригарним покриттям та смажте на сухій поверхні, чи зовсім трішки змащуйте її олією. Якщо готуєте солоні млинці — не додавайте мед, а натомість приправте тісто спеціями: куркумою чи паприкою, наприклад.

Солодкими додатками до страви можуть бути: мед, горіхи, сухофрукти, варення, печені фрукти чи гарбуз, свіжі яблука. Солоними — гриби, печені овочі, різні каші та тушкована капуста.

2. Вівсянка на сніданок

Чудовий пісний сніданок — це вівсянка з різноманітними додатками. На найпростіший рецепт нам треба: 150 г вівсяних пластівців, 1 маленьке яблуко, жменя родзинок та волоських горіхів, мед за смаком.

Окропом у різних посудинах залийте вівсяні пластівці і родзинки. Горіхи подрібніть та підсмажте на сухій сковороді. Яблука очистіть і наріжте дрібними кубиками. Змішайте їх з медом, додайте кориці за бажанням. Коли вівсянка запариться — викладіть на неї спочатку яблука, потім горіхи і прикрасьте розпареними родзинками.

В інші дні, яблука у вівсянці можна замінити та гарбуз, грушу, моркву. Або ж приготувати кашу солоною: горішки підсмажити з сіллю, грибами і цибулею.

3. Грибний суп

На маленьку порцію супу нам треба: 1 л води, 100 г картоплі, 150 г грибів печериць, маленькі морква та цибулина, 50 г локшини замішаної на воді. Спеції та олія для смаження.

Як приготувати?

Починаємо з картоплі — її слід очистити, подрібнити і промити. Цибулю дрібно нашаткувати, моркву очистити і нарізати тонкими кільцями. Гриби промити та почистити, розділити на декілька частин.

Поставте каструлю з посоленою водою і всипте туди варитись картоплю. Тим часом розігрійте пательню з олією. Спочатку обсмажуйте моркву і цибулю, додайте в них гриби і спеції за смаком. Коли гриби добре підрум’яняться — пересипте засмажку в каструлю. Варіть суп ще 15 хвилин. Якщо хочете додати йому густоти — можна обсмажити разом з цибулею ложку борошна і кинути у воду.

4. Салат з квасолею

Для такого поживного салату нам треба: 200 г консервованої квасолі, 2 відварені картоплини, 100 маринованих печериць, 1 маленька цибулина. Олія, 1 ч.л гірчиці та сіль.

Як приготувати салат з квасолею?

Злийте воду з квасолі та грибів. Цибулю очистіть та мілко нашаткуйте. Холодну відварену картоплю очистіть на наріжте кубиками середнього розміру.

На добре розігріту пательню влийте трохи олії, підсмажте цибулю до золотистої скоринки та декілька хвилин смажте з нею мариновані гриби. Якщо вони маленькі — кидайте цілими. Якщо досить великі — розріжте пополам.

У глибокій мисці змішайте всі компоненти та заправте їх олією і гірчицею. Поставте миску у холодильник, щоб салат настоявся і через годину страва буде готова.

5. Тушкована капуста з волоськими горіхами

Тушкована капуста — досить популярна українська страва. Її регулярно готують у зимовий період. Часто додають до капусти м’ясо, але й без нього страва дуже смачна. У деяких регіонах тушковану капусту готують з чорносливом. В інших — з волоськими горіхами. Десь додають гриби, а десь томатну пасту. Копчені ковбаски, картоплю, моркву, кабачки. Готують на пательні, в баняку на плиті чи ставлять у піч. Вживають як окрему страву, начинку у варениках і пирогах, з млинцями. А для приготування використовують і квашену, і свіжу капусту.

Як приготувати тушковану капусту з волоськими горіхами?

Нам треба: 200 г свіжої капусти та 200 г квашеної, по 1 моркві та цибулі невеликого розміру, 2/3 склянки волоського горіха, 2 ст.л томатної пасти, 1 ч.л цукру та 2/3 склянки олії.

Подбірбніть свіжу капусту. На пательні змішайте трібни теплої води, олії та томатну пасту, додайте капусту і накрийте кришкою.

Очистіть і нашинкуйте цибулю, натріть на тертці очищену моркву. Розігрійте другу пательню з олією та підсмажте там подрібнений волоський горіх. Долайте до нього цибулю, потім моркву. Готову засмажку пересипте до капусти, яка вже мала зменшитись у розмірі. Додайте до цього всього цукор і квашену капусту, змішайте і тушкуйте до повного розм’якшення капусти. Дайте їй трохи настоятись. Особливо добре смакує хородною, на другий день після приготування.

6. Галушки з пісними додатками

Приготувати вареники часто не вистачає часу. Але ось чудова традиційна українська альтернатива. Для приготування галушок не потрібно довго замішувати тісто чи виліплювати їх певною формою. Все що треба — замісити тісто на олії, борошні і воді. Відщіпувати його баленькими шматочками і кидати в посолений окрім. Коли вони приготуються, то підіймаються на поверхню води. Можна вийняти галушки ложкою чи зцідити окріп, і все що залишається, це придумати чим приправити страву.

Галушки можна подавати з перетертим часником і олією. З тушкованою капустою чи смаженою цибулею. Грибами або ж грибною юшкою, томатним соусом. Кидати їх в супи чи борщі. Також, існують варіанти рецептів тіста із додаванням вареної картоплі чи гречаного борошна.

7. Корисні десерти під час посту

Як ми вже писали вище — з десертами у піст треба знати міру. Їсти їх не кожного дня і у маленькій кількості. Але якщо все ж вирішили поласувати солодким, то обирайте корисні і прості страви.

Запечені шматочки гарбуза і яблука, з медом і корицею. Печені яблука з сухофруктами і горіхами. Салат із сирої тертої моркви і яблук. Корисно також у цей період їсти хурму.

Якщо хочете знайти більше рецептів пісних страв — рекомендуємо переглянути також статтю https://vsviti.com.ua/interesting/food/91313 з добіркою цікавих ідей.

І не забувайте, що дотримання посту не повинно негативно впливати на ваше здоров’я, а значить треба прослідкувати, щоб раціон був повноцінним і складався з поживних корисних страв.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua