Осінні рецепти. Шість страв з гарбуза, які урізноманітнять домашнє меню

3504

Традиційне осіннє меню не тільки пропонує страви з сезонних овочів, але й дарує душевне тепло і домашній затишок

Одним з найпопулярніших овочів є гарбуз, який часто використовують для приготування супів і гарнірів, а також різноманітних десертів. Його цінують не тільки за смакові якості, але і за користь, адже гарбуз – овоч дієтичний, з великим вмістом клітковини і каротину.

Щоб трохи підзарядиться яскравим настроєм, НВ Style пропонує шість простих та цікавих страв з гарбуза, які неодмінно урізноманітнять домашнє меню.

Гарбузово – сирний суп

© Romi/Pixabay

Інгредієнти:
  • Гарбуз ( розміром з великий грейпфрут)
  • П’ять середніх картоплин
  • Одна цибулина
  • Один плавлений сирок
  • 250 г жирних вершків
  • Спеції за смаком

Приготування:

1. Гарбуз, картоплю і цибулю очистити, після чого нарізати на великі кубики і обсмажити в сотейнику на вершковому маслі. Коли овочі обсмажаться, слід залити їх водою на п’ять сантиметрів вище суміші і залишити тушкуватись.

2. Коли овочі стануть м’якими, необхідно перетворити їх на пюре за допомогою блендера. Потім поставити на вогонь і поступово додавати плавлений сирок, даючи йому розчинитися.

3. Додайте вершки, посоліть і поперчіть. При подачі можна прикрасити зеленню і сухариками.

Рагу з яловичини в печеному гарбузі

© nata_vkusidey/ Depositphotos

Інгредієнти на 8 порцій:
  • Великий гарбуз
  • Один кілограм яловичини
  • 3 ст. л. рослинної олії
  • Один стакан води
  • П’ять середніх картоплин
  • Чотири морквини
  • Один солодкий болгарський перець
  • Чотири зубчики часнику
  • Одна цибулина
  • 2 ч. л. солі
  • 1/2 ч. л. чорного меленого перцю
  • 400 г консервованих помідорів

Приготування:

1. Наріжте м’ясо кубиками і підсмажте на рослинній олії. Після чого додайте крупно нарізані картоплю, моркву, солодкий перець, подрібнений часник, цибулю, а також сіль і перець. Додайте трохи води і залиште суміш тушкуватися протягом двох годин. Потім додайте помідори.

2. У гарбузі слід зрізати кришечку і ложкою дістати насіння. Далі, гарбуз потрібно помістити на деко і змастити зовні рослинним маслом.

3. Наповніть гарбуз рагу, закрийте «кришкою» і випікайте близько двох годин при температурі 170 градусів до розм’якшення гарбуза.

4. Подають страву на стіл разом з гарбузом, а при накладанні рагу слід зачерпувати зі стінок м’якоть овоча.

Гарбузово – морквяні котлети на пару

© Orangedahlia/ Depositphotos

Інгредієнти:

  • Середній гарбуз
  • Морква – 3 шт.
  • 1 яйце
  • Манка – 2 ст. ложки
  • Пів склянки молока
  • Цукор – 1 ст. ложка
  • Сіль, оливка олія за смаком

Приготування:

1. Гарбуз і моркву натріть на крупній тертці. Припустіть терту моркву в молоці, доведіть до готовності, додайте гарбуз і манку, перемішайте і варіть протягом ще 10 хвилин.

2. Дайте масі охолонути і вбийте туди яйце. Додайте цукор і сіль. Вимішайте отриману масу в тісто.

3. Зробіть з тіста котлети, збризніть їх оливковою олією і відправляйте в пароварку на 20 хвилин. У вас вийдуть смачні й дієтичні котлети.

Кекси з гарбузом

© rpavich/Flickr

Інгредієнти:

  • 90 г вершкового масла
  • 280 г борошна
  • 1 ст. л меленої кориці
  • Три яйця
  • 1 ст. л цукру
  • 180 мл молока
  • 350 г м’якоті гарбуза
  • 1 ст. л розпушувача

Приготування:

1. Просійте борошно в миску і змішайте з розпушувачем, корицею і дрібкою солі.

2. В окремому посуді змішайте яйця, молоко і м’яке масло. Додайте цукор і гарненько збийте.

3. Поступово всипаючи борошняну суміш, замісіть тісто і змішайте з тертим гарбузом.

4. Розмістіть формочки для кексів на деко і заповніть їх суміш’ю на 3/4 об’єму. Випікайте при температурі 200 градусів протягом 20-25 хвилин.

Десерт з гарбуза, яблук та сухофруктів

© timolina/ Depositphotos

 

Інгредієнти:

  • Гарбуз
  • Яблука
  • Курага
  • Волоські або будь-які інші горіхи
  • Мед

Приготування:

1. Яблука слід очистити від шкірки і, разом з гарбузом, нарізати кубиками. Потім яблука і гарбуз потрібно викласти в форму для запікання і випікати протягом 10 хвилин в духовці.

2. Тим часом подрібніть горіхи і курагу.

3. Коли яблука і гарбуз запечуться, посипте їх горіхами та курагою і випікайте ще 5-7 хвилин. В кінці полийте десерт медом. Такі ласощі можна їсти як гарячими, так і холодними.

 Гарбузовий латте

© nata_vkusidey/ Depositphotos

Інгредієнти:

  • Дві чашки молока
  • Пара невеликих кубиків звареного гарбуза
  • 2 ст. ложки цукру
  • Трохи ванілі
  • 1/2 ч. ложки суміші спецій (меленої кориці, тертого мускатного горіха, кардамону)
  • Дві чашки свіжозвареного еспресо
  • Збиті вершки (за бажанням)

Приготування:

1. У невелику каструльку влийте молоко, додайте кубики гарбуза і цукор. Проваріть все на середньому вогні, помішуючи, до кипіння.

2. Зніміть каструльку з вогню, додайте ваніль і спеції, перелийте суміш у чашу блендера і добре збийте до однорідної консистенції.

3. Влийте отриману молочно-гарбузову суміш в два келихи для латте. Далі додайте еспресо і, за бажанням, збиті вершки .