Кращі гастрономічні маршрути: 7 країн, які варто відвідати мандрівникам-гурманам

1003

Гастрономічний туризм – доволі молодий напрямок, але у нього вже є свої прихильники і шанувальники. Звичайно, сьогодні можна покуштувати страви будь-якої кухні, не виїжджаючи зі своєї країни. Однак популярність гастрономічного туризму полягає не в тому, щоб лише смачно поїсти. Це ще й у знайомстві з неповторними для кожної країни традиціями гостинності, можливості відвідати фестивалі їжі, побувати на дегустаційній екскурсії і взяти участь у майстер-класі, де навчать не лише готувати, але і обирати продукти для національної страви.

Японія

Риба фугу. / Фото: www.visitjapan.ru

Гастрономічні тури в Японію відрізняються продуманістю і хорошою організацією. Національна кухня визнає застосування лише корисних і свіжих продуктів. Тільки тут варто спробувати фугу, бо японські кухарі володіють секретом приготування цієї отруйної риби, від якої мандрівник відчуває легке сп’яніння.

Ефектна подача суші. / Фото: www.allabout-japan.com

Місо-суп, тофу, роли, суші та онігірі готують по всьому світу, але справжній смак цих страв можна дізнатися лише в Японії. На особливу увагу заслуговують національні солодощі з незвичних інгредієнтів.

Традиційні японські солодощі. / Фото: www.loveartlab.me

Додадуть смакового задоволення традиційні напої: сетю і саке для любителів спиртного, мугітя і геммайтя для бажаючих покуштувати незвичні японські чаї. Любителі екзотики зможуть покуштувати сарану в соусі з сої і солодких личинок бджіл і навіть морозиво зі смаком м’яса.

У турах пропонується безліч майстер-класів з приготування традиційних страв.

Франція

Жаб’ячі лапки – традиційна французька страва. / Фото: www.povarenysh.ru

Ця країна – справжній рай для гурманів. Французька кухня відрізняється вишуканістю і завжди поєднує у собі три головні складові хорошої страви: аромат, смак і гарна подача. Кожен регіон цієї романтичної країни відрізняють свої кулінарні особливості.

Устриці з лимонним соком обов’язково потрібно спробувати. / Фото: www.wmj.ru

Будучи у Франції, обов’язково потрібно спробувати устриць і виноградних равликів, звернути увагу на фуа-гра і буйабес, скуштувати жаб’ячих лапок, цибульний суп і смачний пиріг кіш.

Французьке вино, хрустка булочка і пікантний сир – прекрасне поєднання. / Фото: www.alsvets.lv

Особливою популярністю користуються винні тури. Як правило, в них включають екскурсійну програму по замкам, що завершується дегустацією спиртних напоїв.

Таїланд

Рис є одним з основних продуктів тайської кухні. / Фото: www.inspiringrecipeideas.com

Гастрономічна подорож у цю країну особливо потішить любителів екзотики. Суп том ям, смузі з мангостину, локшина пад тай, каррі з куркою, м’ясо пананг, – це лише невеликий список страв, рекомендованих для дегустації в Таїланді.

Локшина Рad Thai. / Фото: www.khaothai.ca

Смажені комахи і личинки теж знайшли своє місце в тайській кухні, причому готують їх у киплячій олії прямо на очах покупця, а потім приправляють травами. Додадуть вражень гурманам смажені щурі та жаби, а також мурашині яйця, які вважаються делікатесом.

Італія

Лазанья. / Фото: www.mulierchile.com

Італійська кухня, як і у Франції, має свої регіональні особливості. Північні райони запропонують великий вибір м’ясних делікатесів, південні – безліч вегетаріанських страв і рецептів з морепродуктів. Міські гастротури познайомлять гурманів з високою кухнею, а сільські дадуть можливість взяти участь у зборі врожаю і осягнути секрети сироваріння.

Піца. / Фото: www.wallhere.com

В Італії можна скуштувати безліч видів піци і навчитися правильно її готувати, насолодитися справжньою лазаньєю, обов’язково скуштувати тірамісу і карпаччо, неодмінно спробувати різотто і пасту.

Карпаччо. / Фото: www.blogspot.com

Огляд визначних пам’яток тут буде чергуватися з дегустацією десертних вин і уроками з приготування кави, а вечеря в італійській родині познайомить з особливостями італійської гостинності.

Греція

У Греції використовують тільки натуральні продукти хорошої якості. / Фото: www.videopio.com

Гастрономічні тури в Грецію порадують любителів різноманітності в їжі і адептів здорового харчування. Грецька кухня рясніє простими стравами, приготованими із натуральних і свіжих продуктів.

Грецький салат. / Фото: www.yesofcorsa.com

Мусака, грецький салат, сир фета, арні, стефада, – вже одні тільки назви збуджують апетит. А якщо додати сюди дивовижні майстер-класи з приготування традиційних страв, дегустацію вин та відвідання унікальних місць, то можна впевнено сказати: гастротур у Грецію залишить найприємніші спогади.

Мексика

Мексиканська кухня відрізняється гостротою. / Фото: www.keywordsuggests.com

Мексиканська кухню пов’язують з культурою держави майя та ацтеків, хоча з часом на неї вплинули кулінарні традиції Європи і навіть Африки. Найбільше підійде гастрономічний тур в Мексику любителям гострого, тому що кількість перцю в стравах національної кухні явно вища середньої.

Енчілада – традиційне блюдо мексиканської кухні. / Фото: www.recetas-mexicanas.com.mx

Тут варто спробувати коржі з начинками і гострим соусом, покуштувати місцеві чіпси зі свинячої шкурки і насолодитися традиційною закускою гуакамоле.

Китай

Качка по-пекінськи. / Фото: www.galleryhip.com

Приготування їжі в Китаї – це справжнє священнодійство, а звичайний прийом їжі – справжній ритуал. Тут можна замість вітання почути питання: «Ви вже поїли?». Китайська кухня розділена по регіонах, але в будь-якому місці країни перевага віддається здоровим і якісним продуктам.

Дампліни – китайські пельмені. / Фото: www.cookdiary.net

Качка по-пекінськи, дампліни, тофу з рибою, свинина в кисло-солодкому соусі, булочки дім-сам, – ці страви навряд чи можуть когось залишити байдужими. Варто відвідати традиційний китайський обід, щоб зрозуміти справжнє ставлення китайців до їжі.