Суші, соуси, палички: східний етикет

1420

Схід завжди асоціюється із чимось витонченим та незвичайним. У азіатських країнах кожне явище має свої особливості та тонкощі, і прийом їжі тут займає далеко не останнє місце. Отож, поговоримо про те, як і чим їдять жителі азіатських країн, зокрема про найпоширеніший столовий прибор – палички.

Легенда говорить, що палички вперше використали для  того, щоб дістати м’ясо з гарячого котла та не обпекти руки. Вони називались «куайцзи», тобто ті, що зроблені з бамбуку. Для когось стане відкриттям, що палички для їжі мають декілька різновидів.

У Японії та Китаї ці столові прибори переважно дерев’яні, хоча китайські мають квадратний кінчик, аби вони не котились по столу. У Китаї є традиція ділитись усією їжею, тому у цій країні палички роблять довшими, аби без проблем можна було дістати будь-яку страву зі столу. Японські палички ж навпаки – гостріші та мають іншу назву – «хасі». Оскільки тут їдять багато риби, то такі палички допомагають легко виймати кістки із неї. Японці вірять, що як тільки людина торкнеться губами до паличок, то вона пов’язує свій дух із ними, тому у кожного є своя пара, якою не може користуватися ніхто інший. Вирізняються корейські столові прибори – «чоккарак». Найчастіше вони металеві, інколи срібні, оскільки ще у давнину корейці вірили, що вони допомагають розпізнати отруєння миш’яком. За рахунок свого матеріалу вони довговічніші, ніж китайські або японські.

Палички використовують не лише для прийому їжі, але й для змішування різноманітних соусів та нарізання їжі, оскільки багато інгредієнтів азіатських страв є м’якими. Існують спеціальні палички для приготування їжі, вони відрізняються від усіх інших лише розміром – є значно більшими.

Оскільки прийом їжі на Сході – священний процес, то є певні правила та традиції, яких потрібно дотримуватись під час трапези.

Жестом неповаги у Китаї вважається рука, повернута долонею вгору, яка тримає палички.

Беручи шматок із тарілки, варто тримати палички гострими кінцями вниз під прямим кутом.

Якщо у Китаї господар дому покладе своїми паличками їжу у вашу тарілку, це вважатиметься жестом поваги та приязності, у Японії ж такі жести за столом неприпустимі.

Також у Японії виробляють спеціальні підставки для паличок. Потрібно, аби гострі кінці були повернуті вліво від людини. Класти ж палички поперек підставки ні в якому разі не можна.

Забороняється наколювати їжу на палички та копирсатись ними у тарілці.

Вказувати напрямок, пересувати посуд та облизувати палички також ні в якому разі не можна.

В Україні ж та усьому світі ці столові прибори набули популярності завдяки суші та китайській їжі «з собою», яка стала популярною нарівні із фаст фудом, тому палички – не дивина і їх можна побачити буквально скрізь.

автор Радюк Ольга спеціально для vsviti.com.ua