5 популярних рецептів куті до вашого різдвяного столу

659

Незамінна страва на столі у Святий вечір 6 січня — кутя. Саме з неї починається трапеза за святковим столом з 12 страв. Її рецептів існує безліч, у кожній області, в кожному місті є свій відмінний від інших рецепт. Та що там в місті — практично в кожному домі господиня готує кутю на свій лад. Та є декілька найбільш поширених традиційних рецептів. Пропонуємо добірку із самих простих та смачних рецептів куті:

1. Рецепт, поширений у Київській області:

Стакан пшениці попередньо замочити на ніч. Вранці відварити до повної готовності. Додати 100 грам перетертого маку, 50 грам запарених родзинок та 100 грам рублених волоських горіхів. Змішати все це та заправити рідким медом.

2. Кутя по-донецьки

Відварити склянку рису, додати консервовані вишні, горіхи та трохи вишневого соку. Такий рецепт більшості українців може здатись дивним, адже зазвичай з рису готують поминальну кутю.

3. Кутя по-житомирськи

Пшеницю або перловку замочити на пів години у воді. Злити воду та залити знову, але гарячою і проварити до готовності. Додати розтертий мак, запарені родзинки, мелені горіхи та шматочки кураги. Заправляється кутя медом та ложкою солодкого червоного вина.

4. Кутя класична проста

Попри те, що зараз існує тенденція змінювати кутю і додавати в неї різні смаколики — таке осучаснення не зовсім доречне. Це саме той випадок, коли страву правильно подавати у її традиційному вигляді.

Склянку пшениці висипати у киплячу воду, проварити, а згодом поставити щоб дійшла у духовці. 100Г маку перетерти з цукром і додати у кутю. Можна приправити ще ложечкою меду. Змішувати пшеницю з додатками слід у холодному чи ледь теплому вигляді.

5. Кутя зі сухофруктами і малиною – для тих, хто все ж вирішив поекспериментувати.

Проварити склянку пшениці, додати сіль, яблука чи груші з узвару і перетерту малину. Через 5 хв пропарені родзинки. Коли кутя приготується і охолоне — додати мед і дати настоятись годину.

А у вас є свій сімейний рецепт? Якщо ні — сміливо обирайте будь-який з цих. Смачної вам куті!

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти