Жителі Таїланду – відносно бідний народ, але голодують тут тільки ледачі. Сприятливі природні умови дозволяють місцевим фермерам вирощувати по три врожаї за рік. Фрукти, овочі, зелень і злаки в достатку кожен сезон. Андаманське море і Сіамська затока Південно-Китайського моря забезпечують морепродуктами. У приготуванні страв тайці використовують всі види м’яса і риби і безліч спецій. Тому не дивно, що тайська гастрономія сміливо входить в десятку найпопулярніших кухонь у світі.
Глава всім продуктам – рис. Його вживають в кожній родині щодня. Особливу популярність має також локшина різних видів – рисова, яєчна, прозора локшина з борошна бобів мунг. Серед приправ в пошані імбир, часник, чилі, коріандр. Тайська кухня відома своїми супами, салатами, каррі, стравами з локшини і рису.
1. Том ям – кисло-гострий суп з морепродуктами і куркою.
2. Чук – рисова каша на сніданок.
3. Кислий каррі. За традицією вживають з рисом.
4. Пад тай – рисова локшина з морепродуктами.
5. Яєчна локшина з печеною свининою.
6. Перебродивший рис в поєднанні з локшиною на основі свинячої крові з тофу в соусі зі свинячим бульйоном і помідорами.
7. Рисова локшина з рибним соусом, овочами та зеленню.
8. Широка рисова локшина з морепродуктами, куркою, яловичиною, свининою, овочами і соусом.
9. Хао-мок – бір’яні з яловичиною.
10. Рис на пару на основі курячого бульйону з відварною куркою.
11. Смажена качка з рисом.
12. Вершково-кокосовий каррі зі свининою, яловичиною або куркою.
13. Зелений каррі.
14. Свинячий «холодець» каррі.
15. Салат на основі смаженої свинини, цибулі-шалот, листя м’яти, рибного соусу і чилі.
16. Сом там – тертий салат на основі папайї, арахісу, рибного соусу, часнику, чилі, соку лайма і квасолі. Розрізняють три види цього салату: з м’ясом краба, з сушеними креветками, з солоною рибою гурамі.
17. Маринована, смажена курка.
18. Ковбаса зі свинячого фаршу з травами. Подається в смаженому вигляді.
19. Хрустка смажена риба. Подається з кисло-солодким салатом з манго.
20. Маринована, смажена у фритюрі риба зі спеціями.
21. Паштет на основі риби, кокосового молока і яєць. Готується на пару і подається з кокосовим кремом в бананових листах.
22. Каракатиці на грилі.
23. Креветки на грилі.
24. Кханом кхрок – оладки на основі рисового борошна і кокосового молока.
25. Запечений гарбуз із заварним кокосовим кремом. Подають в охолодженому вигляді.
26. Мариновані манго.
27. Прохолодний напій ча йен.