Свіжа зелень, овочі, перші полуниці й румбарбар (ревінь) — усе, що треба для щастя! Принаймні, для щасливої вечері або обіду. У червні радимо не пропустити спаржу на полицях супермаркетів та ринків, скуштувати полуниці й незвичайні страви з кабачків.
Спаржа в беконі
Спаржа чи аспарагус — Обирайте спаржу з хрусткими, свіжими стеблами, мінімально оброблюйте термічно, щоб зберегти всі корисні речовини.
Інгредієнти:
- 400 г спаржі (пучок).
- 150 г свіжого бекону.
- 20 г оливкової олії.
Приготування:
- Спаржу помийте, підріжте декілька сантиметрів знизу, почистьте ножем ніжку на третину знизу.
- Кожне стебло туго обкрутіть смужкою бекону по колу.
- Форму для запікання змастіть оливковою олією.
- Викладайте спаржу у форму, посоліть і поперчіть.
- Запікайте 15 хв у добре розігрітій духовці при 180-190°C.
2. Маринована редиска
Найкраща альтернатива битим огіркам — маринована редиска, свіжою вона збереже вітаміни. У червні додавайте в салати, смажте, готуйте холодні супи з редискою.
Інгредієнти:
- 200 г редиски.
- 3 зубчики часнику.
- 1 маленький перець чилі.
- 1 лавровий лист.
- 1-2 шт. гвоздики.
- 2 шт. горошин духмяного перцю.
- 1 ч.л. цукру.
- 1 ст.л. яблучного оцту.
- 1 ст.л. солі.
Приготування:
- У невелику каструлю влийте склянку води, додайте сіль, цукор, лавровий лист, гвоздику, духмяний перець, доведіть до кипіння.
- Редиску помийте, обріжте зайве листя. Тоді покладіть у пакет і побийте молотком, щоб редиска потріскала, як і з битими огірками.
- Помістіть редиску в банку чи миску, залийте гарячим маринадом.
- Часник почистьте, пропустіть через прес, додайте до редиски.
- Перець чилі промийте, наріжте смужками, додайте до редиски.
- Залиште маринуватися на ніч та смакуйте.
3. Піца на сковороді з кабачковою основою
У червні універсальний інгредієнт — це кабачок. Із овочу можна зробити суп, рагу, закуски, спагеті, деруни й навіть десерт. Якщо ж усе набридло, кабачки можна використати як основу для піци на сковороді.
Інгредієнти:
- 1 кабачок.
- 1 яйце.
- 100 г борошна.
- 1 ст.л. сметани.
- Дрібка розпушувача.
- 50 г салямі.
- 1 томат.
- 1 ст.л. кетчупу.
- 50 г сиру моцарела.
- 1 ст.л. олії.
Приготування:
- Середній кабачок (400 г) натріть, трохи посоліть і залиште постояти. Ретельно відтисніть зайвий сік.
- Додайте до кабачка яйце, сметану, борошно і розпушувач, перемішайте.
- Томати помийте і наріжте тонкими кільцями.
- Розігрійте сковороду та викладіть млинець із кабачкового тіста, розрівняйте поверхню. Смажте під кришкою на мінімальному вогні 7-10 хвилин. Переверніть млинець.
- З іншого боку змастіть основу кетчупом, викладіть томат, салямі та шматочки моцарели.
- Обсмажуйте під кришкою до готовності ще 10 хвилин.
4. Найпростіший пиріг із ревенем
Кисло-солодкий ароматний ревінь або румбамбар — ароматний та незвичайний овоч, який варто скуштувати хоч раз! Ідеально поєднується з яблуками або червневою полуницею.
Інгредієнти:
- 200 г стебел ревеню.
- 200 г яблука.
- 4 яйця.
- 250 г борошна.
- 250 г цукру.
- 1 ч.л. кориці.
- 1 ст.л. олії.
- 0,5 г розпушувача.
Приготування:
- Ревінь промийте, обсушіть, зніміть шкірку (смужки знімаються одним рухом) і наріжте кубиками.
- Яблука почистьте, виріжте серцевини, наріжте кубиками.
- Змішайте ревінь, яблука, посипте цукром і корицею, перемішайте.
- Яйця збийте із цукром вінчиком до стійкості піни, поступово всипайте борошно з розпушувачем та збивайте.
- Форму змастіть олією, всипте ревінь і яблука, розподіліть по формі. Залийте тістом і випікайте при 180°C пів години. Готовність тіста перевіряйте дерев’яною шпажкою: вона має бути сухою після входження в тісто.
5. Салат із руколою та полуницею
Полуниця — зірка не тільки в солодких стравах. Коли будете смакувати зі сметаною та цукром, залиште трішки ще й для свіжого простого салату.
Інгредієнти:
- 150 г свіжої полуниці.
- 70 г руколи (пучок).
- 100 г сиру дорблю.
- 10 г пелюсток мигдалю.
- 1 ст.л. бальзамічного оцту.
- 1 ст.л. оливкової олії.
Приготування:
- Руколу вимийте і просушіть, руками порвіть у миску.
- Полуницю помийте, обсушіть, відірвіть зелені частинки, наріжте на четвертини.
- Змішайте руколу, полуниці, додайте поламаний руками сир, посоліть до смаку. Влийте бальзамічний оцет, олію, перемішайте і подавайте.
Ароматні кріп, петрушка, цибуля, шпинат, огірки й редиска з городу, черешні прикрасять будь-який стіл. Не проґавте страви з молодою картоплею, зеленим горошком, готуйте прості супи та салати. Кожна легка овочева закуска смакуватиме до м’яса на грилі на пікніках, як перекус в офісі чи доповнення здорової вечері. Експериментуйте з новими для себе інгредієнтами, і червень вийде гастрономічно незабутнім!