Сезонне меню у червні: 5 страв, які варто приготувати для родини

1124

Свіжа зелень, овочі, перші полуниці й румбарбар (ревінь) — усе, що треба для щастя! Принаймні, для щасливої вечері або обіду. У червні радимо не пропустити спаржу на полицях супермаркетів та ринків, скуштувати полуниці й незвичайні страви з кабачків.

Спаржа в беконі

Спаржа чи аспарагус — Обирайте спаржу з хрусткими, свіжими стеблами, мінімально оброблюйте термічно, щоб зберегти всі корисні речовини.

Інгредієнти:

  • 400 г спаржі (пучок).
  • 150 г свіжого бекону.
  • 20 г оливкової олії.

Приготування:

  1. Спаржу помийте, підріжте декілька сантиметрів знизу, почистьте ножем ніжку на третину знизу.
  2. Кожне стебло туго обкрутіть смужкою бекону по колу.
  3. Форму для запікання змастіть оливковою олією.
  4. Викладайте спаржу у форму, посоліть і поперчіть.
  5. Запікайте 15 хв у добре розігрітій духовці при 180-190°C.

2. Маринована редиска

Найкраща альтернатива битим огіркам — маринована редиска, свіжою вона збереже вітаміни. У червні додавайте в салати, смажте, готуйте холодні супи з редискою.

Інгредієнти:

  • 200 г редиски.
  • 3 зубчики часнику.
  • 1 маленький перець чилі.
  • 1 лавровий лист.
  • 1-2 шт. гвоздики.
  • 2 шт. горошин духмяного перцю.
  • 1 ч.л. цукру.
  • 1 ст.л. яблучного оцту.
  • 1 ст.л. солі.

Приготування:

  1. У невелику каструлю влийте склянку води, додайте сіль, цукор, лавровий лист, гвоздику, духмяний перець, доведіть до кипіння.
  2. Редиску помийте, обріжте зайве листя. Тоді покладіть у пакет і побийте молотком, щоб редиска потріскала, як і з битими огірками.
  3. Помістіть редиску в банку чи миску, залийте гарячим маринадом.
  4. Часник почистьте, пропустіть через прес, додайте до редиски.
  5. Перець чилі промийте, наріжте смужками, додайте до редиски.
  6. Залиште маринуватися на ніч та смакуйте.

3. Піца на сковороді з кабачковою основою

У червні універсальний інгредієнт — це кабачок. Із овочу можна зробити суп, рагу, закуски, спагеті, деруни й навіть десерт. Якщо ж усе набридло, кабачки можна використати як основу для піци на сковороді.

Інгредієнти:

  • 1 кабачок.
  • 1 яйце.
  • 100 г борошна.
  • 1 ст.л. сметани.
  • Дрібка розпушувача.
  • 50 г салямі.
  • 1 томат.
  • 1 ст.л. кетчупу.
  • 50 г сиру моцарела.
  • 1 ст.л. олії.

Приготування:

  1. Середній кабачок (400 г) натріть, трохи посоліть і залиште постояти. Ретельно відтисніть зайвий сік.
  2. Додайте до кабачка яйце, сметану, борошно і розпушувач, перемішайте.
  3. Томати помийте і наріжте тонкими кільцями.
  4. Розігрійте сковороду та викладіть млинець із кабачкового тіста, розрівняйте поверхню. Смажте під кришкою на мінімальному вогні 7-10 хвилин. Переверніть млинець.
  5. З іншого боку змастіть основу кетчупом, викладіть томат, салямі та шматочки моцарели.
  6. Обсмажуйте під кришкою до готовності ще 10 хвилин.

4. Найпростіший пиріг із ревенем

Кисло-солодкий ароматний ревінь або румбамбар — ароматний та незвичайний овоч, який варто скуштувати хоч раз! Ідеально поєднується з яблуками або червневою полуницею.

Інгредієнти:

  • 200 г стебел ревеню.
  • 200 г яблука.
  • 4 яйця.
  • 250 г борошна.
  • 250 г цукру.
  • 1 ч.л. кориці.
  • 1 ст.л. олії.
  • 0,5 г розпушувача.

Приготування:

  1. Ревінь промийте, обсушіть, зніміть шкірку (смужки знімаються одним рухом) і наріжте кубиками.
  2. Яблука почистьте, виріжте серцевини, наріжте кубиками.
  3. Змішайте ревінь, яблука, посипте цукром і корицею, перемішайте.
  4. Яйця збийте із цукром вінчиком до стійкості піни, поступово всипайте борошно з розпушувачем та збивайте.
  5. Форму змастіть олією, всипте ревінь і яблука, розподіліть по формі. Залийте тістом і випікайте при 180°C пів години. Готовність тіста перевіряйте дерев’яною шпажкою: вона має бути сухою після входження в тісто.

5. Салат із руколою та полуницею

Полуниця — зірка не тільки в солодких стравах. Коли будете смакувати зі сметаною та цукром, залиште трішки ще й для свіжого простого салату.

Інгредієнти:

  • 150 г свіжої полуниці.
  • 70 г руколи (пучок).
  • 100 г сиру дорблю.
  • 10 г пелюсток мигдалю.
  • 1 ст.л. бальзамічного оцту.
  • 1 ст.л. оливкової олії.

Приготування:

  1. Руколу вимийте і просушіть, руками порвіть у миску.
  2. Полуницю помийте, обсушіть, відірвіть зелені частинки, наріжте на четвертини.
  3. Змішайте руколу, полуниці, додайте поламаний руками сир, посоліть до смаку. Влийте бальзамічний оцет, олію, перемішайте і подавайте.

Ароматні кріп, петрушка, цибуля, шпинат, огірки й редиска з городу, черешні прикрасять будь-який стіл. Не проґавте страви з молодою картоплею, зеленим горошком, готуйте прості супи та салати. Кожна легка овочева закуска смакуватиме до м’яса на грилі на пікніках, як перекус в офісі чи доповнення здорової вечері. Експериментуйте з новими для себе інгредієнтами, і червень вийде гастрономічно незабутнім!