Овочі та зелень у квітні допомагають перетворити будь-яку страву на яскравий та свіжий витвір мистецтва. І довго стояти біля плити не треба: кожен молодий овоч смакує класно навіть сирим. Навесні — саме час починати готувати корисні страви для родини, аби поповнити запас вітамінів після зими. Тож вирушайте на базар чи в супермаркет і тестуйте нові рецепти з нашої добірки.
Картопляний салат зі щавлем

Цей ситний і незвичайний салат може стати класикою весни, як і зелений борщ зі щавлем. Саме щавель додає стравам приємну кислинку та найліпше смакує свіжим.
Інгредієнти:
- 100 г щавлю (пучок).
- Декілька гілочок кропу.
- 2 яйця.
- 2 картоплини.
- 1 маринований огірок.
- 1 ч.л. гірчиці.
- 1 ст.л. олії.
Приготування:
- Зваріть картоплю в мундирі. Помийте і варіть до готовності, тоді охолодіть, почистьте, наріжте кубиками.
- Упродовж 8-10 хвилин варіть яйця до повної готовності. Тоді охолодіть, почистьте й також наріжте кубиками.
- Щавель, кріп вимийте і подрібніть. Кількість зелені регулюйте до смаку.
- Змішайте картоплю, яйця, зелень, посоліть, поперчіть до смаку, додайте олію, гірчицю, перемішайте і подавайте.
Запіканка з молодою капустою

Швидка у приготуванні капустяна запіканка смакуватиме на сніданок і вечерю. Саме молода капуста добре підходить для цієї страви, бо вона м’яка і соковита.
Інгредієнти:
- 400 г молодої капусти (невелика капустина).
- 2 яйця.
- 100 г твердого сиру.
- Кілька гілочок петрушки чи кропу.
- 100 г сметани.
- 1 ст.л. олії.
Приготування:
- Нашаткуйте капусту спеціальним ножем або звичайним. Смужки мають бути тоненькими для кращого смаку.
- Збийте яйця, сметану вінчиком, посоліть і поперчіть суміш до смаку, додайте подрібнену зелень.
- Натріть сир, додайте до яєчної маси та перемішайте.
- Форму з бортиком змастіть олією, викладіть туди капусту, залийте яєчною сумішшю.
- Запікайте при 180°C 30-40 хвилин і подавайте.
Суп із черемші

Сезон черемші у квітні ще триває — з рослини можна робити соуси, додавати до салатів. Особливою стравою меню стане крем-суп із черемшею з незвичайним присмаком.
Інгредієнти:
- 100 г черемші (пучок).
- 1 велика цибулина.
- 30 г борошна.
- 30 г жирних вершків.
- 30 г вершкового масла.
Приготування:
- Цибулю почистьте і наріжте тонкими слайсами.
- У каструлі розтопіть масло, всипте цибулю й обсмажуйте на малому вогні при перемішуванні, вкінці додайте борошно та готуйте разом 5 хвилин, до легкого золотистого кольору борошна.
- Додайте пів літра води або бульйону, варіть ще 5 хвилин, посоліть і поперчіть до смаку.
- Черемшу помийте, просушіть, наріжте довільними часточками й також всипте до каструлі. Проваріть кілька хвилин, тоді перебийте суп блендером і подавайте.
Смузі з молодого буряка

А ви теж у дитинстві часто пили буряковий сік? Смузі буде ще кориснішим та ситнішим! Та й приготувати корисний напій можна за кілька «вжух» блендером. Звісно, з молодого буряка можна робити й різноманітні салати, борщ чи холодник.
Інгредієнти:
- 1 невеликий буряк.
- 1 невелике яблуко.
- 200 г молока (коров’ячого, мигдалевого або вівсяного).
- 20 г чіа.
- 20 г меду.
Приготування:
- Буряк, яблуко почистити, помити, нарізати великими шматками.
- У чаші блендера змішати яблуко, буряк, молоко, чіа, мед. Добре збити до однорідності та подавати.
Кекси зі шпинатом

Зелені, пухкі солоні кекси з сиром, шинкою чи іншими улюбленими інгредієнтами — смачний і красивий перекус. Такі кекси можна готувати до школи, офісу й подавати як закуски на свята.
Інгредієнти:
- 2 яйця.
- 100 г борошна.
- 100 г шпинату.
- 100 г молока.
- 60 г твердого сиру.
- 1 ч.л. розпушувача.
- 1 ст.л. олії.
Приготування:
- Шпинат помийте, просушіть і перебийте блендером до однорідності.
- Борошно змішайте з розпушувачем, додайте трохи солі.
- Сир натріть.
- Яйця збийте вінчиком, поступово додайте молоко, просіяне борошно, сир, шпинат.
- Змастіть форми для випікання кексів олією, влийте тісто так, щоб воно заповнило форми на половину.
- Випікайте при 180°C 25-30 хвилин.
У квітні з’являються тепличні огірки, помідори, кабачки, броколі, можна знайти багато свіжого салату, зелені й навіть перші ягоди. У нашій добірці зібрали страви з доступних сезонних овочів та зелені, які швидко й просто готувати. Зберігайте і додайте новинки у своє родинне меню!