7 страв із картоплі, коли набридло її варити та смажити

938

Товчанка, смажена, по-селянськи — й так по колу? Картопля точно закріпилася в меню багатьох українців, але приготувати з неї можна не тільки пюре. Доступний і звичний овоч може перетворитися на пудинг, чипси, нагетси й «зіркову» складову салатів.

Зібрали прості незвичайні страви, у яких основним інгредієнтом є картопля. Куштуйте щось нове та збережіть рецепти!

Запечена картопля з начинкою

фото Depositphotos

Це повноцінна страва з картоплини! Начинки можуть бути різноманітними: м’ясо, гриби, сир. Часто картоплю запікають зі шматочками сала чи бекону, а ми пропонуємо смачний варіант із курячим філе, що підійде навіть дітям.

Інгредієнти:

  • 6 великих картоплин.
  • 60 г вершкового масла.
  • 200 г курячого філе.
  • 100 г консервованої кукурудзи.
  • 50 г сметани.
  • 100 г твердного сиру.

Приготування:

  1. Картоплю зі шкіркою добре вимийте, протріть. Загорніть кожну картоплину в фольгу та запікайте годину-півтори при температурі 200°C.
  2. Поки запікається картопля, відваріть куряче філе до готовності у підсоленій воді. Дайте воді стекти, додайте кукурудзу, сметану, посоліть начинку до смаку та перемішайте.
  3. Коли картопля стане м’якою, розгорніть верх фольги. Зробіть у кожній картоплині надріз уздовж, щоб утворився човник. Додайте шматочок вершкового масла та обережно потовчіть середину виделкою.
  4. У «посудини» з картоплі викладайте начинку з курятини, верх посипте тертим твердим сиром.
  5. Відправте човники запікатися ще на 10 хв, аби сир став золотистим, та подавайте.

2. Картопляний омлет

фото Depositphotos

Декілька яєць, картопля та цибуля — продукти, які є у більшості холодильників. Із них можна приготувати повітряний картопляний омлет, традиційний в Іспанії.

Інгредієнти:

  • 2 картоплини.
  • 1 цибулина.
  • 4 яйця.
  • 2 ст.л. олії.

Приготування:

  1. Картоплю почистьте, помийте і наріжте слайсами.
  2. Цибулю почистьте і наріжте тонкими півкільцями.
  3. Розігрійте сковороду, влийте олію та смажте картоплю на середньому вогні до золотистості. Всипте цибулю та ще трохи обсмажте. Тоді злийте зайву олію.
  4. Збийте яйця вінчиком.
  5. Змішайте картоплю, цибулю та яйця.
  6. Розігрійте сковороду, влийте омлет і смажте 5 хв. Тоді переверніть омлет на інший бік. Обсмажуйте ще декілька хвилин та подавайте.

3. Картопляні палюшки

фото Depositphotos

Палюшки — автентична українська страва, що нагадує ліниві вареники або ж азійські ньокі. Це класний і простий у приготуванні гарнір, що смакуватиме зі смаженими грибами, томатним соусом, салатами.

Інгредієнти:

  • 500 г картоплі (3-4 шт.).
  • 1 яйце.
  • 100-150 г борошна.
  • 20 г крохмалю.

Приготування:

  1. Картоплю почистьте, помийте і відваріть до готовності. Потовчіть до однорідності та залиште остигати.
  2. Додайте до пюре яйце, сіль до смаку, борошно та крохмаль. Замісіть тісто. Можна додавати більше борошна, щоб тісто вийшло досить тугим.
  3. Із тіста розкачайте ковбаски, відривайте невеликі однакові шматочки та формуйте з них палюшки. Скрутіть пальцями кожен шматочок.
  4. Варіть палюшки у киплячій підсоленій воді 5 хв. Коли палюшки будуть плавати на поверхні, проваріть ще 1-2 хвилини та діставайте.

4. Пастуший пиріг

фото Depositphotos

Традиційна страва англійської кухні, яку цілком могли створити і українські пастухи. Пиріг легко готувати, можна робити з грибами замість м’яса та експериментувати з начинками.

Інгредієнти:

  • 600 г картопляного пюре.
  • 400 г телячого фаршу.
  • 1 цибулина.
  • 1 морквина.
  • 50 г твердого сиру.
  • 30 г томатної пасти.
  • 30 г вершкового масла.

Приготування:

  1. Почистьте, помийте картоплю та зваріть до готовності. Зробіть пюре з вершковим маслом, посоліть. Пюре не має бути рідким, тож обов’язково злийте всю воду.
  2. Цибулину почистьте і наріжте кубиками. Невелику морквину почистьте і натріть.
  3. На розігрітій сковороді обсмажте цибулю на олії до золотистості. Додайте фарш, моркву і обсмажте 5 хв при помішуванні. Додайте томатну пасту і тушкуйте фарш, посоліть і поперчіть до смаку.
  4. Форму вистеліть фольгою, змастіть олією та почергово викладайте шари з картоплі та фаршу (нижній та верхній мають бути з картоплі).
  5. Запікайте пиріг при 180°C 15 хвилин. Тоді посипте натертим сиром і запікайте до утворення скоринки.

5. Картопляний салат

фото Depositphotos

Простий варіант салату з картоплею підійде і для святкових посиденьок, і на кожен день. Яйця, картопля, овочі та свіжа заправка — і збалансована страва готова!

Інгредієнти:

  • 5 картоплин.
  • 2 яйця.
  • 1 фіолетова цибулина.
  • 3 мариновані огірки.
  • 2-3 гілочки петрушки.
  • 1 ст.л. гірчиці в зернах.
  • 100 г сметани.
  • 20 г соку лимона.

Приготування:

  1. Яйця зваріть до повної готовності (7 хв), почистьте і наріжте кубиками.
  2. Зваріть у мундирі картоплю. Швидко почистьте і наріжте великими кубиками.
  3. Поки картопля тепла, додайте подрібнену петрушку (чи іншу зелень), посоліть, додайте гірчицю, сметану та перемішайте.
  4. Цибулю почистьте і наріжте тонкими слайсами.
  5. Огірки наріжте дрібними кубиками.
  6. Змішайте всі складові разом, посоліть до смаку та подавайте теплим чи охолодженим.

6. Картопляний пудинг

фото Depositphotos

Ця страва нагадує ніжний, повітряний кекс та може замінити яєчню на сніданок або перекус до школи, в офіс. Усередину можна додати шматочки шинки, грибів, помідорів, сиру, зелень — страва буде ще смачнішою!

Інгредієнти:

  • 300 г картоплі.
  • 20 г вершкового масла + трохи для змащування форм.
  • 2 яйця.
  • 50 г вершків.

Приготування:

  1. Почистьте, наріжте великими шматками та зваріть картоплю.
  2. Білки відділіть від жовтків.
  3. Добре зцідіть воду та перебийте картоплю блендером, додайте жовтки яєць, вершки, розмішайте.
  4. Білки міксером збийте до пишної піни та порціями додайте до картоплі, обережно перемішайте.
  5. Форми змастіть маслом та викладайте «тісто». Запікайте пудинг при 180°C 20 хвилин.

7. Хрустка роздавлена картопля

фото Depositphotos

Альтернатива чипсам, яку легко і швидко готувати. Для страви знадобиться мінімум олії та не доведеться готувати закуски годинами. Підготуйте картоплю та ставте в духовку, доки обираєте серіал на вечір.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг картоплі середнього розміру.
  • 40 г вершкового масла.
  • 20 г оливкової олії.
  • 4-5 зубчиків часнику.
  • 50 г твердого сиру.
  • Спеції: розмарин, тим’ян, паприка.

Приготування:

  1. Добре помийте картоплю в шкірці та варіть приблизно 15-20 хв, злийте воду.
  2. Кожну картоплину розчавіть дном чашки чи склянки в тонку пластинку.
  3. Приготуйте заправку. Часник почистьте і пропустіть через прес, змішайте з м’яким вершковим маслом, розмарином, паприкою чи іншими улюбленими спеціями до картоплі.
  4. Змастіть роздавлену картоплю маслом зі спеціями.
  5. Відправте картоплю в розігріту до 180 °C духовку на 25-30 хв. Укінці приготування натріть сир та посипте кожну картоплину, запікайте до золотистої скоринки.

Картопля може стати основою оригінальних та смачних страв. Українці створили багато традиційних варіантів страв із картоплею, та можна підглянути в меню й інших країн! Із картоплі можна робити не тільки супи, гарячі страви та гарніри, а й омлети, пудинги та незвичайні снеки.