Поки світ обирає капсульний гардероб і тренди моди на осінь, не забуваємо про трендові сезонні овочі та фрукти! У жовтні радимо приготувати смаколики зі шпинатом, інжиром, буряком, і про рецепти страв із гарбуза не забудемо.
Тости з хурмою
Навіть звичайний бутерброд на сніданок або з собою на роботу можна перетворити на красивий і смачний прийом їжі. Особливо, коли на полицях така стигла й соковита хурма!
Інгредієнти
- 1 стигла хурма.
- 2 шматки хліб (80-100 г).
- 50 г сиру брі.
- 1 ч.л. меду.
- 20 г руколи.
Як готувати:
- Свіжий хліб обсмажте до золотистості: підсушіть на сковороді або в тостері.
- Хурму помийте, очистьте від шкірки й твердих ніжок, наріжте тонкими слайсами.
- На хліб викладайте хурму, нарізаний слайсами сир брі, руколу, полийте медом і смакуйте.
Горіхове печиво з трьох інгредієнтів
У жовтні волоські горіхи збираємо і сушимо просто мішками. Це той продукт, який по 1-2 штуки можна їсти хоч щодня, а в печиві горіхи смакують ідеально.
Інгредієнти:
- 250 г волоських горіхів.
- 1 яйце.
- 150 г цукрової пудри.
Як готувати:
- Горіхи змішайте з цукром і перебийте в блендері до однорідності.
- Вбийте до маси яйце, перемішайте і залиште на 1-2 години постояти в холодильнику.
- Сформуйте невеликі за діаметром кульки-печиво, викладіть на пергамент для запікання й випікайте при 150°C 15 хв.
- Посипте готове печиво цукровою пудрою.
Смакує також горіхове печиво просто на яєчних білках: перетерті горіх збиваються з білками, цукром й запікають горіхову меренгу.
Зелені оладки зі шпинатом
Шпинат у жовтні — знахідка з корисними речовинами, має оптимальну ціну та його легко знайти. Тож сміливо додавайте в супи, соуси, бланшуйте до м’яса й готуйте ось такі яскраві оладки.
Інгредієнти:
- 200 г кефіру.
- 180 г пшеничного борошна.
- 2 яйця.
- 100 г свіжого шпинату.
- 1 ст.л. олії.
- 0,5 ч.л. розпушувача для тіста.
Як готувати:
- Шпинат обдайте кип’ятком і дайте стекти волозі на ситі. Перебийте листя у блендері.
- Змішайте шпинат, борошно, розпушувач, яйця, олію, кефір до однорідності. Доведіть тісто до стану густої сметани.
- Розігрійте сковороду, збризніть олією, обсмажуйте оладки на середньому вогні по 2-3 хв з кожного боку до рум’яності.
- Подавайте з крем-сиром, гуакамоле, овочами або просто сметаною.
Салат із печеним буряком та інжиром
Комбо із двох сезонних продуктів в одному ситному рецепті! Буряк найкраще смакує в жовтні, також варто придбати інжир. Використовуйте ці продукти для салатів, гарнірів, десертів для користі здоров’ю.
Інгредієнти:
- 2 невеликі буряки.
- 1 фіолетова цибулина.
- 2 шт. інжиру.
- 100 г міксу салатів.
- 100 г сиру фета.
- 1 ст.л. французької гірчиці.
- 1 ч.л. меду.
- 1 ч.л. оливкової олії.
- 1 ч.л. бальзамічного оцту.
Як готувати:
- Основний процес — запікання буряків. Їх треба добре вимити, почистити від землі, тоді щільно загорнути у фольгу й запікати при 180°C годину.
- Тим часом очистьте й наріжте слайсами фіолетову цибулю та інжир, сир фета наріжте кубиками.
- Коли буряки охолонуть, наріжте їх соломкою, додайте нарізаний сир фета, мікс салатів, цибулю, посоліть.
- Для заправки змішайте французьку гірчицю, мед, олію, оцет та полийте салат. За бажання посипте зернятками соняшника.
Гарбузовий кекс
Солодкий, солоний, пряний, гострий — гарбуз можна «грати» у стравах такі різні ролі! У жовтні варто приготувати запашний кекс із цедрою апельсина до чаю й інших гарячих напоїв.
Інгредієнти:
- 200 г пюре запеченого гарбуза.
- 3 яйця.
- 150 г цукру.
- 250 г борошна.
- 2 ст.л. манної крупи.
- 1 ч.л. розпушувача для тіста.
- 120 г олії.
Як готувати:
- Щоб зробити гарбузове пюре, гарбуз почистьте від шкірки, наріжте кубиками та запікайте пів години при 180°C. Перебийте блендером до однорідності, й тоді відважте 200 г готової маси.
- Збийте міксером яйця, поступово ввівши цукор при збиванні. Поступово введіть гарбузове пюре та олію.
- Борошно, манку, розпушувач змішайте, також при збиванні додавайте до яєчної маси. Консистенція має бути досить густою, наче соус.
- Викладайте тісто у формочки для кексів наполовину або дві третини об’єму. Запікайте при 180°C 20-30 хв, контролюючи готовність зубочисткою (вона має бути сухою після контакту з тістом).
Прихопіть на полицях топінамбур та ріпу до салатів, робіть свіжий гранатовий сік чи соуси з цим фруктом, запікайте рататуй і просто будь-які овочі для корисних гарнірів. Зберігайте рецепти і насолоджуйтеся смаками осені! Бо, хоч погода дощова й похмура, смаки страв восени насичені й такі ароматні.