Аби приготувати смачну вечерю, не обов’язково весь день стояти біля плити. Піца, бургери з МакДональдз і суші теж бувають не кращим варіантом. Коли ви втомлені й поспішаєте додому з роботи, треба швидко нагодувати дітей, або просто хочеться не заморочуватися, приготуйте швидкі страви з нашої добірки.
Зберігайте 6 рецептів-виручалок:
1. Паста з тунцем та морквою
Паста — продукт, який можна смачно приготувати з будь-чим. Овочами, м’ясом, сиром, песто, зеленню, грибами. Є дуже багато рецептів пасти, а з консервованим тунцем вона вийде ситною і корисною.
Інгредієнти:
- 200 г макаронів.
- 1 банка консервованого тунця у власному соку.
- 2 великі морквини.
- 2-3 зубчики часнику.
- 1 ст.л. тертого сиру пармезан (або іншого твердого сиру).
- 100 мл вершків.
Як приготувати:
- Макарони відваріть за рецептом на упаковці до стану «майже готові». Краще трішки недоварити, ніж отримати кашу. Промийте макарони водою.
- Моркву помийте, почистіть і натріть на крупну тертку. Розігрійте сковороду, додайте олію та обсмажте моркву 3-4 хвилини.
- Часник почистьте і подрібніть, додайте до моркви. Сир натріть.
- Додайте на сковороду тунець, макарони, половину сиру та вершки, добре перемішайте і протушкуйте 5-10 хв. При подачі посипте пасту рештою сиру та зеленню, можна збризнути соком лимона.
2. Пиріг з лаваша
Найпростіший пиріг для вечері або коли хтось несподівано прийшов у гості. Лаваш або заморожене листкове тісто бережуть години часу, ще й кухню від борошна прибирати не доведеться.
Інгредієнти:
- 2 лаваші.
- 150 г сиру моцарела (або бринзи).
- 200 г домашнього сиру.
- 3 яйця.
- 150 г молока.
- 20 г вершкового масла.
- Пучок кропу та петрушки.
Як приготувати:
- Моцарелу або бринзу натріть на тертці та змішайте з домашнім сиром та 2 яйцями. Посоліть і вимішайте. Додайте попередньо вимиту й подрібнену зелень.
- Молоко та ще одне яйце збийте, посоліть.
- Лаваш порвіть руками або розріжте на частини.
- Форму для запікання змастіть вершковим маслом.
- Сформуйте пиріг: лаваш вмочаємо у молочну суміш, викладаємо у форму, змащуємо шаром сиру, притискаємо наступним шматком лаваша.
- Пиріг відправте в розігріту до 180°C духовку на 20 хв. Пиріг має зарум’янитися.
3. Ліниві вареники
Хоч вареники ліниві, на смак не гірші за звичайні. Українці винайшли тайм-менеджмент разом із цією стравою. Користуйтеся!
Інгредієнти:
- 0,5 кг домашнього сиру.
- 1 склянка борошна.
- 1 яйце.
- 2 ст.л. цукру.
- Сметана для подачі.
Як приготувати:
- Змішайте сир, яйце, цукор та добре вимішайте.
- Поступово додавайте борошно і вимісіть тісто.
- Посипте стіл борошном, руками скачайте ковбаску з тіста. Розріжте ковбаску на шматочки.
- Закип’ятіть воду і обережно закидайте ліниві вареники. Варіть близько 5 хв.
- Подавайте зі сметаною, можна додати будь-які фрукти, ягоди, джем чи варення.
4. Теплий овочевий салат
Швидкість приготування цього салату в основному буде залежати від швидкості нарізки. Трішки підсмажити овочі, заправити, й салат або гарнір до м’яса готовий.
Інгредієнти:
- 2 кабачки або цукіні.
- 1 морквина.
- 1 червона цибуля.
- 2 шт. болгарського перцю.
- 2 ст.л. соєвого соусу.
- 2 помідори.
- 2 зубчики часнику.
Як приготувати:
- Помийте і обсушіть усі овочі. Наріжте тонкою соломкою кабачки, моркву, перець (метод нарізки жульєн). Цибулю наріжте тонкими півкільцями, а помідор невеликим кубиком.
- Розігрійте сковороду і по черзі обсмажте кабачки, перець, моркву, цибулю. Змішайте овочі й додайте помідор.
- Посоліть і поперчіть салат, розчавіть часник і долийте соєвий соус. Змішайте все разом та смакуйте, поки гаряче!
5. Стейки зі свинини
Здається, що м’ясо готувати дуже довго. Насправді стейки можна не маринувати, а просто купити по дорозі додому й одразу підсмажити. Готуйте в соусі, щоб вони були м’якими і соковитими.
Інгредієнти:
- 2 свинячих стейки на кістці (близько 3 см у висоту).
- 1 ч.л. меду.
- 2-3 зубчики часнику.
- 2 ч.л. гірчиці в зернах.
- 1 ст.л. соєвого соусу.
Як приготувати:
- Свинину нарізати або взяти готові стейки, обсушити рушником, посолити й поперчити.
- Обсмажити на добре розігрітій сковороді по 2 хв з кожного боку, перевертаємо і ще раз обсмажуємо. Має утворитися скоринка, але готовим м’ясо ще не буде.
- Стейки покладіть в окрему посудину.
- Обсмажте дрібно нарізаний часник, тоді на маленькому вогні готуємо соус. Додайте на сковороду мед, гірчицю і соєвий соус, а також залишки соку з м’яса. Проваріть кілька хвилин.
- В соус поміщаємо стейки, готуємо на маленькому вогні ще 5-7 хв під кришкою. Перевертайте м’ясо, щоб соус розподілився по всій площі. Стейки можуть «дійти» вже без нагріву. Коли сік з м’яса при натисканні не буде рожевим, стейки готові.
6. Кекс у чашці
Настільки простий рецепт шоколадного кексу, що вкластися можна в 5 хв. Чудовий варіант як десерт до попередніх страв. А приготувати можна навіть у ситуації, коли холодильник майже пустий. Додайте ягоди, горішки або банан замість цукру, і такий десерт вам не набридне.
Інгредієнти:
- 1 яйце.
- 1 ст.л. борошна.
- 1 ст.л. какао.
- 0,5 ст.л. цукру.
- 1 ст.л. вершків.
- 0,5 ч.л розпушувача.
Як приготувати:
- Змішайте борошно, цукор, какао, розпушувач, перемішайте.
- Додайте яйце, вершки і добре збити вінчиком.
- Змастіть чашку вершковим маслом, налийте суміш і випікайте в мікрохвильовці 2-3 хв (залежно від потужності).
Вечерю чи обід можна легко приготувати за пів години. При цьому якість страви буде не гіршою, як з ресторану. Головне — вибрати свіжі, якісні продукти. Тоді навіть простий салат принесе вам гастрономічне задоволення. Зберігайте добірку й економте час, який варто провести з рідними чи за відпочинком.
підготувала Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua