10 варіантів оригінальних страв на Новий рік для м’ясоїдів і веганів

5504

У святкову ніч хочеться приготувати щось особливе. Хтось і досі не уявляє новорічну ніч без тазика олів’є й шуби, але часи змінюються. Кулінари вигадують нові поєднання, а в будь-якому супермаркеті доступні незвичайні, вишукані інгредієнти. Зібрали десяток простих, але неординарних страв на Новий рік. До шампанського, соку чи глінтвейну смакуватимуть такі наїдки:

1. Салат з креветками

фото Depositphotos

Що треба: 400 г креветок, 200 г помідорів чері, 2 огірки, 1 солодкий перець, 100 г консервованого чи свіжого ананаса, 1 невелика солодка цибулина, 1 ч.л соку лимона, 2 ст.л сметани для заправки.

Як готувати:

  1. Нарізаємо чері навпіл, солодкий перець та огірки соломкою, ананаси кубиками, а цибулю тонкими півкільцями.
  2. Креветки треба зварити: закиньте в окріп на декілька хвилин та очистьте від панцирів. Готові креветки збризніть лимонним соком.
  3. Змішайте інгредієнти, посоліть та заправте сметаною За бажання можна додати свіжу петрушку. Для тих, хто любить м’ясо, можна взяти менше креветок та додати подрібнене запечене куряче філе.

2. Мусака

фото Depositphotos

Чудова альтернатива лазаньї. Тут замість листів використовуємо баклажан, можна лазанью зробити і на капустяних листах.

Що треба: 2 великих баклажани, 1 цибулина, 100 г грибів, 1 невеликий кабачок, 4 помідори, 250 мл соєвого молока, 2 зубчики часнику, 100 г волоських горіхів, 30 г борошна, 2 ст.л томатної пасти.

Як готувати:

  1. Баклажан і кабачок нарізати тонкими слайсами вздовж. Обсмажити на сковороді, викласти на паперовий рушничок, щоб позбутися зайвого жиру.
  2. Нарізати цибулю та гриби маленькими кубиками. Також обсмажити на сковороді до золотистості. Почистити часник, подрібнити і додати наприкінці готування.
  3. Помідори порізати кубиками та додати в сковороду до грибів. Сюди ж через 5 хв влити томатну пасту та тушкувати до загустіння суміші. Посипати меленими волоськими горіхами. Добре посоліть і поперчіть соус, можна додати суміш італійських трав.
  4. Соєве молоко нагріти в каструлі, поступово додати борошно, щоб загустити наш другий соус. Збити блендером, щоб соус був без грудочок. Якщо соус не загустів, додайте більше борошна.
  5. Невелику форму змастіть вершковим маслом, викладіть шар баклажанів, пошийте томатним соусом. Потім викладіть шар кабачка та полийте білим соусом. Так чергуйте шари до закінчення. Зверху можна посипати пармезаном чи твердим сиром. Запікайте 30-40 хв при 180 °C. Зверху можна посипати горіхами та зеленню.

3. Картопля з сиром дорблю

фото Depositphotos

Як же на святковий стіл не додати запечену картоплю? В різних станах картопля подобається і дітям, і дорослим. Щоб додати особливу нотку, приготуйте картоплю з сиром дорблю.

Що треба: 600 г картоплі, 200 мл вершків, 150 г дорблю, по 1 ч.л тим’яну та паприки.

Як готувати:

  1. Картоплю добре вимийте або почистьте від шкірки. Поріжте на четвертинки, посоліть, поперчіть, додайте трохи тим’яну та паприки. Налийте олії та все добре перемішайте, щоб приправи й олія розподілилися рівномірно.
  2. Розігрійте духовку до 180 °C та запікайте картоплю пів години, періодично перевертаючи.
  3. Поки запікається картопля, приготуємо соус. Вершки змішати з сиром та нагріти на плиті, перемішуючи. Гарячу суміш потримати близько 5 хв.
  4. Коли картопля вже зарум’янилася, залийте її сирним соусом та подавайте. Можна посипати зеленню.

4. Тарталетки з червоною рибою

фото Depositphotos

Що треба: 150 г червоної соленої риби, 200 г вершкового сиру, 1 маленька червона цибулина, декілька гілочок петрушки та 10 готових тарталеток(можна використати рисові чипси як основу).

Як готувати:

  1. Цибулю нарізати маленькими кубиками. Петрушку також подрібнити. Додати до вершкового сиру та перемішати виделкою. Посоліть і поперчіть до смаку.
  2. Рибу наріжте тонесенькими слайсами.
  3. Сформуйте тарталетки: на тарталетки намастити сир, зверху викласти згорнуті шматочки риби. Зверху можна збризнути соком лимона.

5. Цукіні з сиром фета

фото Depositphotos

Що треба: 2 невеликих цукіні, 150 г сиру фета, 2 помідори, по 0,5 ч.л базиліку, орегано, коріандру.

Як готувати:

  1. Цукіні нарізати слайсами поздовж. Посолити, насипати спецій, налити 1 ст.л оливкової олії та дати постояти 10 хв. Обсмажте на сковороді та викладіть на паперовий рушничок, щоб позбутися решток олії.
  2. Помідори наріжте слайсами, сир фета порізати кубиками.
  3. Слайси викладіть на тарілку, посипте сиром фета, зверху викладіть слайси помідора. Можна полити бальзамічним соусом.

6. Мідії з сиром

фото Depositphotos

Що треба: 20 мідій в раковинах, 120 г твердого сиру, 3 зубчики часнику, 0,5 лимона, декілька гілочок укропу та петрушки.

Як готувати:

  1. Мідії зняти з ніжки, промити їх та раковини. Розкласти раковини на деко з фольгою, у кожну викласти мідію.
  2. Часник подрібнити. Сир натерти, обирайте улюблений смак. Змішати разом.
  3. Посипати мідії сиром з часником та відправити в розігріту  духовку, запікати при 180°C 7-10  хвилин. Гарячі мідії викласти на тарілку, посипати подрібненою зеленню.

7. Салат з мандаринами та авокадо

фото Depositphotos

Що треба: 250 г мандаринів, 150 г помідорів чері, 1 авокадо, 1 болгарський перець, 100 г зеленого салату, 2 гілочки петрушки, 50 г кеш’ю, 1 ст.л оливкової олії, 1 ч.л бальзамічного оцту, 1 ст.л гірчиці в зернах.

Як готувати:

  1. Усі інгредієнти помити. Мандарини розібрати на часточки, з авокадо дістати кісточку. Овочі нарізаємо, петрушку шаткуємо.
  2. Змішати овочі та фрукти. Заправити сумішшю з гірчиці, оливкової олії, бальзамічного оцту, гірчиці. Зверху посипати горіхами.

8. Рулет з індички з чорносливом

фото Depositphotos

Що треба: 500 г філе індички, 150 г чорносливу, 100 г волоських горіхів, 1 яйце, 1 ст.л солодкої гірчиці, 1 ст.л майонезу.

Як готувати:

  1. У мисці яйце збити, змішати з гірчицею, посолити.
  2. Філе нарізати тонкими скибочками. Відбити кожен шматочок молотком, добре посолити та поперчити. Викласти у яєчну суміш так, щоб м’ясо було повністю в маринаді, залишити на годину.
  3. Чорнослив залити окропом на 10 хв, промити, просушити від води. Нарізати маленькими шматочками.
  4. Горіхи перебити у блендері, з’єднати з чорносливом.
  5. Дістаємо м’ясо, кожен шматочок посипаємо чорносливом з горіхами, згортаємо в рулети. Зверху рулети треба змастити майонезом або олією та зв’язати нитками. Обгорнути рулети фольгою чи помістити в рукав для запікання. Відправляємо в духовку при 180 °C на 1 годину. Охолодити, зняти нитку та подавати.

9. Пана-кота на мигдалевому молоці

фото Depositphotos

Що треба: 150 г замороженої малини, 60 г мигдалевого молока, 8 г агар-агару, 100 г меду.

Як готуємо:

Агар розчинити на водяній бані, щоб він став в’язким. Зняти з бані, додати малину та збити блендером. Додати до суміші мигдалеве молоко, перемішати та поставити застигати на декілька годин в холодному місці.

10. Безе “Анна Павлова”

фото Depositphotos

Що треба: 2 яєчні білки, 120 г цукрової пудри, 1 ч.л кукурудзяного крохмалю, 0,5 ч.л лимонного соку, 150 мл жирних вершків, 120 г ягід.

Як готувати:

  1. Візьміть 2 яйця та відділіть білки. Білки мають бути холодними, щоб краще збивалися. Посуд для збивання має бути без жодної краплі води. Збийте міксером білки у пишну піну та поступово додавайте цукрову пудру, поки все не додасте. Суміш має стати густою та пишною.
  2. Всипте крохмаль та додайте сік лимона. Ще раз збийте все разом декілька хвилин. Білкова маса має стати гладкою, блискучою. Якщо перевернути миску, білки мають не стікати, а лишатися на місці.
  3. Викладіть масу в кондитерський мішок з насадкою “зірка”.
  4. Застеліть на деко пергамент, змастіть його вершковим маслом. Відсадіть “кошики” із мішка на відстані в декілька см один від одного.
  5. Ставте деко в духовку при 130°C на 10 хв, тоді прикрутіть температуру до 90°C на 30-40 хв. Безе мають стати світло-жовтими. Залиште їх остигати у відчиненій духовці.
  6. Для крему збити вершки, поки холонуть безе. Треба взяти холодні вершки та збивати міксером, постійно додавати цукрову пудру до густоти. Можна додати загущувач. Викладіть у кондитерський мішок.
  7. Білкові кошики викласти на тарілку, наповнити вершковим кремом. зверху викласти нарізані ягоди та фрукти.

У вас точно є улюблені традиційні страви для Нового року. А в нашій добірці можна підшукати новий салат, запіканку чи десерт, щоб доповнити меню. Готуйте на свята різні страви: і вишукані, й звичні та обов’язково приділіть час рідним.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти