В останній місяць літа важко обрати, чим смакувати на вечерю. Так багато фруктів та овочів вже достигли й хочеться насолодитися кожним із них. Коли просто їсти сезонні продукти набридає, додайте у звичний список страви з нашої підбірки. Поєднуйте фрукти й овочі в салатах, знайомтеся з продуктами по-новому!
Персики з сиром
Жовтенькі абрикоси й персики підіймають продажі на всіх літніх базарах, бо мають такий аромат, що неможливо пройти мимо. Купуйте, рвіть просто з дерева, робіть персикове вино!
Що потрібно: 2 персики, 100 г домашнього сиру, 20 г горішків до смаку (мигдаль, волоський горіх, кеш’ю).
Як готувати:
- Персики розрізати на половинки, витягти кісточки.
- Домашній сир перетерти через сито чи збити у блендері, щоб отримати кремову структуру. Додати горіхи та перемішати. Якщо солодкості персика мало, додайте цукру.
- Персики заповнити сиром. Запікати 20 хв при 180°C.
Лобіо з квасолі
Популярна грузинська страва, яка так і перекладається “квасоля”. Це і джерело білка, і заміна м’ясу, і смачний гарнір.
Що потрібно: 1 склянка квасолі, 2 великі цибулини, 3-4 зубчики часнику, пучок кінзи й петрушки, перець(стручок гострого перцю чи кілька щіпок сухого чилі).
Як готувати:
- Квасолю замочити на ніч. Якщо вона молода, сезонна, то одразу варіть.. Зварити до м’якості (це може зайняти 2-3 години). Індикатором готовності є момент, коли шкірки починають тріскатися.
- Цибулю та часник нарізати маленькими кубиками, підсмажити до золотистості.
- Петрушку та кінзу подрібнити.
- Злийте майже всю воду з квасолі, злегка помніть, але не до утворення каші. Додати цибулю, часник та гострий перець і проварити все ще 10-20 хвилин. Можна використати коріандр, чорний перець, зіру.
- Традиційно лобіо подають в горщиках, засипаючи зеленню.
Гаспачо з перцю
Болгарський перець такий солодкий та яскравий, що більше нагадує ягоду. Певно, саме тому його краща пора — літо. І що б робили люди без холодного гаспачо?
Що потрібно: 2 болгарських перці, 400 г помідорів, 1 огірок, 1 ст.л оливкової олії, 2 зубчики часнику.
Як готувати:
- Перці запекти при 200 °C, поки не з’являться чорні обвуглення. Охолодити, почистити від зернят всередині.
- Перці, томати попередньо охолодити. Нарізати все кубиками, завантажити у блендер та збивати. Туди ж можна вичавити часник, додати оливкову олію. За бажанням — лимонний сік чи трішки оцту, для пікантності – гострий перець або соус.
- Огірок нарізати кубиками, додати до суміші.
- Суп викласти в тарілки. Гарно смакуватиме з крутоном чи звичайною грінкою.
Салат з кавуном
Кавуном можна наїстися і напитися. Смузі, напої, фруктові салати вже звичні. Але цю смакоту можна поєднувати з овочами, робити морозиво з кавуна чи навіть квасити. Найпростіша страва, щоб відчути гастрономічне здивування — салат з фетою.
Що потрібно: 300 г кавуна, 50 г сиру фета, 1 огірок, гілочка свіжої м’яти, 1 ст.л олії.
Як готувати:
- Нарізати кавун, огірок кубиками. М’яту порубати. Фету покришити руками.
- Змішати інгредієнти в тарілці, заправити олією, посолити. Можна збризнути лимонним соком.
Груша у вині
Пряна груша вже десь нагадує, що скоро осінь та час глінтвейну. Цей час чекати ще кілька місяців, а тим часом встигніть посмакувати “літнім” глінтвейном.
Що потрібно: 4 груші, 1,5-2 склянки червоного вина, 1 апельсин, 100 г цукру, спеції: паличка кориці, 1-2 зірки анісу, 4 горошки духмяного перцю, 5 шт. гвоздики.
Як готувати:
- Апельсин почистьте, сік вичавіть в каструлю.
- Грушу очистьте від шкірки, дно зріжте рівно.
- Додайте в каструлю вино, цедру, спеції, цукор, доведіть до кипіння.
- Поставте груші в каструлю, зрізаною частинкою до дна, накрийте кришкою. Варіть 30-40 хвилин.
- Груші дістаньте на тарілку. Рідину в каструлі варіть, поки волога не випарується й вийде сироп. Полийте ним груші та дайте їм настоятися.
Їжте з морозивом або збитими вершками.
Серпень — час для яблучного джему й компоту, печених чи смажених баклажанів та шовковиці просто з дерева. Сезонні фрукти й овочі набагато корисніші, тож не пропускайте “зірковий час” продуктів. Коли надто лінь готувати — шукайте простенькі й смачні рецепти. Бо витрачати час біля плити й за закрутками — це втрачати останній місяць літа.
автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua