5 легких у приготуванні страв із сезонних продуктів серпня

3422

В останній місяць літа важко обрати, чим смакувати на вечерю. Так багато фруктів та овочів вже достигли й хочеться насолодитися кожним із них. Коли просто їсти сезонні продукти набридає, додайте у звичний список страви з нашої підбірки. Поєднуйте фрукти й овочі в салатах, знайомтеся з продуктами по-новому!

Персики з сиром

Depositphotos, Автор wollertz

Жовтенькі абрикоси й персики підіймають продажі на всіх літніх базарах, бо мають такий аромат, що неможливо пройти мимо. Купуйте, рвіть просто з дерева, робіть персикове вино!

Що потрібно: 2 персики, 100 г домашнього сиру, 20 г горішків до смаку (мигдаль, волоський горіх, кеш’ю).

Як готувати:

  • Персики розрізати на половинки, витягти кісточки.
  • Домашній сир перетерти через сито чи збити у блендері, щоб отримати кремову структуру. Додати горіхи та перемішати. Якщо солодкості персика мало, додайте цукру.
  • Персики заповнити сиром. Запікати 20 хв при 180°C.

Лобіо з квасолі

Depositphotos, Автор Valentinjukov

Популярна грузинська страва, яка так і перекладається “квасоля”. Це і джерело білка, і заміна м’ясу, і смачний гарнір.

Що потрібно: 1 склянка квасолі, 2 великі цибулини, 3-4 зубчики часнику, пучок кінзи й петрушки, перець(стручок гострого перцю чи кілька щіпок сухого чилі).

Як готувати:

  • Квасолю замочити на ніч. Якщо вона молода, сезонна, то одразу варіть.. Зварити до м’якості (це може зайняти 2-3 години). Індикатором готовності є момент, коли шкірки починають тріскатися.
  • Цибулю та часник нарізати маленькими кубиками, підсмажити до золотистості.
  • Петрушку та кінзу подрібнити.
  • Злийте майже всю воду з квасолі, злегка помніть, але не до утворення каші. Додати цибулю, часник та гострий перець і проварити все ще 10-20 хвилин. Можна використати коріандр, чорний перець, зіру.
  • Традиційно лобіо подають в горщиках, засипаючи зеленню.

Гаспачо з перцю

Depositphotos, Автор seqoya

Болгарський перець такий солодкий та яскравий, що більше нагадує ягоду. Певно, саме тому його краща пора — літо. І що б робили люди без холодного гаспачо?

Що потрібно: 2 болгарських перці, 400 г помідорів, 1 огірок, 1 ст.л оливкової олії, 2 зубчики часнику.

Як готувати:

  • Перці запекти при 200 °C, поки не з’являться чорні обвуглення. Охолодити, почистити від зернят всередині.
  • Перці, томати попередньо охолодити. Нарізати все кубиками, завантажити у блендер та збивати. Туди ж можна вичавити часник, додати оливкову олію. За бажанням — лимонний сік чи трішки оцту, для пікантності – гострий перець або соус.
  • Огірок нарізати кубиками, додати до суміші.
  • Суп викласти в тарілки. Гарно смакуватиме з крутоном чи звичайною грінкою.

Салат з кавуном

Depositphotos, Автор razmarinka

Кавуном можна наїстися і напитися. Смузі, напої, фруктові салати вже звичні. Але цю смакоту можна поєднувати з овочами, робити морозиво з кавуна чи навіть квасити. Найпростіша страва, щоб відчути гастрономічне здивування — салат з фетою.

Що потрібно: 300 г кавуна, 50 г сиру фета, 1 огірок, гілочка свіжої м’яти, 1 ст.л олії.

Як готувати:

  • Нарізати кавун, огірок кубиками. М’яту порубати. Фету покришити руками.
  • Змішати інгредієнти в тарілці, заправити олією, посолити. Можна збризнути лимонним соком.

Груша у вині

Depositphotos, Автор VadimVasenin

Пряна груша вже десь нагадує, що скоро осінь та час глінтвейну. Цей час чекати ще кілька місяців, а тим часом встигніть посмакувати “літнім” глінтвейном.

Що потрібно: 4 груші, 1,5-2 склянки червоного вина, 1 апельсин, 100 г цукру, спеції: паличка кориці, 1-2 зірки анісу, 4 горошки духмяного перцю, 5 шт. гвоздики.

Як готувати:

  • Апельсин почистьте, сік вичавіть в каструлю.
  • Грушу очистьте від шкірки, дно зріжте рівно.
  • Додайте в каструлю вино, цедру, спеції, цукор, доведіть до кипіння.
  • Поставте груші в каструлю, зрізаною частинкою до дна, накрийте кришкою. Варіть 30-40 хвилин.
  • Груші дістаньте на тарілку. Рідину в каструлі варіть, поки волога не випарується й вийде сироп. Полийте ним груші та дайте їм настоятися.

Їжте з морозивом або збитими вершками.

Серпень — час для яблучного джему й компоту, печених чи смажених баклажанів та шовковиці просто з дерева. Сезонні фрукти й овочі набагато корисніші, тож не пропускайте “зірковий час” продуктів. Коли надто лінь готувати — шукайте простенькі й смачні рецепти. Бо витрачати час біля плити й за закрутками — це втрачати останній місяць літа.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти