5 свіжих рецептів з сезонних продуктів травня

1400

Навесні, а особливо в травні, на грядках з’являється свіжа зелень та городина. Хочеться просто ходити й збирати свіжі листочки та овочі просто з землі, запасатися вітамінами. Дехто вірить, що свіжі овочі навіть омолоджують. Ми підібрали декілька рецептів, які вам захочеться приготувати у травні. Навіть, якщо продукти не з власної грядки, а куплені на ринку у бабусі:

1. Оладки з броколі та шпинату

Незвичайні млинці зеленого кольору дозволять відчути прихід весни ще й на красивій тарілці.

Що потрібно: 250 г шпинату, 250 г броколі, 200 г молока, 1 яйце, 100 г борошна, 1 ч.л. розпушувача.

Як готувати:

  • Броколі зварити, змішати зі шпинатом. Всю зелень перебити у комбайні.
  • Додати молоко та перемішати.
  • Вбити в масу яйце та збити.
  • Розпушувач, муку, трохи солі змішати, та ввести в рідку масу зі шпинатом. Добре вимішати.
  • Розігріти сковороду з олією, смажити оладки на середньому вогні до утворення скоринки.

Оладки смакуватимуть зі сметаною чи томатним соусом. Краще подавати гарячими.

2. Смажена редиска

У травні з редисом готують дуже багато страв. Можна просто взяти редис, зелений салат, базилік, петрушку і насолоджуватися хрумкістю. Або взяти сир, намастити на грінки та прикрасити кільцями редиски. Пропонуємо спробувати овоч по-новому та приготувати легку закуску.

Що потрібно: 300 г редиски, 2 зубчики часнику, 50 мл соєвого соусу, ложка зернят кунжуту, зелена цибуля, гілочка розмарину.

Як готувати:

  • Редис добре вимити, обрізати кінчики, порізати на четвертинки.
  • Часник нарізати слайсами, зелену цибулю подрібнити.
  • Розігріти олію на сковороді, додати розмарин та часник. Треба, щоб спеції віддали аромат олії.
  • Висипати редис на сковороду, злегка обсмажити, поки редис не почне карамелізуватися.
  • Додати соєвий соус та поперчити.

При подачі гарячу редиску викласти на тарілку, додати зелену цибулю. Страва може бути закускою, або ж як гарнір до м’яса.

3. Омлет з молодою кропивою

Кропива містить багато корисних елементів. А найбільше користі з молодої кропиви, яку можна зібрати у травні.

Що потрібно: 100 г кропиви, 4 яйця, 1 ложка сметани.

Як готувати:

  • Щоб кропива не була пекучою, її треба промити та залити окропом. Після обробки дрібно нарізати.
  • Яйця збити у мисці та додати сметану. Тоді додати подрібнене листя.
  • Розігріти сковороду, вилити суміш. Омлет краще смажити на вершковому маслі. Тримати на маленькому вогні, поки суміш не схопиться.

4. Суп з молодого горошку

Легкий суп з горошку підійде для обіду, освіжить і доповнить “вітамінний” прийом їжі.

Що потрібно: 400 г зеленого горошку, 100 мл вершків, зелень(м’ята, петрушка по 2 гілочки), 30 г вершкового масла.

Як готувати:

  • У каструлі змішати горошок, дрібно нарубану зелень.
  • Додати водою(так, щоб покрила горошок), додати по пів чайної ложки солі та цукру.
  • Варити 15 хвилин після закипання.
  • Злити бульйон в окремий посуд, а горошок і зелень подрібнити у блендері.
  • Пюре викласти в каструлю, додати вершки та масло. Додати бульйон і довести до кипіння.

5. Кисіль з ревеню

Навесні саме час готувати десерти з  ревеню. Адже в ньому є вітамін С, фосфор, кальцій, магній. Здорова альтернатива таблеткам з аптеки, до того ж смачна. З ревеню можна готувати мармелад, додавати в різні страви чи просто запікати з корицею. Кисіль, певно, найпростіший варіант для смачненького.

Що потрібно: 0,5 кг ревеню (ніжки), 1 лимон, 1 склянка крохмалю, 0,5 склянки цукру, за бажанням можна додати інші ягоди(полуницю, малину, чорницю тощо).

Як готувати:

  • Ревінь помити, нарізати невеликими шматочками, залити 1 склянкою води, додати цедру лимона. Проварити декілька хвилин.
  • Крохмаль розмішати у холодній воді, тоді потроху додавати в гарячу суміш ревеню. Проварити все разом 1-2 хвилини.
  • Охолодити кисіль, додати ягоди чи фрукти.

Страви з нашої підбірки легко готувати. Водночас смаки вийдуть цікавими та весняними. Кожен продукт з городу чи магазину можна готувати по-новому, пізнавати інші сторони звичних редису чи горошку. Нехай уся зелень і овочі принесуть користь!

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua