Навесні, а особливо в травні, на грядках з’являється свіжа зелень та городина. Хочеться просто ходити й збирати свіжі листочки та овочі просто з землі, запасатися вітамінами. Дехто вірить, що свіжі овочі навіть омолоджують. Ми підібрали декілька рецептів, які вам захочеться приготувати у травні. Навіть, якщо продукти не з власної грядки, а куплені на ринку у бабусі:
1. Оладки з броколі та шпинату
Незвичайні млинці зеленого кольору дозволять відчути прихід весни ще й на красивій тарілці.
Що потрібно: 250 г шпинату, 250 г броколі, 200 г молока, 1 яйце, 100 г борошна, 1 ч.л. розпушувача.
Як готувати:
- Броколі зварити, змішати зі шпинатом. Всю зелень перебити у комбайні.
- Додати молоко та перемішати.
- Вбити в масу яйце та збити.
- Розпушувач, муку, трохи солі змішати, та ввести в рідку масу зі шпинатом. Добре вимішати.
- Розігріти сковороду з олією, смажити оладки на середньому вогні до утворення скоринки.
Оладки смакуватимуть зі сметаною чи томатним соусом. Краще подавати гарячими.
2. Смажена редиска
У травні з редисом готують дуже багато страв. Можна просто взяти редис, зелений салат, базилік, петрушку і насолоджуватися хрумкістю. Або взяти сир, намастити на грінки та прикрасити кільцями редиски. Пропонуємо спробувати овоч по-новому та приготувати легку закуску.
Що потрібно: 300 г редиски, 2 зубчики часнику, 50 мл соєвого соусу, ложка зернят кунжуту, зелена цибуля, гілочка розмарину.
Як готувати:
- Редис добре вимити, обрізати кінчики, порізати на четвертинки.
- Часник нарізати слайсами, зелену цибулю подрібнити.
- Розігріти олію на сковороді, додати розмарин та часник. Треба, щоб спеції віддали аромат олії.
- Висипати редис на сковороду, злегка обсмажити, поки редис не почне карамелізуватися.
- Додати соєвий соус та поперчити.
При подачі гарячу редиску викласти на тарілку, додати зелену цибулю. Страва може бути закускою, або ж як гарнір до м’яса.
3. Омлет з молодою кропивою
Кропива містить багато корисних елементів. А найбільше користі з молодої кропиви, яку можна зібрати у травні.
Що потрібно: 100 г кропиви, 4 яйця, 1 ложка сметани.
Як готувати:
- Щоб кропива не була пекучою, її треба промити та залити окропом. Після обробки дрібно нарізати.
- Яйця збити у мисці та додати сметану. Тоді додати подрібнене листя.
- Розігріти сковороду, вилити суміш. Омлет краще смажити на вершковому маслі. Тримати на маленькому вогні, поки суміш не схопиться.
4. Суп з молодого горошку
Легкий суп з горошку підійде для обіду, освіжить і доповнить “вітамінний” прийом їжі.
Що потрібно: 400 г зеленого горошку, 100 мл вершків, зелень(м’ята, петрушка по 2 гілочки), 30 г вершкового масла.
Як готувати:
- У каструлі змішати горошок, дрібно нарубану зелень.
- Додати водою(так, щоб покрила горошок), додати по пів чайної ложки солі та цукру.
- Варити 15 хвилин після закипання.
- Злити бульйон в окремий посуд, а горошок і зелень подрібнити у блендері.
- Пюре викласти в каструлю, додати вершки та масло. Додати бульйон і довести до кипіння.
5. Кисіль з ревеню
Навесні саме час готувати десерти з ревеню. Адже в ньому є вітамін С, фосфор, кальцій, магній. Здорова альтернатива таблеткам з аптеки, до того ж смачна. З ревеню можна готувати мармелад, додавати в різні страви чи просто запікати з корицею. Кисіль, певно, найпростіший варіант для смачненького.
Що потрібно: 0,5 кг ревеню (ніжки), 1 лимон, 1 склянка крохмалю, 0,5 склянки цукру, за бажанням можна додати інші ягоди(полуницю, малину, чорницю тощо).
Як готувати:
- Ревінь помити, нарізати невеликими шматочками, залити 1 склянкою води, додати цедру лимона. Проварити декілька хвилин.
- Крохмаль розмішати у холодній воді, тоді потроху додавати в гарячу суміш ревеню. Проварити все разом 1-2 хвилини.
- Охолодити кисіль, додати ягоди чи фрукти.
Страви з нашої підбірки легко готувати. Водночас смаки вийдуть цікавими та весняними. Кожен продукт з городу чи магазину можна готувати по-новому, пізнавати інші сторони звичних редису чи горошку. Нехай уся зелень і овочі принесуть користь!
автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua