5 рецептів традиційних українських страв, які варто приготувати в лютому

24916

В лютому раціон складається переважно з гарячих страв: запечені овочі, каші, м’ясні страви чи картопляні. Це і більш поживна їжа для зимового періоду, і доступна, адже до сезону свіжих овочів ще далеко. Ми підготували 5 рецептів українських традиційних страв, які можна приготувати з локальних сезонних продуктів. Без зайвих витрат, без незвичайних інгредієнтів, але зі смаком. Зберігайте ці рецепти, щоб мати варіанти страв до обіду чи вечері:

Рецепт №1: Січеники горохові

Що треба: 2 склянки гороху сухого, 2 яйця, по 4 столові ложки сухарів панірувальних та манної крупи, 1 цибулина. Також, олія соняшникова, сіль та перець.

Як приготувати:

Горох ще звечора залити гарячою водою і посолити. Зранку злити воду, залити свіжою і відварити. Кашу протерти через сито, змішати з відвареною густою манною кашею.

Цибулю очистити, подрібнити, підсмажити на олії та перемішати з гороховим пюре. Додати яйця, спеції та ще раз все перетерти до однорідної маси.

Формувати січеники слід руками, потім, обваляти їх в сухарях і смажити на олії до золотистої скоринки. В традиційному рецепті страву ще й зверху поливають теплою олією при подачі, але якщо хочете зробити січеники не такими жирними, то викладіть їх після приготування на серветку чи марлю. Матеріал вбере в себе зайву олію. Подавати страву можна зі сметаною, з грибами, з різними соліннями.

Рецепт №2: Зрази картопляні з грибами

Що треба: 700 г вчорашнього картопляного пюре, 350-400 г борошна, 1 яйце, олія для смаження, сіль та перець. Також, для начинки: 300 г печериць, 1 зубчик часнику, сушені трави.

Як приготувати:

Насамперед, готуємо начинку. Пательню розігріти, влити олію, обсмажити роздавлений зубчик часнику та витягнути його. В часникову олію насипати дрібно нарізані печериці та смажити до золотистої скоринки. На останній хвилині додати сіль, перець та сушені трави. Залишити начинку трішки охолонути.

Картопляне пюре змішати з сирим яйцем, спеціями та борошном до однорідної маси. Формувати круглий пласт цієї маси, класти 1 ст.л начинки та формувати зрази. Перед тим, як викладати їх в гарчу пательню з олією, слід обваляти зрази в борошні. Так вони не будуть приставати до поверхні пательні та отримають гарний золотистий відтінок. Найкраще зрази смакують разом зі сметаною.

Рецепт №3: Кльоцки з картоплею та сиром

Цю страву називають також кнедлями, вона популярна як в Польщі, так і в Україні, хоча як традиційна страва більше шанується в сусідів.

Що треба: на 500 г картопляного пюре візьміть 1 яйце, 2 ст.л борошна, 1 ч.л крохмалю, сіль і перець. Також, для начинки знадобиться 150-200 сиру домашнього жирного та 1 жовток, дрібка солі.

Як приготувати:

Картоплю, яйця та борошно з крохмалем замішати в мисці до однорідності, додати спеції. Домашній сир перетерти з жовтком та сіллю. З картопляної маси сформувати кульки, зробити в них отвори, помістити в середину сирну начинку та заліпити її картоплею. Ці кульки відварити в соленому окропі.

Найкраще подавати кльоцки ще гарячими: з вершковим маслом чи з олією, зі сметаною чи зі смаженими грибами, з цибулею чи іншими додатками.

Рецепт №4: Гречаники з фаршем

Що треба: 500 г розвареної гречаної каші, 500 г курячого фаршу, 2 яйця, 1 цибулина, 1 морквина, 4 ст.л борошна, сіль та перець, олія для смаження. Також, 100 мл томатної пасти.

Як приготувати:

Змішати ретельно в мисці гречану кашу, яйця, фарш, сіль та перець. Сформувати з цієї маси гречаники (можна зробити форму котлет чи оладок) і смажити на олії. Окремо натерти на дрібній тертці моркву, подрібнити цибулю та обсмажити їх на олії ці спеціями. Додати томатну пасту та 100 мл теплої води. Готувати на легкому вогні 1-2 хвилини. Потім, залити цим соусом гречаники й тушкувати їх ще кілька хвилин разом у пательні. Можна обійтися і без тушкування в соусі, але тоді смажені цибулю та моркву слід додати в основу страви.

Рецепт №5: Пиріг з листкового тіста з капустою

Щоб не витрачати зайвий час на приготування тіста, ми підібрали трохи осучаснений рецепт, з магазинним листковим.

Що треба: 2 листи тіста готового, 700 г капусти, 150 мл томатної пасти, 100 мл олії, 1 цибулина та 1 морква, сіль та перець, 1 ч.л меду та 2 ст.л лимонного соку.

Як приготувати:

Капусту дрібно посікти ножем, посолити та відтиснути руками, щоб вона розм’якнула і пустила сік. Потім, залити капусту окропом, через 2 хвилини злити воду та знову відтиснути — так вона буде швидше готуватися.

Моркву очистити та натерти, цибулю подрібнити ножем, обсмажити овочі на пательні в олії, додати капусту та тушкувати 2-3 хвилини. Додати спеції, зачекати, поки капуста візьметься золотистим відтінком. Томатну пасту змішати з медом та лимонним соком, додати 100 мл теплої води. Залити цією сумішшю капусту і тушкувати її, поки зайва рідина не випарується. Залишити капусту холонути.

В глибоку форму для випікання вистелити пергаментний папір та перший шар тіста. Духовку розігріти до 180 градусів. Охолоджену капусту викласти в форму для випікання, накрити зверху другим листом тіста. Верхівку пирога можна змастити олією, посипати сіллю або кунжутом. Випікати 20-30 хвилин, в залежності від духовки. Перед тим, як діставати з форми, дати пирогу охолонути. Подавати його як самостійну страву на обід чи вечерю.

Готувати раніше ці українські страви? Якщо ні, то кожна з них варта того, аби спробувати.

підготувала Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти