Що готувати на карантині: 7 швидких цікавих страв з простих продуктів

21782

Під час карантину вже ніхто не скаже, що в нього не вистачає часу приготувати собі смачну вечерю. Навіть, якщо ви не просто відпочиваєте вдома, а працюєте віддалено. Бо дорога на роботу не відбирає час, та й замість прогулянок в місті, треба себе зайняти чимось цікавим. Як варіант — приготувати гарну вечерю чи сніданок, для себе і своїх близьких. Ми зібрали 7 рецептів страв, у яких використовуються тільки звичні продукти, за якими не треба їхати через все місто. Тож, залишайтеся вдома та готуйте смачні страви.

Рецепти:

  1. Сирники та соус зі сметани;
  2. Омлет з овочами в духовці;
  3. Французькі тости з горіхами та медом;
  4. Сирні палички з часниковим соусом;
  5. Дієтичні курячі котлети та картопляне пюре;
  6. Слойки з різними начинками;
  7. Паста з томатним соусом.

Сирники та соус зі сметани

Ідеальні сирники — чи існують вони? Саме час з’ясувати! На 500 г домашнього сиру треба: 3 ст.л манної крупи, 1 яйце і 50 г цукру, борошно для присипки та олія для смаження. Окремо, для соусу треба 100 г сметани, 10 г ванільного цукру та 30 г цукрової пудри.

Як приготувати:

Якщо сир жирний, то краще завернути його в марлю, поставити в сито та покласти зверху на нього щось важке. Так — зайва рідина відділиться від сиру, що допоможе зробити страву більш естетичною на вигляд.

Потім, перетерти сир та змішати його з манною крупою. Залишити суміш постояти 20-30 хвилин, щоби крупа набухла, увібравши в себе залишки вологи. Додати цукор і яйце, та змішати все ретельно вилкою. Краще не використовувати міксер, якщо не хочете втратити зернистість сирників.

Сформуйте сирники та обсипте борошном з усіх сторін. Сковороду розігрійте та влийте олію. Ще, сирники можна посипати кунжутом, перш ніж готувати. Смажити потрібно з двох сторін, до золотистої скоринки, на легкому вогні.

Поки готуються сирники — візьмемось за соус. Міксером збийте сметану з пудрою та ванільним цукром. Поставте її в холодильник. Коли страва буде готова, дістаньте соус з холодильника та полийте його поверх сирників.

Омлет з овочами в духовці

Зазвичай, зранку вистачає часу хіба що посмажити швидко яєчню. Але, оскільки нікуди поспішати не треба, можна заморочитися та зробити помпезний сніданок. Треба взяти форму для випічки, змастити олією, присипати борошном. На 5 яєць додати 4 ст.л борошна, 1/2 склянки молока, по дрібці солі та соди. Також, прованські трави, сушений часник, чорний перець. Кілька кубиків замороженого шпинату, консервована кукурудза, 1 помідор та 1 червоний перець. Для соусу використайте звичайну нежирну сметану чи кефір.

Як приготувати:

Шпинат треба розморозити, томат і перець нарізати кубиками. Змішати овочі з кукурудзою та всіма спеціями.

Жовтки та білки розділіть, окремо збийте до густої піни. Жовток змішайте з молоком і борошном та ще раз збийте. Поєднайте жовтки та білки, змішуючи ложкою, та викладіть у форму. Зверху додайте овочеву суміш і запікайте за температури 180 градусів, близько 15-20 хвилин. Дайте трохи охолонути та полийте сметаною.

Французькі тости з горіхами та медом

Це проста солодка страва, яка може бути десертом чи сніданком. Для неї нам треба: білий хліб для тостів — 4 шматочки, мед, 50 г фундука та трохи кунжуту, 2 яйця, кориця, цукрова пудра.

Як приготувати:

Яйця збити в круту піну, разом із 1 ст.л цукрової пудри та молоком. Додати корицю та обваляти в цій суміші хліб. Розігріти пательню, розтопити на ній вершкове масло та посмажити тости.

Горіхи треба подрібнити ножем та підсмажити на сухій пательні. Потім, посипати ними гарячі тости, та полити страву рідким медом.

Сирні палички з часниковим соусом

Такі палички, смажені в сухарях, зазвичай є в меню барів, бо їх часто замовляють до пива. Чому б не приготувати сирні палички вдома? Для цього треба: 400 г твердого сиру, 3 яйця, олія для фритюру, 200 г борошна та 100 г подрібнених сухарів. Також, можна додати сіль, куркуму для кольору і сушений часник. Окремо для соусу візьміть 100 мл сметани, 2 зубчики часнику, сіль, сушені прованські трави.

Як приготувати:

Сир нарізати на палички. Яйця збити разом із сіллю та іншими спеціями, й вилити в широку миску. В окремі тарілки насипати борошно та сухарі. До сухарів ще можна додати кунжут.

Розігрійте олію в широкій пательні на сильному вогні. Кожен брусочок сиру обваляйте спочатку в яйці, потім в борошні. Потім знову треба занурити його в яйце, а потім обваляти в сухарях. Смажити сир з усіх боків до гарної золотистої скоринки. Викласти на марлю чи серветки, щоби матеріал увібрав зі страви зайву олію.

Поки буде смажитися сир, приготуйте соус. Часник треба перетерти в пюре, змішати з сіллю та спеціями й додати до сметани. Збити її міксером та поставити в холодильник. Потім подавати соус окремо, поряд із сирними паличками.

Дієтичні курячі котлети та картопляне пюре

Для котлет треба: 2 курячих філе, 1 ст.л олії, сіль та чорний перець, кріп та 1 яйце, 2 скибочки хліба та 2 ст.л борошна. Для пюре треба: 500 г картоплі, 50 г масла, чорний перець та сіль, 100 г твердого сиру та зубчик часнику.

Як приготувати:

Ставимо варитися в окремих каструлях філе та нарізану і подрібнену картоплю. Філе дістаньте з окропу, наріжте кубиками. Додайте до нього всі інші компоненти котлет і збийте міксером до однорідної маси. Воду з каструлі не виливайте, поставте над нею друшляк і покрийте цю посудину олією.

Мокрими руками сформуйте котлети та викладіть на водяну баню. Готуйте на пару, перевертаючи котлети, поки вони повністю не приготуються. Тим часом, можна взятися за пюре.

З картоплі злити воду, залишивши трохи на дні. Додати масло, сіль та перець, натертий сир. Перетерти в пюре та покласти в каструлю часник. Збити картоплю з цими компонентами міксером в однорідну масу. Подавати пюре та курячі котлети разом.

Слойки з різними начинками

Все що треба мати для такої страви, це готове заморожене листкове тісто, а також масло і пергаментний папір. Начинки можна вигадати різні, солодкі чи солоні. Ось кілька варіантів, з чим можна приготувати слойки:

1. Яблука, горіхи та мед.
2. Розморозити ягоди чи покласти у начинку варення.
3. З сиром домашнім (солодким чи солоним).
4. З грибами та твердим сиром.
5. Сир з пліснявою та груша.
6. Курячий фарш та шпинат.
7. Яйце, шпинат та кукурудза консервована.

Розгляньмо рецепт на одному з прикладів. Як приготувати слойку з грибами та твердим сиром:

Візьміть 1 лист тіста, 100 г грибів та 100 г сиру, спеції та сіль, олію. Також, 2 ст.л кунжуту та часник.

Тісто вийняти з морозилки, щоби розтануло. Часник треба обсмажити в олії, вийняти його, а в пательню насипати подрібнені гриби. Смажити гриби до золотистої скоринки, а потім посолити. Залишити їх холонути, а духовку увімкнути розігріватися до 180 градусів.

Сир дрібно натерти, деко застелити пергаментним папером. Тісто нарізати товстими смужками, викласти на кожну гриби та розділити між ними 2/3 від сиру. Завернути смужки, сформувавши слойки та викласти на деко. Змастити олією та випікати в духовці 15 хвилин. Потім, посипати залишками сиру та кунжутом, і випікати ще 10-15 хвилин.

Паста з томатним соусом

На 3 порції пасти треба: 4 томати, 2 зубчики часнику та базилік за смаком. Добре, якщо базилік є свіжий, але за потреби можна замінити сушеним. Також знадобляться олія, чорний перець, паприка, прованські трави, цукор чи мед і 150 г твердого сиру.

Як приготувати:

Пасту відварити та злити з неї воду, змастити олією. Сир натерти на дрібній тертці, а часник перетерти в пюре. На томатах надрізати шкірку та залити їх окропом. Через 10 хвилин зняти з них шкірку ножем. Перебити томати в пюре, додати часник, сіль та всі сушені спеції.

Поставити глибоку пательню на вогонь, розігріти 50 мл олії та влити в неї томатний соус. Готувати, помішуючи, на слабкому вогні, поки соус не стане густим. Під час приготування — доведіть його до смаку цукром, бо соус має бути трохи солодким.

Вимішайте пасту в цьому соусі й розподіліть на тарілки. Зверху посипте сиром, поки страва ще гаряча. Наступного разу, в соус можна додати оливки або гриби.

А як ви розважаєтеся під час карантину? Дивитеся серіали, чи вигадуєте цікаві заняття?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти