10 простих страв до Великого посту 2020

4331

У 2020 році Великодній піст почався рано — 2 березня, і триватиме аж до 18 квітня. Якщо збирайтеся постити, то слід підготуватися завчасно. Наприклад, підібрати рецепти пісних страв, щоби знати, як харчуватися збалансовано. Ми зробили добірку з 10 рецептів таких страв: без м’яса, риби, молочних продуктів та всього іншого, на що триває заборона під час посту. Зберігайте собі ці рецепти, і у вас завжди будуть ідеї, що цікавого приготувати на обід чи вечерю.

Рецепти:

  1. Запечена картопля з грибами;
  2. Суп з сочевиці та моркви;
  3. Млинці на воді зі шпинатом;
  4. Буряковий салат з насінням;
  5. Запіканка з кабачків та томатів;
  6. Фалафель в духовці без олії;
  7. Рис з овочами та тофу;
  8. Паштет з квасолі та спецій;
  9. Салат зі шпинатом та морквою;
  10. Суп з печених овочів.

Запечена картопля з грибами

На 800 г картоплі треба: 300 г печериць, 2-3 гілочки розмарину, 4-5 гілочок шпинату (або ж взяти пару кубиків замороженого). Також, сушений часник, 100 мл соєвого соусу і трохи куркуми.

Як приготувати:

Картоплю чистити не потрібно. Її треба ретельно промити водою та розрізати на 4 частини. Печериці промити, просушити та розрізати навпіл. Часник та куркуму додати до соєвого соусу, налити туди з 30-40 мл води.

Розмарин треба розтерти руками та порізати ножем і додати до соєвого соусу. Шпинат розділити на кілька частин, додати до овочів. У глибокій мисці вимішати всі овочі в соусі та залишити маринуватися на годинку.

Потім, розігріти духовку до 190 градусів, викласти овочі на деко і випікати 20 хвилин. Дістати деко, полити страву залишками соусу, перемішати й запікати ще 20 хвилин.

Суп з сочевиці та моркви

Нам треба: 3 моркви та 200 г сочевиці, 3 картоплини та 150 г капусти, 1 червоний солодкий перець. Також, 3 ст.л томатної пасти, трохи лимонного соку, сіль та перець. Ще, 4 ст.л соєвого соусу і прованські трави, сушений часник.

Як приготувати:

Поставте сочевицю варитися в каструлі з водою. Тим часом, часник, трави та інші спеції змішайте з соєвим соусом. Подрібніть капусту, перець та картоплю і підсмажте на цій суміші протягом 4-5 хвилин. Потім, додайте до них томатну пасту та трохи води. Ретельно все перемішайте і готуйте на легкому вогні.

Моркву треба почистити, нарізати тонкими кільцями та додати у сковорідку. Через кілька хвилин — висипати всю цю суміш в каструлю до сочевиці. Варити 10-15 хвилин, а потім вимкнути вогонь, накрити суп кришкою та дати йому настоятися.

Млинці на воді зі шпинатом

Нам треба: пучок шпинату, 5 ст.л льону, 100 г вівсяних пластівців та 150 г борошна. Також, мінеральна вода, сіль та сода. Крім того, сушені трави, куркума.

Як приготувати:

Борошно треба просіяти, в льон залити 50-70 мл окропу, а вівсяні пластівці збити міксером з мінеральною водою. Процідити через марлю чи сито цю воду і додати в неї борошно. Має вийти рідке тягуче тісто на млинці. Додайте до нього сіль та соду, куркуму та ще раз змішайте. В кінці додайте розпарений льон, разом із рідиною від нього.

Млинці треба смажити на тонкій пательні без олії, з обох сторін. Окремо подрібнити шпинат, додати до нього трохи води й підсмажити з сіллю та сушеними травами. Готові млинці подавати разом зі шпинатом. Як варіант, можна перетерти шпинат в пюре та також додати його до тіста. Тоді у вас вийдуть зелені шпинатні млинці, які можна їсти разом з овочами.

Буряковий салат з насінням

На 1 великий буряк нам треба: 1 ст.л соняшникового насіння та 2 ст.л гарбузового насіння. Також, 1 ч.л лимонного соку та 1 зубчик часнику, розмарин сушений, сіль.

Як приготувати:

Буряк треба відварити або ж запекти у фользі. Потім, почистити та натерти на великій тертці. Насіння підсмажити з сіллю на сухій пательні та змішати з буряком. Додати в салат лимонний сік, змішаний з перетертим в пюре часником. За смаком додати сіль та розмарин і залишити страву настоюватися протягом години.

Запіканка з кабачків та томатів

На 3 середніх кабачки треба: 1 баклажан, 2 великих томати, 1 банка оливок зелених без кісточок. Також, 1 цибулина, сіль та чорний перець, куркума та трохи кунжуту.

Як приготувати:

Поставте духовку розігріватися до 180 градусів, а круглу форму для випічки застеліть фольгою. Кабачки, баклажани та цибулю треба нарізати кільцями. Баклажани залити в соленій воді на 15 хвилин, щоби ті не гірчили.

Томати надрізати, залити на 10 хвилин гарячою водою, а потім зняти з них шкірку. Перетерти їх в пюре, додати куркуму, сіль та перець. Насипати в соус подрібнені оливки та додати 2 ст.л рідини з банки від них.

У форму для випічки колом викладати овочі по черзі: баклажан, кабачок, цибуля, знову баклажан та кабачок. Залити все зверху соусом та посипати кунжутом. Випікати протягом 20-25 хвилин та подавати страву гарячою.

Фалафель в духовці без олії

Нам треба: 300 г нуту, 1 велика цибулина та 6 зубчиків часнику, 3 скибки хліба, сіль та перець. Також, кінза і сушені трави, паприка, дрібка соди. Кілька гілочок петрушки та 100 г кунжуту.

Як приготувати:

Нут треба промити, посолити, залити гарячою водою на ніч. Потім, промити його. Залити свіжою водою та варити 1 годину. Знову злити воду, залишивши 60-80 мл, та помістити нут в кухонний комбайн. Туди ж додати очищену та подрібнену цибулю, часник, петрушку та кінзу. Перебити все це в пюре.

До пюре додати соду та хліб, всі інші спеції, і ще раз ретельно все перебити. Духовку поставити розігріватися до 180 градусів, деко застелити пергаментним папером та випічки. Руки змочувати одою, формувати з нуту кульки діаметром 3-5 см та посипати їх кунжутом. Скласти кульки на деко і випікати 20-30 хвилин, поки не з’явиться золотиста скоринка.

Рис з овочами та тофу

Що треба: 250 г тофу, 500 г рису, 1 морква, 2 великий червоних перці, 2 зубчики часнику, 150 г капусти пекінської. Також, 100 мл соєвого соусу, трохи лимонного соку, червоний та чорний сушений перець, кілька грам меду.

Як приготувати:

Рис треба відварити до повної готовності та залишити в каструлі під кришкою. Моркву та перець очистити й нарізати тонкими смужками, як і капусту.

Соєвий соус змішати зі спеціями, лимонним соком, медом та перетертим часником. Тофу нарізати кубиками та додати в цю соєву суміш. Висипати все це в розігріту пательню та обсмажувати 2-3 хвилини. Потім, додати 40-50 мл води та подрібнені овочі. Готувати ще 5-7 хвилин і змішати цю суміш з готовим рисом.

Паштет з квасолі та спецій

Що треба для такого дієтичного паштету? На 1 склянку квасолі візьміть: 1 ч.л солі та 1 ч.л меду, чорний перець та 3 зубчики часнику, 1 морквину та 150 г волоських горіхів.

Як приготувати:

Квасолю на ніч залиште в солоній воді. Потім, варіть протягом 1 години та дайте охолонути. Моркву треба почистити, завернути фольгу та запекти (або ж просто відварити). Горіхи підсмажити з сіллю на сковороді та перебити в кухонному комбайні до дрібних крихт.

Додати до горіхів квасолю, шматочки моркви, часник, сіль лимону та мед. Перебити все в однорідну масу. Довести до смаку спеціями. Перекласти в сухий контейнер з герметичною кришкою та тримати холодильнику. Така закуска підійде до крекерів, на бутерброди чи до овочів. Крім моркви, до неї можна додати запечені гриби, сочевицю або нут.

Салат зі шпинатом та морквою

Нам треба: 1 пучок шпинату, 2 морквини, 100 г печериць свіжих та 50 г насіння соняшникового. Також, 1 ст.л лимонного соку, 1/2 ч.л меду і сіль. Ще, 100 г волоських горіхів.

Як приготувати:

Шпинат треба промити та просушити на рушнику, розрізати на 2-3 частини. Моркву почистити та нарізати дуже тонкими смужками. Соняшникове насіння перетерти в ступці, змішати з лимонним соком, медом та сіллю. Печериці нарізати тонкими смужками та змішати з лимонним соусом.

Горіхи — підсмажити з сіллю на сухій пательні, а потім порізати ножем. Змішати всі компоненти салату в глибокій мисці та дати їм постояти 20-30 хвилин.

Також, в цей салат можна додати: пекінську капусту чи червоний солодкий перець. Консервовану кукурудзу чи зелені оливки.

Суп з печених овочів

Незвичний суп, який навіть без олії та м’яса буде наваристим і смачним. Для нього треба: 1 корінь селери, 2 моркви, 1 червоний солодкий перець, 1 кабачок та 1 томат. Також, сушений розмарин, часник, соєвий соус і куркума.

Як приготувати:

Моркву, перець та селеру треба очистити та нарізати великими кубиками. Змішати їх з розмарином, соєвим соусом і часником. Додати куркуму і викласти овочі на деко, застелене фольгою. Випікати все за температури 200 градусів, поки овочі не покриються хрусткою скоринкою.

Тим часом, в каструлі довести воду до кипіння, нарізати томати та кабачок дрібним кубиком і додати у воду. Посолити суміш, додати спеції за смаком. Коли дістанете овочі з духовки — додайте їх теж в каструлю та варіть суп ще 10-15 хв на слабкому вогні.

Сподобалися рецепти? Більше шукайте в інших статтях на нашому сайті. Страв з цих добірок вистачить, щоби було що приготувати до завершення посту.

підготувала Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua