П’ять романів польських авторів: історія, фантастика, детектив

239

Поговоримо про книжки сучасних польських авторів: про хвацькі історичні романи, про закручені детективи, міцну фантастику та шемку романтику? Література західних сусідів має, що запропонувати у найрізноманітніших жанрах і тематиці. Не оминемо увагою й новий твір нобеліантки Ольги Токарчук.

Щепан Твардох «Король», «Фабула»

Історичний роман Щепана Твардоха — мандрівка майже на сотню років тому, коли Варшава вже відчувала наближення великої війни через наростання недружніх настроїв на Заході. Туди теж долітали відголоски антисемітизму, які проростали і множилися. Та це ще не той час, коли бути євреєм означало смерть, особливо для Якуба Шапіро, який завдяки неймовірній силі тренованого боксерського кулака міг мати все. Це історія про нього і про місто, яке в наркотичному і п’яному шалі відчувало наближення великої трагедії.

Ярослав Ґжендович «Господар крижаного саду», видавництво «РМ»

Пристебніть ремені безпеки, ми піднімаємося в космос — вирушаємо на далеку планету Мідґаард. Істоти, які живуть там, схожі на людей, але нехай це не вводить вас в оману. Мідґаард живе духом скандинавської міфології, яка ніколи не вирізнялася гуманізмом. Тут є місця, де будь-що може бути смертельним. Тут є створіння, які б пасували до живописного генія Ієроніма Босха, хоча, можливо, навіть його здивували б. Тут не працюють технології. Тут каже не губитися. Тож як, землянине, ти знайдеш тих, кого вирушив шукати… Спробуй хоча б себе не втратити.

Марек Краєвський «Голова Мінотавра», видавництво «Урбіно»

Детектив, події якого розгортаються і в Бреслау (тепер Вроцлав), і у Львові. У перший день 1937 року слідчий Абверу Ебергард Мок отримує справу, за яку не хоче братися. Завжди боляче бачити обірване життя, навіть якщо мав би звикнути. В готелі знаходять понівечене тіло дівчини, все вказує на те, що перед смертю її зґвалтували. Хто міг вчинити настільки огидний злочин? Слід вбивці веде Мока до Львова, міста, де він познайомиться з комісаром Попельським, який, схоже, шукає того ж кримінальника. Тільки вистежувати його, вочевидь, варто не серед місцевої дрібноти, це птаха високого польоту.

Януш Леон Вишневський «Зміщення спектра», видавництво «Фабула»

Щемка й еротична «С@мотність у Мережі» була вже досить давно… 21 рік минув! Якуб навіть не підозрює, що його матері було таке всепоглинаюче кохання. Зрештою, його це не надто турбує, він думає про свої стосунки, про навчання в університеті… Аж поки дівчина не показує йому книжку, яка, здається, списана з його життя. Що відбувається? Якуб починає власні пошуки. Він хоче зрозуміти. Хто його батько? Про що мама ніколи не говорила? «Зміщення спектра» накладає різні погляди, часи і простір, щоб усвідомити, чи правильним був колишній вибір. Чи варто таки щось змінити…

Ольга Токарчук «Емпусіон», видавництво «Темпора»

Студент зі Львова Мечислав Войнич почувається зле, тож їде поправити здоров’я у гори. На курорті Ґерберсдорф є все для хорошого відпочинку: краєвиди, компанія, алкоголь. Але стається нещастя, яке, схоже, всі хочуть забути або просто ігнорують. Войничу це здається дивним… і не тільки це, тут щось відбувається. Щось дуже темне і тривожне. Експериментальний жахастик від Ольги Токарчук не позбавлений її фірмового стилю та глибоких філософських роздумів про боротьбу протилежностей у всіх вимірах.

добірку підготували у видавництві Фабула
спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти