8 побутових приладів, які служили б нам протягом довгих років, якби ми правильно ними користувалися

1248

Побутовий прилад – річ примхлива і вимагає до себе дбайливого ставлення, інакше легко може вийти з ладу. Практично ніхто не читає інструкцій, а якщо й читає, то рідко дотримується вказаних рекомендацій. А даремно, адже це моголо б вберегти нас від багатьох проблем.

Ми з’ясували, які типові помилки у використанні техніки ведуть до її передчасної поломки.

8. Пилосос

  • Слідкуйте за тим, наскільки заповнений сміттєвий мішок у пилососі. Пристрій найкраще працює, коли мішок заповнений лише наполовину або взагалі порожній. Не потрібно чекати, поки він заб’ється до країв.
  • Якщо у вас дротовий пилосос, не тягніть за кабель живлення, щоб витягнути його з розетки. Такі дії пошкоджують дроти – в результаті все закінчиться тим, що кабель доведеться замінювати.
  • Домашній пилосос не можна використовувати на вулиці, оскільки він сконструйований спеціально для роботи у приміщенні. Якщо пилососити на відкритому повітрі, з ладу техніка вийде набагато швидше (наприклад, фільтр заб’ється різним сміттям, вуличним пилом і т.д.).
  • Якщо у вас пилосос для сухого прибирання, не намагайтеся прибирати ним рідини – з часом він зламається.

7. Кавоварка

  • Деякі люди двічі, а то й тричі варять каву, не забираючи вже заварену. А часом залишають контейнер з використаною кавою в кавоварці на добу, а то й більше. Так робити не варто: через вологе середовище там може з’явитися цвіль і різні бактерії. А це шкідливо не тільки для самої кавоварки, але і для вашого здоров’я.
  • У кавоварці, як і в чайнику, накопичується накип, який періодично потрібно чистити. Це робиться за допомогою прогону через пристрій спеціальної рідини від накипу. Якщо не робити цього, смак вашої кави з часом зміниться, а час приготування збільшиться.

6. Холодильник

  • Регулярно потрібно перевіряти стан ущільнювача. Якщо дверцята прилягають нещільно, холодне повітря буде виходити назовні – температура всередині трохи підніметься, отже, продукти будуть псуватися швидше. Перевірити стан ущільнювача дуже просто: засуньте між дверцятами холодильника і його корпусом банкноту. Якщо вона тримається, все добре. Якщо падає – ущільнювач час замінити.
  • Одна з найпоширеніших помилок – зберігання продуктів, що швидко псуються в дверцятах. Дверцята – найтепліше місце в холодильнику, а тому молоко, яйця і т.п. Зберігати в ній не рекомендується. Холодильнику від цього, звичайно, нічого не буде, а ось ви можете подумати, що з пристроєм щось не так, адже продукти псуються швидше.
  • Між холодильником і меблями або стінами має бути трохи порожнього місця для вентиляції. Пристрій виділяє тепло як побічний продукт охолодження, і воно повинно кудись йти. Якщо цього не відбувається, прилад перегрівається, що в кінцевому рахунку призводить до його поломки.
  • Не варто забивати холодильник під зав’язку – це може призвести до порушення циркуляції повітря всередині пристрою. Варто пам’ятати і про дверцята: ставити на них величезну кількість важких речей (наприклад, пляшок) не рекомендується, оскільки можуть не витримати петлі – тоді двері не будуть закриватися щільно.

5. Зволожувач повітря

  • Замінювати воду потрібно щодня. Просто доливати її не варіант. Якщо не плануєте користуватися приладом щодня, спустошуйте резервуар і просушуйте його.
  • Практично ніхто не перевіряє перед покупкою і використанням приладу вологість у себе вдома. А застосування зволожувача навмання навряд чи дасть необхідний результат – врешті ви можете залишитися незадоволені його функціоналом або подумати, що прилад взагалі працює «неправильно».
  • Періодично необхідно заглядати всередину пристрою. Через постійний контакту з водою там може утворюватися цвіль. Тому мити зволожувач треба постійно. Крім цвілі, ви можете виявити різні тверді часточки – мінерали, які містяться у жорсткій воді. Це не тільки негарно, але й шкідливо, оскільки ви цим дихайте.
  • Щоб уникнути утворення мінеральних відкладень, краще використовувати фільтровану воду, а не воду з-під крана. Крім того, що мінерали відкладаються на деталях пристроях, їхні мікрочасточки потрапляють в повітря під час випаровування і утворюють пил.
  • Коли миєте зволожувач, не занурюйте його у воду повністю. Хоча з деякими моделями таке провертати можна, але про це має бути написано в інструкції. Справа в тому, що різні кнопки і панелі управління зазвичай не є водонепроникними – пристрій в підсумку може стати непридатним для використання.

4. Мікрохвильовка

  • Якщо помітили, що мікрохвильовка почала погано справлятися зі своїм прямим завданням, почекайте з викликом майстра або заміною приладу. Можливо, ви неправильно розігріваєте їжу. Наприклад, квадратні і прямокутні контейнери погано підходять для розігріву, оскільки нагріваються у них в основному кути, а їжа посередині залишається прохолодною. Розігрів у круглому контейнері відбувається більш рівномірно.
  • Уникайте розігріву сухих продуктів, в яких міститься дуже мало води, оскільки мікрохвилі діють в основному саме на молекули води.
  • Одне із найбільш спірних питань – чи можна розігрівати їжу в пластиковому посуді. Одні фахівці вважають, що можна, інші не розділяють цю думку. Передбачається, що під час нагрівання пластик може виділяти різні небезпечні речовини, які потрапляють в повітря і їжу. В ідеалі на кожному контейнері повинне бути маркування, чи безпечний він для мікрохвильовки. Якщо воно є, можете сміливо використовувати посуд: цей пластик протестували. Якщо відсутнє, краще не ризикувати, оскільки ви не знаєте точний склад матеріалу.
  • Не можна використовувати металеву тару і алюмінієву фольгу. По-перше, це пожежонебезпечно. По-друге, вважається, що мікрохвилі відбиваються від цих матеріалів – їжа в результаті розігрівається нерівномірно, а сам пристрій може псуватися.
  • Важливе і місце розташування мікрохвильовки. В жодном у разі вона не повинна перебувати у безпосередній близькості від варильної панелі. В іншому випадку виникає небезпека загоряння або теплового пошкодження приладу. Передбачається, що безпечною буде відстань 60 см і більше.
  • У жодному разі не вмикайте мікрохвильову піч «вхолосту». Справа в принципі її роботи: у пристрої є магнетрон, який створює мікрохвилі, а їжа поглинає їх і нагрівається. Якщо в мікрохвильовці нічого немає, мікрохвилі направляються до свого джерела. В результаті магнетрон може зламатися, якщо поглине стільки випромінювання, скільки виробляє.

3. Блендер

  • За допомогою блендера багато хто готує крем-супи. Основна помилка в тому, що часто в блендер заливають надто гарячий суп. Через це всередині утворюється тиск, і з пристрою може зірватися кришка, а вміст розлетиться на всі боки. Щоб уникнути цього, потрібно дати супу охолонути кілька хвилин, заповнити резервуар не більше ніж наполовину і про всяк випадок притиснути кришку зверху кухонним рушником.
  • Не можна класти до блендера сушені та в’ялені фрукти й овочі. Їх часточки сильно прилипають до лез і навіть можуть їх зламати. Якщо дуже потрібно використовувати саме такі продукти, попередньо замочіть їх на деякий час.
  • Блендер не призначений для того, щоб молоти кавові зерна, хоча технічно це можливо. По-перше, помол виходить нерівномірним: одні гранули крупніші, інші дрібніші – кава буде несмачною. По-друге, кавові зерна можуть затупити леза. Те саме стосується різних спецій (наприклад, з перцю) – блендер для їхнього подрібнення не годиться.
  • Користуватися пристроєм краще на більш-менш відкритому просторі. Якщо блендер стоїть в тісному закутку, може перегрітися двигун.
  • Не рекомендується мити блендер у посудомийній машині. Технічно це робити можна, але, якщо хочете продовжити термін експлуатації пристрою, мийте його вручну і робіть це відразу ж після використання, щоб їжа не встигла засохнути.
  • Не можна зберігати блендер в холодильнику. Якщо у вас залишилася зайва їжа в ємності, перекладіть її до спеціального контейнера для зберігання. Пристрій болісно реагує на перепади температури – всередині може утворитися конденсат, який, ймовірно, пошкодить двигун.

2. Пральна машина

  • Золоте правило: не завантажуйте барабан більше ніж на 3/4 його об’єму. Крім того, що речі не виперуться як слід, це ще створює додаткове навантаження на сам пристрій. Чим частіше будете так робити, тим швидше пральна машина стане непридатною.
  • Після завершення прання дверцята машини потрібно відкрити, щоб волога всередині випарувалася. Якщо цього не робити, може з’явитися дивний, неприємний запах – це ознака появи цвілі.
  • Використання більшої кількості порошку або миючого засобу зовсім не означає, що речі відперуться краще. Навпаки, засіб може не змитися з тканини, а залишитися на ній. До того ж це шкідливо і для самої машинки: надмірна кількість порошку веде до того, що захисне покриття барабана та інші деталі та стиратимуться. В кінцевому рахунку це призводить до поломок.
  • Працююча машинка повинна стояти на рівній поверхні. Якщо покриття нерівне, може пошкодитися не лише підлога (наприклад, з часом плитка тріскається від вібрацій машинки), але і сам пристрій. Вирівняти встановлений пристрою можна за допомогою регулювання ніжок. Якщо це неможливо, матиме сенс підкласти щось під пристрій, наприклад фанерний лист.

1. Кухонна плита

  • В жодному разі не використовуйте газову плиту в якості опалювального приладу. Найголовніша причина – чим довше працює плита, тим більше вуглекислого газу вона виділяє, а помітити це ви не зможете, оскільки газ не має ні кольору, ні запаху. Є великий ризик отруєння, не кажучи вже про небезпеку загоряння.
  • Якою б сильною не був спокуса, не лийте на газову плиту воду, щоб полегшити процес прибирання. Рідина запросто може потрапити всередину пристрою і викликати цілу купу проблем. Прибирання потрібно проводити вологою ганчіркою, губкою або паперовим рушником.
  • Якщо в пальники потрапила їжа і вони забилися, не використовуйте зубочистки, щоб почистити. Якщо зубочистка зламається, ви остаточно все зіпсуєте. Замість цього спробуйте вичистити бруд чимось іншим (наприклад, голкою або шпилькою).
  • Якщо у вас скляна варочна панель, не ставте на неї гарячі каструлі – від цього скло може потріскатися. Те ж саме може статися, якщо пролити холодну воду на гарячу панель. Не варто закривати скло фольгою або іншими матеріалами (так іноді роблять, щоб запобігти потраплянню їжі на поверхню плити) – тепло буде дуже погано йти, і скло, знову ж таки, може потріскатися.

Робите якісь з перерахованих помилок або ви з тієї рідкісної породи людей, які все роблять правильно з першого разу?