5 негативних ефектів, що підстерігають тих, хто встав на шлях позитивного мислення

1300

У сучасному суспільстві прийнято вважати, що оптимістично налаштовані люди викликають у оточення роздратування. Його причиною зазвичай називають заздрість через неможливість зробити своє життя таким самим позитивно наповненим. Проте вчені не поспішають погоджуватися з цим і все частіше наводять докази існування згубних побічних ефектів тренда на оптимізм.

Ми ознайомились зі списком причин, чому наслідуванняння концепцій позитивного мислення може виявитися небезпечним. Дізнайтеся і ви, в яких випадках таке позитивне слово, як «оптимізм», може набувати негативних відтінків.

1. Некоректне сприйняття себе

© I Feel Pretty / Voltage Pictures

За сучасними мірками впевненість у собі вважається гарною якістю розвиненої особистості. Однак більшість часто переоцінюють себе. У відповідях на особисті запитання про те, наприклад, як людина керує автомобілем або наскільки вона цікава оточенню, 80% респондентів, на думку експертів, схильні до оптимізму, який насправді є лише когнітивним спотворенням.

Іншими словами, багато людей оцінюють себе вище середнього, в той час як факти цього не підтверджують. Наприклад, за статистикою, близько половини шлюбів закінчуються розлученням. Але більшість молодят впевнені, що саме їх це не торкнеться.

Таким чином, замінюючи самообман і неадекватну самооцінку поняттям «оптимізм», люди за фактом отримують чимало непередбачених розчарувань в житті, оскільки у даному випадку спотворене в їхньому розумінні позитивне мислення не має під собою грунтовних фактів.

2. Завищені очікування і нереалістичні плани

© Big Daddy / Sony Pictures

У світі, де ніхто нікому нічого не винен, гіперпозитив додатково створює ілюзію, що все, ймовірно, складеться саме собою, а якщо й ні, то це нормально. Вчені говорять, що оптимістична упередженість нерідко змушує людей забувати в процесі планування про «поганий прогноз погоди», тобто про опрацювання можливих варіантів, коли події можуть відрізнятися від очікуваних, а отже, і про готовність до них.

Самовпевненість і непохитна віра в те, що все завжди буде добре, «допомагають», наприклад, зривати терміни у виконанні будь-яких проектів, а також ставити фактично нездійсненні завдання. Причому, згідно з тим же дослідженням, такий негативний досвід не змінює поведінку людини. Щоразу вона ходить по колу: сподівається на випадок, а якщо подібний план не спрацьовує, то зазначена вище надія не вмирає ніколи.

Іншими словами, спотворюючи поняття оптимізму і нереалістично оцінюючи ситуації, люди самі для себе намагаються знизити рівень особистої відповідальності і перетворюють це на сучасну норму.

3. Відкладання переживання негативних емоцій

© The Holiday / Sony Pictures

Психологи всерйоз загнпокоєні тим, що на даний час під тиском оптимістичної пропаганди люди намагаються уникати негативних емоцій, відкладають їх на потім і таким чином погіршують свій емоційний стан.

Установки на зразок «не буду думати про це сьогодні – подумаю про це завтра» в контексті «нічого страшного не сталося, все прекрасно» можуть накопичувальним підсумком зіграти злий жарт і обернутися пізніше проблемами зі здоров’ям.

Фахівці не рекомендують у стресових ситуаціях штучно бадьоритися і закривати очі на все. Краще пережити подібну подію і відчути всі емоції, якими б негативними вони не були. Тільки після цього, відпустивши ситуацію, можна почати оптимістично шукати плюси і йти далі. Крім того, на думку деяких експертів, подібне позитивне уникнення притупляє смак дійсно позитивних подій.

4. Вибіркова увага

© Confessions of a Shopaholic / Jerry Bruckheimer Films

Надмірний оптимізм змушує людину зосередити свою увагу тільки на тому, що вона хоче бачити. В цьому випадку ігноруються важливі фактори, що попереджають знаки і події, які дозволяють створити об’єктивне бачення тієї чи іншої ситуації.

Через надлишок оптимізму деякі люди не беруть до уваги дрібні проблеми, які згодом можуть перерости у більш серйозні. Наприклад, згідно з дослідженням, екстремальні оптимісти не надто піклуються про стан заборгованості за кредитами, а також економлять менше грошей.

Цікаво, що супутниками вибіркової уваги часто виявляються самозаспокоєння і ілюзія контролю, які також заважають здоровій оцінці існуючих обставин.

5. Зворотний ефект оптимістичних налаштувань

© Yes Man / Warner Bros.

Вчені прийшли до парадоксального висновку: чим більше людина відчуває, що люди навколо чекають від неї оптимізму, тим більше негативних емоцій вона відчуває. Здається, що сучасне суспільство створює новий вид індивідуума, homo optimisticus (гомо оптімістикус – людина оптимістична). Очевидно, що невідповідність критеріям фонтануючого позитиву змушує людей відчувати себе в поганому сенсі не такими як всі.

Спроби налаштувати себе на потрібну хвилю і просто усвідомлення факту своєї оптимістичної неспроможності здатні довести людину до депресії, тобто до такого стану, з яким оптимізм спочатку був покликаний боротися. Таким чином людина не знаходить відчуття щастя і спокою, а просто женеться за якимись позитивними установками.

Найчастіше суспільство схильне сприймати оптимізм категорично, вважаючи, що позитив – це тільки добре, а негатив, або песимізм, – це тільки погано. При цьому забувається головне: оптимізм також може припускати і враховувати наявність несприятливого результату. Але все ж він сприймається як щось тимчасове і минуче, варто тільки докласти зусиль.

У реальному житті виявляється, що поняття «оптимізм» і «песимізм» не настільки полярні. Часом здоровий скепсис може вберегти від непередбачених наслідків, в той час як нестримний оптимізм не здатний запобігти розчаруванню. Позитивне мислення – це прекрасний спосіб відчувати життя і насолоджуватися ним. Але не варто ставити собі обов’язкове надзавдання і намагатися перетворити смугасту зебру на білосніжного ведмедя.



• не пропусти