15 маловідомих фактів про сім чудес світу, які здивують кого завгодно

13876

Про сім чудес світу чув, мабуть, кожен. Д них відносяться архітектурні пам’ятки, які були створені в різний час і справді вразили світ. До нашого часу дійшли деякі з цих дивовижних споруд. І хоча всі сім чудес світу широко відомі, існує маса маловідомих фактів з ними пов’язаних.

1. Список «чудес»

Список «чудес» спочатку був розроблений, щоб продемонструвати найбільш вражаючі пам’ятки і споруди у світі. Хоча існувало безліч таких списків протягом багатьох років, оригінальний був відомий як «Сім чудес стародавнього світу». Ці сім чудес були засновані на путівниках, використовуваних грецькими мандрівниками.

2. Географічні обмеження

Всі сім чудес були розташовані навколо Середземного моря та Месопотамії (через обмеження відстаней, на які люди могли подорожувати у ті часи). До них відносяться Колос Родоський, Велика Піраміда Гізи, Висячі сади Вавилона, Маяк Олександрії, Мавзолей в Галикарнасі, Статуя Зевса в Олімпії і Храм Артеміди в Ефесі.

3. Сонце, Місяць і п’ять планет

Ймовірно, число «сім» було обрано через віру греків у те, що воно являє собою досконалість. Однак деякі вчені припустили, що номер сім також відображає той факт, що на той час існувало 5 відомих планет, а якщо додати до них Сонце і Місяць, то і вийде сім.

4. Висячі сади Вавилона

Існування одного з семи стародавніх чудес під питанням. Оскільки Висячі сади у Вавилоні викликали б дуже великі складнощі у зрошенні, і в стародавній літературі немає прямих згадок про них, багато сучасних вчених вважають історії про це прекрасне місце просто вигадкою.

5. Велика піраміда Гізи

Єдине стародавнє диво, яке досі існує, це Велика піраміда Гізи. Вона також відома під назвою Піраміда Хеопса.

6. Тадж-Махал

Другий найвідоміший список чудес включає в себе чудеса створені у середньовіччі. На відміну від стародавніх, сьогодні немає консенсусу щодо того, що відносити до цього списку. Найпоширеніші середньовічні чудеса – катакомби Ком-ель-Шукафа, Колізей, Велика китайська стіна, Собор Святої Софії, Пізанська вежа, Фарфорова вежа у Нанкіні і Стоунхендж. Також іноді до них відносять Каїрську цитадель, абатство Клюні, собор Або і Тадж-Махал.

7. Родом із XIX століття

Однак, малоймовірно, що ці списки дійсно виникли в середні століття, оскільки поняття «середньовічний світ» з’явилося тільки під час епохи Просвітництва, а концепція середньовіччя не стала популярною до XVI століття. Передбачається, що більшість «середньовічних» списків були створені письменниками в XIX і XX століттях.

8. «7 чудес» від ASCE

Також існують сучасні списки «чудес». Один із найпопулярніших з них був складений Американським товариством цивільних інженерів у 1994 році. До нього були внесені «найбільші досягнення цивільного будівництва XX століття», такі як Євротунель, Сі-Ен-Тауер, Емпайр-стейт-білдінг, Міст «Золоті Ворота», Гребля Ітайпу, проекти «Дельта» і «Зейдерзеє», а також Панамський канал.

9. «7 чудес» від CNN

Щоб зробити речі ще більш заплутаними, список «Семи природних чудес світу» від CNN виглядає наступним чином: полярне сяйво, Великий каньйон, Великий бар’єрний риф, гавань Ріо-де-Жанейро, гора Еверест, вулкан Парикутин і водоспад Вікторія.

10. Глобальне опитування «New7Wonders of Nature»

New7Wonders of Nature – це проект 2007 – 2011 років по складанню списку з 7 чудес природи за результатами глобального опитування. Тим, хто хоче всіх їх побачити, потрібно вирушити до всіх наступних місць: водоспади Ігуасу, бухта Хạлонг, острова Чеджу, підземна річка Пуерто-Принцеса, Столова гора, острів Комодо і тропічний ліс Амазонки.

11. «7 чудес» від CEDAM International

У 1989 році дайвінг-організація CEDAM International опублікувала свій список «Сім чудес підводного світу». До нього увійшли рифи Палау, Бар’єрний риф Белізу, Великий Бар’єрний риф, глибоководні морські тріщини, Галапагоські острови, озеро Байкал, Червоне море.

12. «7 чудес» від Дебори Кедбері

«Сім чудес індустріального світу» – популярна книга британської письменниці Дебори Кедбері. Список став стандартом для інженерних досягнень XIX і XX століть. Він включає пароплав «Грейт Істерн», маяк «Белл-Рок», Бруклінський міст, лондонську каналізаційну систему, першу трансконтинентальну залізницю, Панамський канал і греблю Гувера.

13. «7 чудес» від журналу «Астрономія»

У 1999 році журнал «Астрономія» вирішив, що не варто обмежуватися тільки Землею і представив список «Сім чудес Сонячної системи». У списку були супутник Сатурна Енцелад, Велика червона пляма Юпітера, пояс астероїдів, поверхня Сонця, океани Землі, кільця Сатурна і гора Олімп на Марсі.

14. Восьме чудо світу

Цікаво, що чудеса можуть бути навіть людьми. Рестлер Андре Гігант часто рекламувався як восьме чудо світу через його величезний зрост 224 см і вагу 240 кг.

15. «7 чудес» від дядечка Скруджа

Як неважко помітити, список чудес може бути досить спірним. У деяких списках навіть є люди або поняття. Навіть вигадані персонажі, такі як Кінг-Конг, що рекламувався «приходьте подивитися на восьме чудо світу».