12 поширених помилок в пранні, результат яких – зіпсований одяг

6488

Як швидко та ефективно посортувати одяг після прання? Чи потрібні вакуумні пакети? Як правильно сушити делікатні тканини? Давайте дізнаємося, що ми робили не так.

Помилки під час прання

  • Не зважати на ступінь забруднення. Сильно забруднені предмети одягу повинні пратися окремо від менш брудних, адже для кожного випадку буде потрібно певна кількість промивної води. Якщо не дотримуватися цього правила, то з часом білі речі стануть сірими або жовтими, а кольорові – потьмяніють.
  • Неправильно сортувати. Фахівці рекомендують прати дрібні речі з великими. Це дозволяє одягу рухатися всередині барабана машини більш вільно, що підвищує ефективність прання.
  • Не регулювати температуру води. Миючі засоби краще працюють у теплій і гарячій воді. Рекомендується використовувати холодну воду тільки для прання злегка забрудненого одягу, який може полиняти.
  • Не вивертати навиворіт вовняні і бавовняні речі. Через тертя під час прання об інші тканини на речі можуть покошлатіти. В результаті одяг втрачає презентабельний зовнішній вигляд.
  • Не застосовувати мішок для прання білизни і шкарпеток. Придбання мішка не тільки заощадить час при сортуванні після прання, але і захистить речі від розтягування і розривів.
  • Застосовувати кондиціонер і пом’якшувач при пранні спортивного одягу. Більшість сучасних речей для спорту виготовляються зі спеціальної тканини, яка вбирає вологу зі шкіри, коли людина пітніє. Кондиціонер і пом’якшувач можуть залишати після себе плівку, яка покриває матеріал, що призведе до погіршення вологопоглинаючих властивостей одягу.

Помилки під час сушіння

  • Сушити купальник на батареї або в сушильній машині. Еластичність купальника може бути зруйнована теплом, тому після прання слід повісити його на стійці або покласти у спеціальну сітку для сушіння речей.
  • Не застосовувати вішаки при сушінні сорочок і верхнього одягу. В даному випадку краще віддати перевагу дерев’яним вішакам: речі не втратять форму, не витягнуться, і не виникнуть зайві заломи.
  • Вішати вовняні і трикотажні вироби. Тут діє принцип горизонталі. Речі з натуральних тканин, що тягнуться слід сушити на столі або дошці, постеливши під них, наприклад, простирадло. Краще, звичайно, використовувати спеціальну сушарку, щоб повітря могло вільно циркулювати.

Помилки під час зберігання

  • Використовувати вакуумні пакети занадто довго. Поліетиленові пакети стануть чудовими помічниками під час перевезення одягу і недовгого зберігання. Але можуть завдати значної шкоди, якщо ними зловживати. Речам необхідна природна кімнатна температура і достатня вентиляція, щоб тканина зберігала свої властивості і гарний зовнішній вигляд.
  • Зберігати не випраний одяг. Прання одягу перед тривалим зберіганням сезонних речей допоможе запобігти розмноженню бактерій і тим самим знизити ймовірність появи молі. Особливо це стосується спортивного одягу. Після інтенсивних тренувань рекомендується відразу випрати речі. Якщо знехтувати цим правилом, то незабаром можна попрощатися з улюбленим спортивним комплектом, оскільки всі його корисні властивості і нормальний зовнішній вигляд будуть втрачені.
  • Вішати светри і трикотажні речі в шафу. Навіть за умови правильно підібраного за розміром вішака все одно не вдасться уникнути деформації одягу, виготовленої з трикотажу, якщо зберігати її на вішаках. Краще відвести окрему полицю в шафі для светрів і кардиганів, де вони будуть лежати акуратно складеними.