Вчені відтворили зовнішність жінки найдавнішого Набатейського царства

Інформація про цю цивілізацію переважно надходить із написів на гробницях.

8630

Міжнародна команда археологів, антропологів, скульпторів і судмедекспертів представила образ набатейської жінки на ім’я Хінат, яка жила близько 2000 років тому. Це перша реконструкція зовнішності представниці цього загадкового народу, повідомляє CNN.

Останки Хінат були виявлені у гробниці стародавнього міста Хегра (Саудівська Аравія) у 2015 році. Судячи з надгробних написів, вона належала до знатного та багатого роду.

Відтворити зовнішність вдалося за допомогою останків, що збереглися і комп’ютерної томографії. Після цього її обличчя «оживили» на 3D-принтері. Погруддя вже виставлено в Центрі прийому гостей археологічної пам’ятки Аль-Ула в Саудівській Аравії.

Автори проекту зізнаються, що деякі особливості зовнішності, як, наприклад, колір очей та зморшки, реконструювати неможливо. Тому вчені вдалися до максимально правдоподібних художніх припущень.

Тим не менш, деякі фахівці сумніваються, що сучасні технології вже дозволяють відтворювати зразкові копії стародавніх людей. Наприклад, археолог із Науково-технічного університету імені короля Абдалли Лоуренс Хапіот написав у своєму Twitter, що «у реконструкції облич все ще є деякі ненаукові інтерпретації».

Набатейська цивілізація не залишила значних історичних текстів. Інформація про неї в основному надходить з написів на гробницях по всьому Близькому Сходу та рідкісних археологічних знахідок. Вона існувала приблизно III-II ст. до н.е. Столицею королівства було нині йорданське місто Петра.



• не пропусти