Троє Джокерів і букерівський Тіль – 5 нових книжок, які захоплять вашу увагу

244

Книжки у цій добірці – весела фантасмагорія, психологічний трилер, фантастичний детектив і навіть юнацька історія – не розчарують найвибагливішого читача, протримавши увагу до останньої сторінки.

Даніель Кельман. Тіль. – Х.: Фабула, 2021

Автор цієї книжки – один з найвідоміших сучасних авторів, які пишуть німецькою – називає свій роман головним у своєму житті. Насправді «Тіль», який писався п’ять років — це майстерно складена суміш західноєвропейського фольклору, вимислу та реальних історичних подій часів Тридцятилітньої війни (1618–1648), що охопила практично всі країни Європи. Роман, в якому безліч відсилань до класичних творів німецькомовної літератури, від Гріммельсгаузена до Брехта, Дебліна і Гюнтера Грасса. Тіль Уленшпігель, герой середньовічних легенд, трикстер, провокатор і насмішник, утілення бунтарського духу, перенесений письменником у XVII століття, на землі Священної Римської імперії, понівечені нескінченною руїною. Герой, що втратив батька й матір, але присягнувся ніколи не вмирати, у своїх мандрах попелищем колишнього світу, стикається з мандрівними акторами і королями, які втратили корони, катами і вченими мужами, поетами та інквізиторами, а його відданою супутницею залишається дочка пекаря Неле. Майстерність письменника таємничим чином з’єднує та пов’язує всі ці долі, і перед читачем постає справжня картина того жорстокого часу. У 2020 році роман Даніеля Кельмана «Тіль» був включений до шорт-листа Міжнародної Букерівської премії.

Джефф Джонс. Бетмен: Троє Джокерів. – К.: Рідна мова, 2021

Хто такі троє джокерів у цьому коміксі для дорослих? Звідки вони взялися і як з ними боротися? У будь-якому разі, їхній головний супротивник Бетмен точно не розуміє, чому, як і звідки, але справи наразі такі: злочинець, за яким він ганявся усе своє життя, насправді зовсім не один. Наспрвді існує троє Джокерів. Тепер, дізнавшись цю неймовірну правду, Бетмен шукає відповіді. Разом із Барбарою Ґордон і Джейсоном Тоддом — двома колишніми жертвами Джокерової жорстокості — Темний Лицар нарешті наблизився до того, аби здолати його назавжди. Їх усіх до останнього. Автор цієї захоплюючої історії – американський письменник і сценарист коміксів, креативний директор видавництва DC Comics. Працював над серіями коміксів про Флеша, Зеленого Ліхтаря та Супермена. У 2016 році разом із Джоном Берґом очолив DC Films – підрозділ Warner Bros. Pictures., який відповідає за кіновсесвіт DC Comics.

Вільям Ґібсон. Занулення. – К.: Видавництво, 2021

Новий роман від гуру фантастики – це своєрідне продовження «орвеллівської» тематики, але в умовах цифрової революції. У своїх творах автор передбачив бум нанотехнологій, соціальних мереж і біоімплантантів, але усе це – під владою чергового Великого Брата, чи пак всесвітніх корпорацій. Зрештою, кіберпанк, в якому працює автор – це та сама наукова фантастика епохи комп’ютерних технологій, і дія в його новому романі відбувається в тому ж похмурому відносно близькому майбутньому, що й дія попереднього «Нейроманта», однак цього разу приділяється значно більше уваги дійовим особам і світові, де їм випало жити. Три на позір не пов’язані історії збігаються в несподіваному фіналі. Корпоративний найманець допомагає відомому вченому змінити місце роботи, мистецтвознавиця-галеристка шукає автора таємничих артефактів, стилізованих під роботи давно померлого художника, юний кібержокей робить перші кроки в матриці й зустрічає тих, кого там бути не може, — і все це за кілька років після подій, описаних у «Нейроманті». Таким чином, у романі автор продовжує досліджувати взаємодію людей і технологій, які змінюють світ.

Аїша Бушбі. Кишеня повна зірок. – К.: Книголав, 2021

Це зворушлива історія про дорослішання й дружбу, про пошук себе та відстоювання власних кордонів, про переживання болючих утрат і будування місточків у спілкуванні з рідними. Сафії тринадцять років. Вона любить грати в комп’ютерні ігри та мандрувати уявними світами у своїх фантазіях. Їй важко знайти спільну мову з мамою, яка не поділяє її захоплень та й не тільки це, вони геть різні. Сафія живе з татом, після розлучення батьків, з мамою вона проводить лише вихідні. «Мама завжди і все перетворює на гру, – згадує героїня. – Навіть нудні походи в театр на вихідних. – Коли почнеться п’єса, — каже вона, – давайте рахувати, скільки разів актори скажуть ім’я Рапунцель. Не сумнівайтеся: разів зо сім за перші сім хвилин! — вона замовкає і виразно дивиться на мене та мою найкращу подругу Еллі. Ми зиркаємо одна на одну, звівши брови. – Сім! — повторює мама, наче ми мали щось збагнути. – Магічне число? — здається, вона дещо розчарована. — Добре вже, проїхали. Я не можу стримати сміху. Мамині ігри не завжди зрозумілі, бо її мозок працює у якийсь не збагненний спосіб». Того ж разу вони сходили в театр на виставу, після цього сильно посварились, а за кілька днів Сафія дізналась, що мама потрапила в лікарню і перебуває в комі. Після цієї події вона потрапляє в чарівну країну з небаченими рослинами і величезним розкішним будинком. Там вона зустрічає вигадливу й бунтівну дівчинку, підозріло схожу на неї саму, перед нею відкривається світ незвичайної магії й таємничих артефактів. Там починається найважливіша для Сафії гра – яка не лише допоможе їй краще пізнати маму, а й проведе через складне випробування.

Антьє Ціллат, Ян Бірк. Флечер. Примари геть – і шкереберть! – Х.: Віват, 2021

За сюжетом цієї захопливої історії, нарешті чемпіону з-поміж усіх детективів Флечеру випала нагода відпочити. Невже він таки стомився? «- Мосьє Флечерові необхідно негайно змінити обстановку, – кажуть йому. – Найкраще поїхати кудись до зеленої місцини, подалі від усієї цієї метушні, біганини та спертого повітря великого міста. Потрібна спокійна місцинка десь у селі, де він зможе перепочити від потрясінь, яких зазнавав останнім часом тут, у місті. Це була б ідеальна терапія для мосьє Флечера. Йому вкрай необхідно якнайшвидше відпочити та сповнитися енергією, бо це і є наразі запорукою одужання». Утім, він і сам давно мріяв як слід виспатися, тож вирушає за місто, подалі від набридливого шуму. Скунс-детектив зупиняється у прекрасному замку в чудовій місцині й так розслабляється, що не помічає очевидного: він тут не сам. Жахливий крик посеред ночі повертає його до реальності: будівлю заполонили примари! Що ж, доведеться відкласти відпочинок, бо Флечер береться до чергового розслідування.

автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для ВСВІТІ



• не пропусти