24 “найсмачніших” фактів про суші, які невідомі навіть шанувальникам японської кухні

8478

1

Мільйони людей у всьому світі шалено люблять суші. Ця страва за останні 20 років практично завоювало весь світ. У суші багато білків, ними просто насититися, а ризик набрати вагу практично наближається до нуля. Це основна причина, по якій більшість дієтологів вважають, що суші є одним з найбільш ідеальних і здорових варіантів для вечері поза домом. Також суші дуже популярні, оскільки існує величезна кількість їх різновидів, і навіть самий вибагливий гурман знайде щось своє. У нашому огляді маловідомі та цікаві факти про цю чудову страву.

1. Перша згадка

2
За даними Оксфордського словника англійської мови, найпершу згадку про суші англійською мовою можна знайти в 1893 році в книзі під назвою «Японський інтер’єр». Проте, є епізодичні посилання на суші і в інших англомовних джерелах, що датуються 1873 роком.

2. Батьківщина суші

3
Всупереч поширеній думці, суші з’явилися не в Японії, а в рисовому регіоні Південно-Східної Азії більше двох тисяч років тому в долині річки Меконг. Рецепт потім поширився на інші райони, кінець кінцями з’явившись в Японії приблизно у восьмому столітті.

3. Суші і податки

4
Коли суші вперше з’явилися в японському суспільстві, вони цінувалися дуже високо. Людям навіть було дозволено платити ними податки.

4. Історія рецепта

5
Слово «суші» означає «це кислий». Це відображає витоки рецепта цієї страви (суші робили з солоної риби, вимоченої в оцті).

5. «Автентичні» суші

6
«Автентичні» суші, які, як правило, асоціюються з традиційною японською версією, цієї страви, називають «едомає-суші». Це відносно недавній рецепт, який спочатку був обмежений районом Токіо.

6. Фаст-фуд суші

7
Сучасний стиль суші був створений Ханая Йохеі в 1820 році і цей продукт продавався в кіосках фаст-фуду. Вони вважалися фаст-фудом, оскільки їх можна було їсти як пальцями, так і паличками.

7. Сумеші

8
Рис для суші називається сумеші (оцет зі смаком рису) або шарі. Шарі буквально означає «останки Будди», тому що дуже білий колір рису нагадував людям останки Будди.

8. З чого готувати суші

9
Суші можна приготувати з коричневого або білого рису і з сирої або вареної риби. Сира риба нарізається шматочками, які називаються сашимі, що означає «пронизане тіло».

9. Суші – пальцями

10
Правильний, або, якщо бути більш точним, традиційний спосіб їсти суші – пальцями, а не паличками. Проте, сашимі їдять саме паличками. Суші потрібно з’їдати або відразу або за 2 укуси.

10. Багато-багато суші

11
У Сполучених Штатах є близько 3946 ресторанів суші. В Японії їх близько 45 тисяч. Американські суші-бари генерують $2 млрд річного доходу.

11. Небезпеки суші

12
До деяких захворювань, які можуть передаватися при вживанні в їжу суші, відносяться зараження сельдяними хробаками, круглими хробаками та іншими паразитами. Суші можуть також викликати бактеріальні інфекції.

12. Суші як афродизіак

13
Суші зазвичай розглядаються як збудливий засіб, тому що два найбільш часто зустрічаючихся в них види риби, лосось і макрель, відомі високим вмістом омега-3 – жирних кислот, які допомагають у виробленні збуджуючих гормонів. Крім того, тунець є джерелом селену, який допомагає збільшити кількість сперми.

13. Суші – справа чоловіча

14
До недавнього часу жінкам було заборонено бути шеф-кухарями суші, тому що вважалося, що їх масло для волосся і макіяж можуть змінити смак і запах суші. Жінки також мають більш високу температуру тіла (особливо під час менструації). Вважалося, що їх теплі руки зіпсували б холодну рибу.

14. Кухар-сушист

15
Кухарі суші мають одну з найважчих підготовок серед усіх професійних кухарів. Вони повинні знати, як готувати сирі морепродукти, яка риба містить шкідливих паразитів і як їх усунути. Вони також повинні знати про біохімічні зміни, які відбуваються після смерті риби.

15. Каліфорнійський рол

16
Стандартний Каліфорнійський рол допоміг зробити суші популярними в усьому світі. Каліфорнійський рол або «рол навиворіт» був першим суші американського походження.

16. Норітоші Канаі

17
Норітоші Канаі був японцем, який керував бізнесом імпорту продуктів харчування в Лос-Анджелес. Саме він відкрив перший американський суші-бар на початку 1960-х років.

17. Популярність суші

18
Популярність суші почали набирати в США в 1980-х роках. Пов’язано це було з тим, що американці почали більше піклуватися про своє здоров’я.

18. Примітивні суші

19
Примітивне виготовлення суші досі практикується в деяких сільських районах Японії. Наприклад, «Фуна-дзусі» виготовляється з місцевого прісноводного коропа, який маринується з рисом і сіллю протягом року. Сильний запах і характерний смак можна порівняти зі зрілим сиром рокфор.

19. Найдорожчі суші

20
Найдорожча ціна, коли-небудь заплачена за продукти для суші, – $ 1,8 мільйона за 222 кілограмів блакитного тунця в Японії. Любов японців до суші призвела до зниження популяції тунця в світі більш ніж на вісімдесят відсотків.

20. Блакитний тунець

555248c4a751c
Що ж стосується саме блакитного тунця, то його популяція скоротилася більш ніж на вісімдесят відсотків через зростаючий попит на суші. Велика частина промислу блакитного тунця відбувається біля берегів Японії, в якій були введені кілька обмежень на ловлю.

21. Суші сезонний

1
За традицією, суші повинні чітко відображати поточний сезон. Отже, багато суші-кухарів в Японії та Америці уникають використовувати внесезонну вирощену в неволі рибу.

22. Васабі

22
Васабі традиційно виготовляється з кореня евтреми японської. Проте, в більшості ресторанів васабі є сумішшю пофарбованого в зелений колір хрону і гірчичного порошку.

23. «Норі-спам»

17481558 - common hawaiian food of spam, rice and nori (seaweed)
У той час, коли їх інтернували під час Другої світової війни, американців японського походження годували картоплею і консервованим м’ясом SPAM. Картопля їм не сподобалась, а ось м’ясо припало до смаку. Навіть сьогодні популярні так звані «норі-спам» – суші на основі консервованого м’яса SPAM.

24. Суші з фугу

24
Фугу – відомий вид суші, який готують з риби фугу. Як відомо, фугу особливо важко приготувати, тому що органи цієї риби виробляють смертельний нейротоксин, який в 1200 разів більш токсичний, ніж ціанід. Кухарі повинні отримати спеціальну ліцензію, щоб мати право бути допущеними до приготування фугу.



• не пропусти