Деякі люди не їдять омарів, тому що їх готують живими. Якщо їх готувати, коли тварина вже померла, то це може бути небезпечним для життя, тому що бактерії в них поширюються набагато швидше, ніж можливо подумати.
Незважаючи на те, що багато хто стверджує, ніби завдяки способу приготування (їх кладуть у каструлю, яку повільно нагрівають до закипання води) членистоногі нібито не відчувають болю, насправді це питання довіри кухареві.
Однак, коли тварина, яке ви збираєтеся з’їсти, ще живе, то це зовсім інша історія. Нижче наведено десять прикладів страв, до складу яких входять живі тварини.
10. Саннакчі
Саннакчі – це страва, яку подають в Кореї, і яка, ймовірно, є найвідомішим у цьому списку. Як правило, її заправляють кунжутом і кунжутним маслом, а основним його компонентом є саннакчі накжі – невеликий восьминіг.
Зазвичай у нього, живого, відрізаються щупальця і відразу ж подаються клієнтові, іноді тварини подають цілком.
Основний “заклик” цієї страви полягає в тому, що коли ви починаєте жувати, щупальця все ще звиваються. Однак, так як щупальця залишаються “живими”, продовжують функціонувати і присоски на них, то вони можуть застрягти в горлі людини, що жує.
9. Морські їжаки
Подорож в море з метою збирання власних морських їжаків і негайне вживання їх в їжу стало звичайною практикою в Італії, де італійці називають їх “Річчі-ді-маре”.
Оскільки їстівна частина їжака знаходиться всередині, існує спеціальний інструмент, за допомогою якого можна добути “ласощі”, але це можна зробити і звичайними ножицями.
Їх можна їсти ложкою, хоча багато людей вважають за краще облизувати їх своїм язиком. Але враховуючи вкрай колючу “вдачу” морських їжаків, слід бути дуже обережним при їх вживанні в їжу.
8. Одорі Ебі
Одорі Ебі – це один з видів сашимі, який складається з маленьких діток креветок. У них часто видаляється оболонка, а іноді й голови. Креветок прожарюють і подають разом з іншими частинами тіла, які продовжують під час їжі рухати лапками і вусиками.
Креветку можна занурити в алкогольний напій, вона сп’яніє, і її стане легше їсти. Вона вмирає тільки тоді, коли її починають жувати. Це блюдо досить дорого вам обійдеться в ресторані, тому що, щоб креветка залишилася жива, її треба приготувати дуже швидко і вміло, а це під силу далеко не кожному кухарю.
7. П’яна креветка
П’яні креветки схожі на попереднє страва, проте, тут все ж є невелика відмінність. По-перше, страва родом з Китаю, а не з Японії, і їх не завжди подають в живому вигляді. Але коли їх подають живими, це робиться в чаші зі спеціальним напоєм Baijiu, вміст алкоголю в якому від 40 до 60 відсотків.
Ще одна відмінність полягає в тому, що основним інгредієнтом цієї страви є дорослі особини креветок. Крім того, ще однією відмінністю є те, що в китайській страві креветки “більш активні”.
Вона стрибає, намагається вирватися, тому гурман повинен зловити її і швидше розправитися, поки креветка не втекла. Вона навіть може продовжувати рухатися після того, як вже проковтнута. Це відбувається в тому випадку, якщо процес жування був не ретельним. Вкрай чарівно.
6. Салат з мурахами
Noma, спочатку відкритий в Копенгагені (останнім часом його “філії” стали відкриватися по всьому світу), володіє репутацією найкращого ресторану в світі ось уже впродовж останніх трьох років, тому не дивно, що він вражає своїх відвідувачів інноваційними ідеями.
На жаль (а може на щастя?), Однією з таких ідей є салат з живими мурахами. Вони подають особливий салат, який кишить охолодженими мурахами. Холод змушує їх рухатися повільніше, і, як стверджується, комахи мають смаком лимона.
Однак, охолоджені чи ні, але факт залишається фактом: перед вами мурашки, які повзають по вашому салату. Багато народів вживають в їжу комах, проте, мало хто з них готовий з’їсти салат з мурахами за 300 доларів.
5. Сир Казу Марзу
Сир Казу Марзу – це традиційний сардинський сир з овечого молока. Молоко – це не тварина, тому стає цікаво: яку живність їдять в цьому випадку? Відповідь огидна: личинок.
Сир витримують до стадії, яку деякі називають стадією розкладання. Личинкам сирної мухи (Piophila Casei) “допомагають” потрапити в сир, щоб зруйнувати його жирну основу. Вони починають їсти сир, що робить його м’яким і завдяки чому через нього просочується рідина, відома як Lagrima (сльоза).
Хоча деякі люди позбавляються від личинок перед тим, як з’їсти шматочок сиру, багатьох вони не бентежать. При цьому даються поради закрити очі, тому як личинки можуть почати стрибати в спробі до втечі.
4. Жаба сашимі
Ця страва відносно відома. До тих пір доки хтось із відвідувачів закладу не замовить собі сашимі з жаби, тварина спокійно “живе” собі на кухні. Після того, як надходить замовлення, її потрошать і розрізаною викладають на холодніше блюдо. М’ясо для сашимі виймається, розрізається, а іншу частину жаби тушкують на повільному вогні для супу.
Деякі ресторани пропонують своїм відвідувачам поспостерігати за тим, як йде процес приготування страви, проте, не так вже багато бажаючих знаходиться скористатися цією послугою. Окрім іншого, варто відзначити, що не менш важливим складовим страви є серце жаби, що б’ється.
Незалежно від смаку, безумовно, в цьому є щось божевільне.
3. Ікізукурі
Це також один з типів сашимі, який в перекладі означає “приготований живим”. Це рибне блюдо. Як правило, в ресторанах, що пропонують таке сашимі, знаходиться акваріум з різними видами риб, з яких клієнт може вибрати будь-яку, що йому сподобалася.
Однак, саме по собі приготування страви зайшло набагато далі по жорстокості в порівнянні з приготуванням омара.
Коли риба вибрана, шеф-кухар починає її потрошити і подає практично відразу ж. Вищим пілотажем в даному випадку є те, що кухар акуратно відрізає кілька шматочків, проте, сама риба в той же час залишається відносно незайманою.
Причому відрізається все так, щоб людина, вживаючи в їжу шматочки сашимі, бачила як працює серце рибки, і як вона рухає ротом, поки він їсть.
З одного боку це може здатися своєрідною провокацією або спробою змусити людей стати вегетаріанцями.
2. Інь Янь
Напевно кожен з нас знайомий з концепцією “інь та янь”, що в даному контексті означає “жива і мертва риба”. Ця страва дуже схоже на попередню, але з одним основною відмінністю.
У той час як ікізукурі робиться, ріжеться і подається живим, риби, що “беруть участь” у даному блюді, повністю обсмажуються у фритюрі, за винятком все ще функціонуючої голови.
Блюдо подається з кисло-солодким соусом, риба, при цьому жива, а її голова продовжує рухатися. Вона готується дуже швидко, але з великою обережністю, щоб не пошкодити внутрішні органи, тому рибка залишається живою ще протягом півгодини після приготування.
Причиною, з якої подібні живі страви стали користуватися популярністю, є той факт, що ресторани повсюдно почали хвалитися тим, наскільки свіжа їхня їжа.
В останні роки ця страва викликала багато суперечок, але як і раніше користується популярністю серед великої кількості людей.
1. Устриці
Мабуть, це найменш екстремальний пункт у цьому списку, тому що більшість людей, які споживають устриць, навіть і не підозрюють, що вживають їх живими (це справедливо, тому як по їх зовнішньому вигляду вкрай важко зрозуміти це).
Устриці, як правило, подаються живими, тому що їх смакові якості після смерті погіршуються з неймовірною швидкістю. Варто відзначити, що навіть коли їх раковини розкриті, вони можуть вижити протягом досить тривалого періоду часу.
Тільки коли їх плоть відділяється від раковини, вони починають вмирати, ось саме тому їх ніби висмоктують з оболонок перед вживанням у їжу. Таким чином, незважаючи на те, що по вигляду це не так екстремально, все ж ви повинні знати, що вони живі, поки ви не почали їх їсти.
Напевно багато не знали цього факту, а багато хто подумає двічі в наступний раз, чи хочуть вони знову поласувати устрицями чи ні.