Велесова ніч: міфи та легенди про бога Велеса

19207

Язичницький бог Велес – це бог поезії та музики, опікун худоби та сімейного достатку. Він – один із найстарших дохристиянських богів, відомих нам сьогодні. Також він покровитель волхвів та усіх ремісників. Не дарма найдавніше капище Велесу було встановлено в історичному центрі Києва – на Подолі. Адже саме там жили прості ремісники та майстри.

Велес – бог врожаю та хліборобства. Існував досить поширений обряд, який залишався навіть після прийняття християнства: під час жнив декілька пучків колосся не зжинали, а зв’язували стрічкою, залишаючи їх Велесу. А поверх клали буханку хліба, в знак подяки за гарний врожай.

Чому саме Велес є покровителем цієї ночі, коли «мертві, живі і ненароджені» зустрічаються в одному, нашому світі? Тому що це ніч, коли Білобог передає свої повноваження Чорнобогу. З їх імен можна зрозуміти, що Білобог – це покровитель світла, добра, сонця, літа, дня. А Чорнобог – покровитель темряви, ночі, зла, зими. І лише Велесу дано пізнати сили і таємниці їх обох, двох сторін, різних світів. Тому він і символізує день, коли ці два світи сходяться між собою.

Легенда про народження бога Велеса

За легендою, у дружини Сварога не було дітей, тому вона звернулась до Макоші – богині долі. Та порадила їй завітати до озера в Ирії (Раю) і виловити там чарівну щуку. Зварити, з’їсти її та чекати результатів. Лада, дружина Сварога, так і зробила, а поївши, викинула кістки і викинула їх подалі від будинку. Земун, Божественна Корова, набрела на ті кістки і з’їла їх. Після чого у Лади народились три доньки, а у Земун – бог Велес. Він був напівлюдиною-напівбиком, наділеним із самого народження магічними силами та здатністю перевтілюватись у різні подоби. Саме тому його вважають покровителем худоби і зображують у вигляді людини з тілом бика, в оточенні різних звірів.

Велес-Прометей

За ще однією легендою, Велес, як Прометей, приніс слов’янам вогонь, навчив розпалювати багаття та збиратись навколо нього у «общини». Тому інші язичницькі боги незлюбили Велеса, адже він став шануватись у людей на рівні з Перуном, богом зброї та сили, якого можна порівняти із Зевсом.

Звідси з’явились легенди про протистояння Перуна та Велеса. Перуна вважали богом обраних, воїнів та князів, у той час як Велеса вважали покровителем усіх людей та тварин. Бог Велес почав все більше допомагати людям, навчаючи їх різним ремісничим секретам, за що і був прогнаний із Яви (володіння Білобога, небесного володіння) та спустився до Нави ( підземного володіння Чорнобога). Що і пояснює, чому богу Велесу відомі таємниці обох цих світів. І це є також поясненням, чому його вважали наймудрішим слов’янським богом.

Саме він приніс нашим пращурам знання та ремісничі вміння, а найобдарованіших наділив творчими здібностями, або ж магічними надприродними силами, відкривши чаклунські таємниці.

Велес-Перевертень

Через його надприродні здібності та любов до перевтілень у різні подоби, його називали богом-перевертнем. Цим пояснюється різноманітність тварин, які символізують Велеса.

Окрім бика, його також порівнюють з твариною, в яку за легендами, він полюбляв перевтілюватись найчастіше – ведмедем. Ведмідь у язичництві вважався символом родючості та мудрості.

Кінь – один із символів Велеса, як захисника та покровителя. Під час збудування нової оселі, під її фундамент клали череп коня та вірили, що він допоможе втримати будівлю цілою. Також таку традицію можна пов’язати із зв’язком Велеса з підземним світом.

Для Волхвів, які натрапили на череп коня, вважалась найціннішою знахідкою трава, яка проросла крізь очі коня. Вона мала у собі магічну силу бога Велеса.

Змій – символ Велеса, адже саме він був охоронцем входу до підземного світу, володіння Велеса.

Русалки – також пов’язані із богом Велесом, вони вважаються його дочками, які мешкають у воді, оберігаючи його підземне царство. Цікаво, що вислів «тридев’яте царство» чи «за тридев’ять земель» також пов’язане з Велесом. Адже число, котре символізує цього бога – 27 (2+7=9).

Можна з упевненістю сказати, що Велес – найзагадковіший та найбільш багатогранний язичницький бог. Він єдиний бог, котрий знаходиться між двох світів, небесним та підземним. Покровитель одночасно і людей і тварин. І простих робітників, хліборобів і талановитих поетів та Волхвів. Бог  мудрості і бог достатку. Той, кому відомі секрети усіх світів, охоронцем меж яких він є. Тому за легендою, саме він, як наймудріший з усіх богів, приводить світ у рух та тримає його в гармонії. А у цю святкову, Велесову ніч, дозволяє цим світам зустрітись між собою.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти