Найкращі рецепти із сезонних продуктів липня — 5 простих варіантів

408

Десятки овочів, фруктів на прилавках і ціни по кілька гривень — тільки одна з причин готувати більше сезонних продуктів липня. Ароматні й насичені інгредієнти поєднуються у смачні страви для себе й родини.

Обіцяємо, кожна ягідка конвертується в енергію для активного відпочинку! Зберігайте прості варіанти на вечерю й обід у липні.

Фарширований баклажан

фото Depositphotos

Човники з баклажанів у поєднанні з курячим філе — готова збалансована страва! Улітку саме настає сезон, а ще баклажани смакують після приготування на грилі на пікніку.

Інгредієнти:

  • 1 великий баклажан.
  • 300 г курячого філе (1 шт.).
  • 150 г сиру сулугуні.
  • 1 ч.л. приправи хмелі-сунелі.
  • 1 ст.л. олії.
  • Сіль, перець до смаку.

Приготування:

  1. Куряче філе наріжте великими шматками, пересипте у чашу блендера. Додайте спеції, сіль, перець до смаку. Перебийте м’ясо до стану фаршу.
  2. Сир натріть.
  3. Змішайте м’ясо та 100 г сиру, перемішайте.
  4. Баклажан розріжте навпіл уздовж, ложкою вийміть половину м’якоті, щоб утворився човник.
  5. Наповніть човники фаршем, зверху посипте рештою сиру.
  6. Полийте олією баклажан та запікайте пів години при 180°C.

Цибуки (цибуляники)

фото Depositphotos

У липні на кожному городі знайдеться хоч декілька рядків цибулі. Але з’їсти всю зелень у салатах нереально, тож використовуйте цибулеві стрілки ще й для таких ароматних зелених оладок — цибуків.

Інгредієнти:

  • 300 г стрілок цибулі.
  • 4 яйця.
  • 100 г борошна.
  • Сіль до смаку.
  • 100 г олії.
  • 100 г сметани.
  • 3 зубчики часнику.

Приготування:

  1. Нарвіть стебла цибулі, помийте і наріжте кільцями.
  2. Збийте яйця, додайте борошно і збивайте до однорідності.
  3. Всипте зелень і добре перемішайте, посоліть до смаку. Додайте більше яєць або борошна за потреби: майбутні оладки мають добре тримати форму.
  4. Розігрійте велику сковороду, влийте олію.
  5. Формуйте з тіста оладки ложкою та обсмажуйте з обох боків до золотистості.
  6. Приготуйте соус: вичавте часник у сметану, посоліть.
  7. Смакуйте цибуляники зі сметанним соусом та свіжими липневими овочами.

Цукіні паста з креветками

фото Depositphotos

Цукіні з креветками, томатами у вершках — варіант збалансованого обіду або вечері. У липні кабачки й цукіні найкраще смакують, але постійно смажити їх кружальцями швидко набридає. Спробуйте зробити пасту за 5 хвилин та поєднуйте з будь-якими білковими продуктами.

Інгредієнти:

  • 1 цукіні або кабачок.
  • 150 г креветок.
  • 1-2 зубчики часнику.
  • 4 томати чері.
  • 1 ст.л. оливкової олії.
  • 50 мл вершків.
  • Сіль, перець до смаку.

Приготування:

  1. Молодий цукіні помийте і наріжте на довгі смужки за допомогою економки, терки для моркви по-корейськи або просто ножа.
  2. Почистьте креветки, промийте, посоліть.
  3. Розігрійте сковороду, влийте олію.
  4. Обсмажуйте креветки з кожного боку до золотистості по 1-2 хвилини.
  5. Додайте нарізаний і очищений часник та чері, нарізані половинками. Обсмажуйте ще кілька хвилин.
  6. Всипте пасту з цукіні, перемішайте. Влийте вершки і тушкуйте страву разом 5 хв під кришкою.

Томатна сальса

фото Depositphotos

Пікантна мексиканська страва може замінити салат, соус, закуску й намазанку! Незвичайні смаки допоможуть урізноманітнити меню зі звичайним салатом із помідорів та огірків, а особливо добре сальса смакує з тортильями і хрусткими начосами.

Інгредієнти:

  • 1 великий томат (300 г).
  • 1 болгарський перець.
  • 1 маленька червона цибулина.
  • 1 свіжий перець чилі.
  • 1 лайм (або 0,5 лимона).
  • 2 зубчики часнику.
  • 3-4 гілочки кінзи.
  • 1 ст.л. оливкової олії.

Приготування:

  1. Помийте і очистьте овочі, з перців вичистьте кісточки.
  2. Томат, половину болгарського перцю, цибулину дуже дрібно наріжте однаковими кубиками. Додайте часник, пропущений через прес.
  3. Кінзу та чилі дрібно наріжте ножем (меншими шматками, ніж інші овочі).
  4. Змішайте томати, перець, цибулю, часник, чилі, кінзу, посоліть. Вичавте сік лайма і влийте до сальси, додайте оливкову олію.
  5. Усе добре перемішайте та смакуйте! Гостроту і кислоту регулюйте, додаючи менше/більше перцю та лайма.

Сорбет із малини

фото Depositphotos

Прохолодний сорбет без консервантів і барвників можна зробити із будь-яких улюблених ягід та фруктів. Обирайте кольорові натуральні продукти, щоб сорбет вийшов красивим, а не тільки смачним!

Інгредієнти:

  • 400 г малини.
  • 100 г води.
  • 100 г цукру.
  • 1 лайм.
  • Пучок свіжої м’яти.

Приготування:

  1. Цукор розведіть із водою у каструлі та розчиніть при нагріванні. Дайте сиропу охолонути.
  2. Малину помийте, покладіть у чашу блендера. Вичавте туди ж сік лайма та перебийте суміш до однорідності.
  3. Малинове пюре перетріть через сито, щоб позбутися кісточок.
  4. М’яту помийте, також помістіть у чашу блендера, додайте охолоджений цукровий сироп, перебийте все разом.
  5. Змішайте малинове пюре, м’ятну суміш, перемішайте.
  6. Викладіть сорбет у форми, покладіть у морозилку. Кожні пів години перемішуйте сорбет (або перебивайте блендером) декілька разів і залиште на 2-3 години застигнути. Для подачі зробіть круглі кульки ложкою та прикрасьте їх свіжою м’ятою.

Мінімум жирів, насичені смаки та кольори на тарілці — це про липневі страви з локальних продуктів. Обирайте, що смакує, охолоджуйтеся смузі, лимонадами й морозивом та доповнюйте кожен день здоровими ласощами.



• не пропусти