Десятки овочів, фруктів на прилавках і ціни по кілька гривень — тільки одна з причин готувати більше сезонних продуктів липня. Ароматні й насичені інгредієнти поєднуються у смачні страви для себе й родини.
Обіцяємо, кожна ягідка конвертується в енергію для активного відпочинку! Зберігайте прості варіанти на вечерю й обід у липні.
Фарширований баклажан

Човники з баклажанів у поєднанні з курячим філе — готова збалансована страва! Улітку саме настає сезон, а ще баклажани смакують після приготування на грилі на пікніку.
Інгредієнти:
- 1 великий баклажан.
- 300 г курячого філе (1 шт.).
- 150 г сиру сулугуні.
- 1 ч.л. приправи хмелі-сунелі.
- 1 ст.л. олії.
- Сіль, перець до смаку.
Приготування:
- Куряче філе наріжте великими шматками, пересипте у чашу блендера. Додайте спеції, сіль, перець до смаку. Перебийте м’ясо до стану фаршу.
- Сир натріть.
- Змішайте м’ясо та 100 г сиру, перемішайте.
- Баклажан розріжте навпіл уздовж, ложкою вийміть половину м’якоті, щоб утворився човник.
- Наповніть човники фаршем, зверху посипте рештою сиру.
- Полийте олією баклажан та запікайте пів години при 180°C.
Цибуки (цибуляники)

У липні на кожному городі знайдеться хоч декілька рядків цибулі. Але з’їсти всю зелень у салатах нереально, тож використовуйте цибулеві стрілки ще й для таких ароматних зелених оладок — цибуків.
Інгредієнти:
- 300 г стрілок цибулі.
- 4 яйця.
- 100 г борошна.
- Сіль до смаку.
- 100 г олії.
- 100 г сметани.
- 3 зубчики часнику.
Приготування:
- Нарвіть стебла цибулі, помийте і наріжте кільцями.
- Збийте яйця, додайте борошно і збивайте до однорідності.
- Всипте зелень і добре перемішайте, посоліть до смаку. Додайте більше яєць або борошна за потреби: майбутні оладки мають добре тримати форму.
- Розігрійте велику сковороду, влийте олію.
- Формуйте з тіста оладки ложкою та обсмажуйте з обох боків до золотистості.
- Приготуйте соус: вичавте часник у сметану, посоліть.
- Смакуйте цибуляники зі сметанним соусом та свіжими липневими овочами.
Цукіні паста з креветками

Цукіні з креветками, томатами у вершках — варіант збалансованого обіду або вечері. У липні кабачки й цукіні найкраще смакують, але постійно смажити їх кружальцями швидко набридає. Спробуйте зробити пасту за 5 хвилин та поєднуйте з будь-якими білковими продуктами.
Інгредієнти:
- 1 цукіні або кабачок.
- 150 г креветок.
- 1-2 зубчики часнику.
- 4 томати чері.
- 1 ст.л. оливкової олії.
- 50 мл вершків.
- Сіль, перець до смаку.
Приготування:
- Молодий цукіні помийте і наріжте на довгі смужки за допомогою економки, терки для моркви по-корейськи або просто ножа.
- Почистьте креветки, промийте, посоліть.
- Розігрійте сковороду, влийте олію.
- Обсмажуйте креветки з кожного боку до золотистості по 1-2 хвилини.
- Додайте нарізаний і очищений часник та чері, нарізані половинками. Обсмажуйте ще кілька хвилин.
- Всипте пасту з цукіні, перемішайте. Влийте вершки і тушкуйте страву разом 5 хв під кришкою.
Томатна сальса

Пікантна мексиканська страва може замінити салат, соус, закуску й намазанку! Незвичайні смаки допоможуть урізноманітнити меню зі звичайним салатом із помідорів та огірків, а особливо добре сальса смакує з тортильями і хрусткими начосами.
Інгредієнти:
- 1 великий томат (300 г).
- 1 болгарський перець.
- 1 маленька червона цибулина.
- 1 свіжий перець чилі.
- 1 лайм (або 0,5 лимона).
- 2 зубчики часнику.
- 3-4 гілочки кінзи.
- 1 ст.л. оливкової олії.
Приготування:
- Помийте і очистьте овочі, з перців вичистьте кісточки.
- Томат, половину болгарського перцю, цибулину дуже дрібно наріжте однаковими кубиками. Додайте часник, пропущений через прес.
- Кінзу та чилі дрібно наріжте ножем (меншими шматками, ніж інші овочі).
- Змішайте томати, перець, цибулю, часник, чилі, кінзу, посоліть. Вичавте сік лайма і влийте до сальси, додайте оливкову олію.
- Усе добре перемішайте та смакуйте! Гостроту і кислоту регулюйте, додаючи менше/більше перцю та лайма.
Сорбет із малини

Прохолодний сорбет без консервантів і барвників можна зробити із будь-яких улюблених ягід та фруктів. Обирайте кольорові натуральні продукти, щоб сорбет вийшов красивим, а не тільки смачним!
Інгредієнти:
- 400 г малини.
- 100 г води.
- 100 г цукру.
- 1 лайм.
- Пучок свіжої м’яти.
Приготування:
- Цукор розведіть із водою у каструлі та розчиніть при нагріванні. Дайте сиропу охолонути.
- Малину помийте, покладіть у чашу блендера. Вичавте туди ж сік лайма та перебийте суміш до однорідності.
- Малинове пюре перетріть через сито, щоб позбутися кісточок.
- М’яту помийте, також помістіть у чашу блендера, додайте охолоджений цукровий сироп, перебийте все разом.
- Змішайте малинове пюре, м’ятну суміш, перемішайте.
- Викладіть сорбет у форми, покладіть у морозилку. Кожні пів години перемішуйте сорбет (або перебивайте блендером) декілька разів і залиште на 2-3 години застигнути. Для подачі зробіть круглі кульки ложкою та прикрасьте їх свіжою м’ятою.
Мінімум жирів, насичені смаки та кольори на тарілці — це про липневі страви з локальних продуктів. Обирайте, що смакує, охолоджуйтеся смузі, лимонадами й морозивом та доповнюйте кожен день здоровими ласощами.