Баклажани — універсальний овоч, який ідеально підходить для приготування салатів. У смаженому, печеному чи маринованому вигляді вони поєднуються з м’ясом, сиром, овочами, спеціями та навіть фруктами. У цій добірці ви знайдете 15 яскравих рецептів, які відкриють смак баклажанів по-новому. Тут цікаві поєднання з помідорами, куркою, яловичиною, гранатом і не тільки. Вибирайте свій варіант — для легкої вечері, святкового столу або пікніка.
Салат з баклажанів, помідорів і бринзи
Інгредієнти:
- 2 баклажани
- 2 ст. ложки рослинної олії
- 2 ст. ложки соєвого соусу
- 1–2 зубчики часнику
- 1 жменя волоських горіхів
- 3 помідори
- 150 г бринзи
- мелений чорний перець — за смаком
- зелень — за смаком
Приготування:
Наріжте баклажани невеликими брусочками й обсмажте на розігрітій олії, періодично помішуючи, приблизно 15 хвилин. Додайте соєвий соус, готуйте ще кілька хвилин і остудіть.
Подрібніть часник і горіхи. Наріжте помідори, розкришіть бринзу. Змішайте все, посипте перцем і подрібненою зеленню.
Теплий салат з баклажанами і яловичиною
Інгредієнти:
- 1 баклажан
- 1 болгарський перець
- 250 г помідорів чері
- 350 г яловичини
- 3 ст. ложки рослинної олії
- 2 зубчики часнику
- зелень — за смаком
- 4 ст. ложки соєвого соусу
- кунжут — за смаком
Приготування:
Наріжте овочі та м’ясо шматочками. Обсмажте яловичину в 1 ст. ложці олії.
Окремо обсмажте баклажан, додайте перець і готуйте ще пару хвилин.
Змішайте з м’ясом, додайте часник, зелень і соєвий соус. Перед подачею посипте кунжутом.
Салат з баклажанами, болгарським перцем, гранатом і гостро-солодкою заправкою
Інгредієнти:
- 1 баклажан
- ½ лимона
- ½ червоного перцю чилі — за бажанням
- ½ ст. ложки гранатового соку
- 1 зубчик часнику
- 2 ст. ложки оливкової олії
- сіль — за смаком
- 4 помідори чері
- кілька гілочок зеленої цибулі
- 1 болгарський перець
- кілька гілочок м’яти
- ½ граната
Приготування:
Зробіть проколи на баклажані та запечіть у духовці при 200 °C 45–55 хвилин до м’якості. Очистіть, трохи відтисніть сік і наріжте кубиками.
Змішайте лимонний і гранатовий соки, чилі, часник, олію і сіль. Полийте половиною заправки баклажан.
Додайте нарізані овочі, залишки заправки. Прикрасьте м’ятою та зернами граната, додайте олію.
Салат із баклажанами, куркою та яйцями
Інгредієнти:
- 1 куряча гомілка;
- сіль — за смаком;
- 1 баклажан;
- 2 ст. ложки рослинної олії;
- 3 яйця;
- ¼ цибулини;
- ¼ пучка петрушки;
- 2 ст. ложки майонезу;
- 1 ч. ложка томатної пасти;
- мелений чорний перець — за смаком.
Приготування:
Відваріть курку в підсоленій воді до готовності. Зніміть м’ясо з гомілки і наріжте маленькими шматочками.
Очистіть баклажан і наріжте кубиками. Викладіть на сковороду з розігрітою олією, посоліть і обсмажуйте до м’якості. Зваріть яйця вкруту.
У салатницю покладіть курку, баклажани, нарізані яйця, подрібнену цибулю і петрушку. Додайте майонез, томатну пасту, сіль і перець. Перемішайте і поставте в холодильник на годину.
Салат із баклажанів по-корейськи
Інгредієнти:
- 2 баклажани;
- сіль — за смаком;
- 2 болгарські перці;
- 1 цибулина;
- 2 моркви;
- 4–5 зубчиків часнику;
- 2 ст. ложки рослинної олії;
- 1 ч. ложка цукру;
- 2 ст. ложки соєвого соусу;
- 30 мл 9% оцту;
- 1 ч. ложка приправи для корейської моркви;
- кілька гілочок кінзи;
- кілька гілочок базиліку;
- 1 ст. ложка насіння кунжуту.
Приготування:
Наріжте баклажани тонкою довгою соломкою, посоліть і залиште на півгодини. Наріжте перці тонкою соломкою, цибулю — півкільцями. Натріть моркву на тертці для корейської моркви. Подрібніть часник.
Промийте баклажани і обсмажте на сковороді з розігрітою олією 10–15 хвилин, помішуючи. Викладіть баклажани та свіжі овочі в салатницю.
Додайте цукор, соєвий соус, оцет і приправу для моркви. Ретельно перемішайте і поставте в холодильник на 2 години. Перед подачею посипте салат рубаною зеленню і кунжутом.
Салат капрезе з баклажанами
Інгредієнти:
- 1 баклажан;
- 2 помідори;
- 250 г моцарели;
- сіль — за смаком;
- мелений чорний перець — за смаком;
- 2 ст. ложки оливкової олії;
- ½ пучка базиліку;
- бальзамічний оцет — за смаком;
- соус песто — за смаком.
Приготування:
Наріжте овочі та сир однаковими кружечками. Натріть баклажан сіллю і перцем і обсмажте в олії.
Викладіть овочі і моцарелу по колу. Додайте листя базиліку, оцет і песто.
Салат із баклажанів, яєць і помідорів
Інгредієнти:
- 1 баклажан;
- 1 цибулина;
- 2 ст. ложки рослинної олії;
- 1 зубчик часнику;
- кілька гілочок кропу;
- 2 яйця;
- 3–4 помідори черрі;
- 1 ст. ложка майонезу;
- сіль — за смаком;
- мелений чорний перець — за смаком.
Приготування:
Наріжте баклажан і цибулю дрібними шматочками. Розігрійте на сковороді олію, трохи обсмажте цибулю. Потім додайте баклажан, зменшіть вогонь і готуйте кілька хвилин, поки баклажан не підрум’яниться і не стане м’яким.
Часник роздавіть плоскою стороною ножа, додайте до овочів і обсмажуйте ще хвилину. Зніміть сковороду з вогню, додайте подрібнений кріп і перемішайте. Коли овочі трохи охолонуть, витягніть часник.
Відваріть яйця вкруту. Наріжте їх і помідори. Покладіть яйця і всі овочі в миску, додайте майонез, сіль і перець, перемішайте.
Теплий салат з баклажанами, смаженою куркою і соусом чілі
Інгредієнти:
- 1 філе курячої грудки;
- 1 баклажан;
- 2 невеликих помідори;
- ½ болгарського перцю;
- ½ фіолетової цибулини;
- 3 ст. ложки рослинної олії;
- сіль — за смаком;
- мелений чорний перець — за смаком;
- приправа для курки — за смаком;
- 2 ст. ложки солодкого соусу чілі;
- кілька листків салату;
- кунжутний соус — за смаком.
Приготування:
Наріжте курку, баклажан, помідори і перець середніми шматочками, цибулю – півкільцями.
Обсмажте курку на ложці олії близько 5 хвилин. Додайте сіль, перець і приправу.
Окремо обсмажте баклажан на решті олії. Влийте соус чілі і прогрійте ще трохи.
Змішайте овочі, м’ясо, зелень, кунжутний соус і сіль.
Салат з баклажанами, нутом і медово-лимонною заправкою
Інгредієнти:
- 2 баклажани;
- 6–7 ст. ложок оливкової олії;
- сіль — за смаком;
- мелений чорний перець — за смаком;
- 300 г консервованого або вареного нуту;
- 1 пучок кінзи;
- 1 червона цибулина;
- 1 ч. ложка паприки;
- 1 ч. ложка меленого кмину;
- 1 ч. ложка рідкого меду;
- 1 лимон.
Приготування:
Наріжте баклажани тонкими кружечками. Розігрійте 2–3 ложки олії на сковороді, викладіть овочі, приправте сіллю і перцем. Обсмажуйте, періодично перевертаючи, поки вони не стануть м’якими і рум’яними.
Поріжте баклажани на дрібніші шматочки, додайте нут, подрібнену кінзу і дрібно нарізану цибулю.
Змішайте 4 ложки олії, паприку, кмин, мед і сік лимона. Заправте салат і поставте в холодильник на кілька годин.
Можна залишити салат на ніч — тоді він краще просочиться ароматами.
Салат з баклажанами, куркою, перцем і кунжутною заправкою
Інгредієнти:
- 1 філе курячої грудки;
- сіль — за смаком;
- 1 баклажан;
- 4 ст. ложки оливкової олії;
- ½ червоного болгарського перцю;
- 3 ст. ложки кедрових горіхів;
- 3 ст. ложки насіння кунжуту;
- 1 лайм;
- 3–4 ст. ложки води;
- мелений чорний перець — за смаком.
Приготування:
Відваріть грудку у підсоленій воді до готовності. Наріжте баклажан кружечками, посипте сіллю і залиште на 20 хвилин. Потім промийте і трохи відтисніть рідину.
Розігрійте на сковороді 2 ложки олії і злегка обсмажте баклажани з обох боків. Викладіть на деко, застелене пергаментом, і запікайте при 180 °C близько 15–20 хвилин до м’якості.
Наріжте остиглі баклажани, грудку і болгарський перець. Трохи підсмажте горіхи.
У блендері змішайте кунжут, сік лайма, 2 ложки олії, воду, сіль і перець до однорідності.
Викладіть курку, овочі і горіхи в миску, полийте кунжутною заправкою.
Салат з баклажаном і м’ясом
Інгредієнти:
- 1 баклажан;
- 3 ст. ложки оливкової олії;
- 200 г м’ясної нарізки;
- 2 болгарських перці;
- 10 помідорів черрі;
- 1 пучок салатного листя;
- сіль — за смаком;
- мелений чорний перець — за смаком.
Приготування:
Наріжте баклажани кружечками, підсмажте в олії до золотистої скоринки. Наріжте м’ясо, перці і помідори.
Змішайте всі інгредієнти з зеленню, сіллю, перцем і олією.
Салат із смаженими баклажанами, цибулею та гірчичною заправкою
Інгредієнти:
- 1–2 баклажани;
- 1 цибулина;
- 4 ст. ложки оливкової олії;
- ½ лимона;
- 1 зубчик часнику;
- 1 ст. ложка червоного винного оцту;
- 1 ч. ложка діжонської гірчиці;
- 1 ч. ложка меду;
- сіль — за смаком;
- мелений чорний перець — за смаком;
- зелень — за смаком.
Приготування:
Розріжте баклажани вздовж на четвертинки, цибулю наріжте півкільцями. Змастіть сковороду ложкою олії і обсмажте овочі. Потім наріжте їх дрібніше.
Натріть цедру лимона, подрібніть часник. Змішайте їх з оцтом, гірчицею і медом. Додайте до овочів, приправте сіллю і перцем, добре перемішайте. Посипте зеленню.
Теплий салат з баклажанами та помідорами
Інгредієнти:
- 2 баклажани;
- сіль — за смаком;
- 3 ст. ложки оливкової олії;
- ½ ч. ложки цілих насінин кмину;
- 1–2 зубчики часнику;
- 2 помідори;
- ½ ч. ложки меленого червоного перцю;
- ½ пучка кінзи;
- ½ лимона.
Приготування:
Наріжте баклажани невеликими кубиками. Викладіть у друшляк, посоліть, перемішайте і залиште на півгодини. Потім обсушіть овочі паперовим рушником.
Розігрійте олію на сковороді, викладіть баклажани і смажте, час від часу помішуючи, доки не стануть м’якими. Додайте кмин, подрібнений часник і червоний перець, готуйте ще кілька хвилин.
Додайте в сковороду нарізані кубиками помідори, перемішайте і обсмажуйте пару хвилин. Зніміть із вогню, перекладіть овочі в салатник. Додайте рубану кінзу, сік лимона та сіль.
Теплий салат із баклажанами та кіноа
Інгредієнти:
- 70 г кіноа;
- 150 мл води;
- 1–2 баклажани;
- 3 ст. ложки оливкової олії;
- сіль — за смаком;
- мелений чорний перець — за смаком;
- 2 зубчики часнику;
- 300 г шпинату;
- 50 г фети.
Приготування:
Відваріть кіноа у воді. Наріжте баклажани невеликими шматочками, змішайте з 2 ложками олії, сіллю і перцем. Запікайте овочі 20–25 хвилин при температурі 220 °С, під час приготування перемішайте.
Подрібніть часник. Один зубчик обсмажте в олії разом зі шпинатом — достатньо 1–2 хвилин. Змішайте зі шпинатом і баклажанами.
Додайте кіноа і решту часнику. При подачі посипте фетою.
Пряний салат із баклажанами та шампіньйонами
Інгредієнти:
- 1 баклажан;
- сіль — за смаком;
- 500 г шампіньйонів;
- 2 ст. ложки рослинної олії;
- 3 зубчики часнику;
- ¼–½ ч. ложки меленого імбиру;
- мелений чорний перець — за смаком;
- 2–3 ст. ложки майонезу.
Приготування:
Товсті кружечки баклажана покладіть у каструлю з підсоленою водою. Варіть 20 хвилин, трохи охолодіть і наріжте великими кубиками.
Гриби наріжте такими ж кубиками і обсмажте на розігрітій олії до золотистого кольору. Змішайте остиглі шампіньйони і баклажани. Додайте подрібнений часник, імбир, перець, сіль і майонез, добре перемішайте.