Що приготувати з варених яєць після Великодня?

1

На Великдень у кожному домі з’являються десятки крашанок і писанок: після традиційних «боїв» яйцями, обміну подарунками й «волочільним» для хрещеників та рідних. Після веселощів і сімейних гостин лишається тільки питання, що приготувати з варених яєць?

Ділимося цікавими рецептами, які знадобляться у час Великодня та в будь-який день, коли у холодильнику є декілька яєць.

Скільки часу варити яйця:

  • 2-3 хв — рідкі жовтки та білки.
  • 5 хв — рідкі жовтки.
  • 7 хв — трішки м’який жовток.
  • 8-9 хв — круті яйця, повністю тверді жовтки.

Аби яйця добре чистилися, одразу після приготування занурте їх у холодну воду. Шкарлупи свіжих яєць будуть погано відставати, старі чистяться краще. У рецептах використовуйте уже готові варені крашанки чи зваріть декілька за своїми вподобаннями.

Яйця по-шотландськи

Подібну страву готували в Англії 19 століття, й вона досі лишається популярною! Варені яйця треба обгорнути фаршем, додати гарнір — і повноцінний обід готовий.

Інгредієнти:

  • 4 яйця.
  • 300 г фаршу (телячого, свинячого, курячого).
  • 1 сире яйце.
  • 2 ст.л. борошна.
  • 2 ст.л. панірувальних сухарів.
  • Сіль та перець до смаку.

Приготування:

  1. Збийте сире яйце. Третину додайте до фаршу, решту залиште для панірування.
  2. Фарш з яйцем посоліть, поперчіть, за бажання всипте спеції до м’яса, перемішайте, відбийте, поділіть на 4 частини.
  3. Кожне варене яйце почистьте, обгорніть фаршем.
  4. Обкачайте яйце у борошні, тоді яйці, сухарях. Можна ще раз обкачати у яйці та сухарях.
  5. Запікайте яйця пів години при 180°C, перевертаючи кожні 10 хвилин. Або посмажте у розігрітому фритюрі до золотистості й тоді допечіть 10 хвилин.
  6. Подавайте з овочами або картопляним пюре.

Салат із яйцями та маринованим огірком

Варені яйця смакують з овочами, м’ясом, рибою, сиром, поєднуються з різними соусами. Саме тому їх використовують у багатьох салатах: ми пропонуємо варіант з солоними огірками.

Інгредієнти:

  • 4 яйця.
  • 4 маринованих огірки.
  • 2 ст.л. консервованого горошку.
  • 2 ст.л. майонезу або сметани.
  • 3-4 пера зеленої цибулі.

Приготування:

  1. Варені яйця почистьте і наріжте кубиками.
  2. Огірки також наріжте кубиками.
  3. Змішайте яйця, огірки, горошок, подрібнену зелену цибулю. Посоліть, поперчіть, додайте майонез, вимішайте і подавайте.

Намазка із яйцями та сиром

Намазка для хрумких грінок, тарталеток, брускет — класний варіант для перекусу, доповнення до супів та закусок на святковий стіл. За бажання часник замініть на дрібку гострого перцю, паприки.

Інгредієнти:

  • 4 яйця.
  • 150 г плавленого сиру.
  • 4 зубчики часнику.
  • 2 гілочки свіжого кропу.
  • 2 ст.л. майонезу.
  • Сіль та перець до смаку.

Приготування:

  1. Варені яйця почистьте і натріть у миску. Жовтки можна просто розім’яти виделкою.
  2. Плавлений сир теж натріть і додайте до яєць.
  3. Кріп помийте, подрібніть, всипте до намазки.
  4. Посоліть і поперчіть суміш до смаку, пропустіть через прес часник.
  5. Додайте майонез, усе добре вимішайте, намастіть на грінки та подавайте.

Лаваш із яйцем та крабовими паличками

Смачна, недорога закуска швидко готується, подобається дітям. Якщо загорнути начинку у великий лаваш, як шаурму, можна брати із собою як перекус. Або ж загорніть начинку в рулет, наріжте і подавайте до святкового столу як альтернативу крабовому салату.

Інгредієнти:

  • 1 лаваш.
  • 2 варених яйця.
  • 6 крабових паличок.
  • 50 г твердого сиру.
  • 50 г консервованої кукурудзи.
  • 1 ст.л. майонезу.
  • 2 гілочки петрушки.
  • 3-4 листи салату.
  • Сіль та перець до смаку.

Приготування:

  1. Варені яйця, крабові палички, сир наріжте кубиками.
  2. Змішайте яйця, крабові палички, сир, кукурудзу, подрібнену петрушку, майонез. Посоліть і поперчіть, добре перемішайте.
  3. На лаваш викладіть листя салату, начинку, загорніть лаваш і смакуйте.

Яйця в паніровці з начинкою із тунця

Тарталетки — проста і смачна закуска, як начинку можна додати сир, лосось, тунець, просто майонез. Ще краще — зробити основу з обсмажених половинок яйця.

Інгредієнти:

  • 4 варених яйця.
  • 1 сире яйце.
  • 50 г борошна.
  • 100 г панірувальних сухарів.
  • 50 г консервованого тунця.
  • 1 ст.л. майонезу.
  • 2-3 пера зеленої цибулі.
  • Олія для смаження.

Приготування:

  1. Варені яйця почистьте, обережно розріжте на половинки, дістаньте жовтки в окрему миску.
  2. Сире яйце збийте вінчиком.
  3. У сковороду налийте олію, розігрійте.
  4. Кожну половинку яйця вмочайте у борошно, сире яйце, панірувальні сухарі. Можна ще раз вмочити у яйце та панірувальні сухарі.
  5. Обсмажуйте яйця в олії на середньому вогні до золотистості по кілька хвилин з кожного боку. Викладіть на паперову серветку.
  6. Тим часом приготуйте начинку: жовтки розімніть виделкою, додайте тунець, майонез, подрібнену зелену цибулю, сіль та перець до смаку.
  7. Наповніть половинки яйця начинкою, прикрасьте шматочками зелені, огірка, редиски та подавайте.

Свіжий весняний салат з редискою

Базовий салат для весняних канікул, бо саме на Великдень уже з’явилася редиска та свіжа зелень. Додати до цього салату можете будь-які свіжі овочі: селеру, молоду капусту, томати, перець. А ми пропонуємо найпростіше поєднання для початку.

Інгредієнти:

  • 4 яйця.
  • 8 редисок.
  • 1 огірок.
  • 3-4 пера зеленої цибулі.
  • 30 г грецького йогурту.
  • 1 ч.л. соку лимона.

Приготування:

  1. Варені яйця почистьте, наріжте на 6 частинок.
  2. Редиску, огірок помийте, наріжте кільцями.
  3. Змішайте яйця, редиску, огірок, подрібнену зелену цибулю, посоліть і поперчіть до смаку, збризніть соком лимона, заправте йогуртом і подавайте.

Майонез із варених яєць

Homemade egg spread with onion, bacon and chives on marble background

Цей соус точно вдасться, на відміну від майонезу з сирих яєць. Готуйте, щоб доповнити попередні салати й закуски з нашої добірки чи подавайте до столу.

Інгредієнти:

  • 4 варених яйця.
  • 80 мл води.
  • 80 мл олії.
  • 20 г яблучного оцту.
  • 1 ч.л. міцної гірчиці.
  • Дрібка солі.
  • Дрібка перцю.

Приготування:

  1. Яйця зваріть вкруту, почистьте, наріжте великими шматками.
  2. У чаші блендера змішати яйця, оцет, воду, гірчицю, сіль, перець.
  3. Перебийте усі складові занурювальним блендером і смакуйте.
  4. Можна додати солоний огірок, дрібно нарізаний кубиком, кріп, петрушку, кінзу, зелену цибулю, часник чи інші улюблені інгредієнти.

Варені яйця доповнюють будь-яку страву, допомагають отримати необхідні білки й жири. Їх додають до зеленого борщу й рамену, кришать у салати, фарширують і маринують. Щоби цей продукт вам не набрид, готуйте страви з варених яєць із нашої добірки. Жодна крашанка не залишиться сумно лежати в холодильнику!