5 рецептів страв, які обов’язково варто приготувати у жовтні

1

колаж vsviti.com.ua

Поки світ обирає капсульний гардероб і тренди моди на осінь, не забуваємо про трендові сезонні овочі та фрукти! У жовтні радимо приготувати смаколики зі шпинатом, інжиром, буряком, і про рецепти страв із гарбуза не забудемо.

Тости з хурмою

фото Depositphotos

Навіть звичайний бутерброд на сніданок або з собою на роботу можна перетворити на красивий і смачний прийом їжі. Особливо, коли на полицях така стигла й соковита хурма!

Інгредієнти

  • 1 стигла хурма.
  • 2 шматки хліб (80-100 г).
  • 50 г сиру брі.
  • 1 ч.л. меду.
  • 20 г руколи.

Як готувати:

  1. Свіжий хліб обсмажте до золотистості: підсушіть на сковороді або в тостері.
  2. Хурму помийте, очистьте від шкірки й твердих ніжок, наріжте тонкими слайсами.
  3. На хліб викладайте хурму, нарізаний слайсами сир брі, руколу, полийте медом і смакуйте.

Горіхове печиво з трьох інгредієнтів

фото Depositphotos

У жовтні волоські горіхи збираємо і сушимо просто мішками. Це той продукт, який по 1-2 штуки можна їсти хоч щодня, а в печиві горіхи смакують ідеально.

Інгредієнти:

  • 250 г волоських горіхів.
  • 1 яйце.
  • 150 г цукрової пудри.

Як готувати:

  1. Горіхи змішайте з цукром і перебийте в блендері до однорідності.
  2. Вбийте до маси яйце, перемішайте і залиште на 1-2 години постояти в холодильнику.
  3. Сформуйте невеликі за діаметром кульки-печиво, викладіть на пергамент для запікання й випікайте при 150°C 15 хв.
  4. Посипте готове печиво цукровою пудрою.

Смакує також горіхове печиво просто на яєчних білках: перетерті горіх збиваються з білками, цукром й запікають горіхову меренгу.

Зелені оладки зі шпинатом

фото Depositphotos

Шпинат у жовтні — знахідка з корисними речовинами, має оптимальну ціну та його легко знайти. Тож сміливо додавайте в супи, соуси, бланшуйте до м’яса й готуйте ось такі яскраві оладки.

Інгредієнти:

  • 200 г кефіру.
  • 180 г пшеничного борошна.
  • 2 яйця.
  • 100 г свіжого шпинату.
  • 1 ст.л. олії.
  • 0,5 ч.л. розпушувача для тіста.

Як готувати:

  1. Шпинат обдайте кип’ятком і дайте стекти волозі на ситі. Перебийте листя у блендері.
  2. Змішайте шпинат, борошно, розпушувач, яйця, олію, кефір до однорідності. Доведіть тісто до стану густої сметани.
  3. Розігрійте сковороду, збризніть олією, обсмажуйте оладки на середньому вогні по 2-3 хв з кожного боку до рум’яності.
  4. Подавайте з крем-сиром, гуакамоле, овочами або просто сметаною.

Салат із печеним буряком та інжиром

фото Depositphotos

Комбо із двох сезонних продуктів в одному ситному рецепті! Буряк найкраще смакує в жовтні, також варто придбати інжир. Використовуйте ці продукти для салатів, гарнірів, десертів для користі здоров’ю.

Інгредієнти:

  • 2 невеликі буряки.
  • 1 фіолетова цибулина.
  • 2 шт. інжиру.
  • 100 г міксу салатів.
  • 100 г сиру фета.
  • 1 ст.л. французької гірчиці.
  • 1 ч.л. меду.
  • 1 ч.л. оливкової олії.
  • 1 ч.л. бальзамічного оцту.

Як готувати:

  1. Основний процес — запікання буряків. Їх треба добре вимити, почистити від землі, тоді щільно загорнути у фольгу й запікати при 180°C годину.
  2. Тим часом очистьте й наріжте слайсами фіолетову цибулю та інжир, сир фета наріжте кубиками.
  3. Коли буряки охолонуть, наріжте їх соломкою, додайте нарізаний сир фета, мікс салатів, цибулю, посоліть.
  4. Для заправки змішайте французьку гірчицю, мед, олію, оцет та полийте салат. За бажання посипте зернятками соняшника.

Гарбузовий кекс

фото Depositphotos

Солодкий, солоний, пряний, гострий — гарбуз можна «грати» у стравах такі різні ролі! У жовтні варто приготувати запашний кекс із цедрою апельсина до чаю й інших гарячих напоїв.

Інгредієнти:

  • 200 г пюре запеченого гарбуза.
  • 3 яйця.
  • 150 г цукру.
  • 250 г борошна.
  • 2 ст.л. манної крупи.
  • 1 ч.л. розпушувача для тіста.
  • 120 г олії.

Як готувати:

  1. Щоб зробити гарбузове пюре, гарбуз почистьте від шкірки, наріжте кубиками та запікайте пів години при 180°C. Перебийте блендером до однорідності, й тоді відважте 200 г готової маси.
  2. Збийте міксером яйця, поступово ввівши цукор при збиванні. Поступово введіть гарбузове пюре та олію.
  3. Борошно, манку, розпушувач змішайте, також при збиванні додавайте до яєчної маси. Консистенція має бути досить густою, наче соус.
  4. Викладайте тісто у формочки для кексів наполовину або дві третини об’єму. Запікайте при 180°C 20-30 хв, контролюючи готовність зубочисткою (вона має бути сухою після контакту з тістом).

Прихопіть на полицях топінамбур та ріпу до салатів, робіть свіжий гранатовий сік чи соуси з цим фруктом, запікайте рататуй і просто будь-які овочі для корисних гарнірів. Зберігайте рецепти і насолоджуйтеся смаками осені! Бо, хоч погода дощова й похмура, смаки страв восени насичені й такі ароматні.