Вересень починається зі старту навчання в школах, і часто в класах лунають рядки віршика «ходить гарбуз по городу», який сам натякає на сезонний продукт. Але це не єдиний овоч для приготування смачних і корисних страв восени! Зібрали 5 рецептів для школярів, їх батьків та усіх, хто прагне налагодити здорове харчування.
Томатний суп-пюре
Томати у вересні — це закінчення їх сезону до наступного року. Тож додавайте цей овоч до салатів, у пасту, запіканки та обов’язково скуштуйте томатний суп! Для цієї страви найкраще обирати соковиті, стиглі помідори.
Інгредієнти:
- 500 г томатів.
- 1 цибулина.
- 2-3 зубчики часнику.
- 2 гілочки базиліку.
- Спеції: сіль, перець, орегано.
Приготування:
- Промити овочі, зелень, почистити часник.
- На помідорах зробити надрізи навхрест і бланшувати у кип’ятку 1-2 хвилини.
- У сотейнику або на сковороді обсмажте нарізану кубиками цибулину та часник із 1 ст.л. олії 3-4 хв.
- Додайте до цибулі нарізані великими шматками томати, подрібнений базилік.
- Тушкуйте при перемішуванні 20-30 хв, додайте дрібку орегано, сіль і перець до смаку. Якщо суп занадто густий, додайте води.
- Перебийте суп блендером і подавайте з базиліком та сухарями.
Салат з куркою та броколі
Про користь броколі ходять легенди, а у вересні саме час посмакувати чи заморозити на зиму цей овоч. На роботу чи як обід удома варто приготувати ситний салат зі свіжого броколі та курки з легкою заправкою.
Інгредієнти:
- 150 г броколі.
- 200 г курятини (філе або філе стегна).
- 1 яйце.
- Томати чері 8 шт.
- 10 г насіння соняшника.
- 1 ч.л. соку лимона.
- 1 ст.л. йогурту.
- 1-2 зубчики часнику.
Приготування:
- Броколі треба розламати на невеликі шматочки, проварити у киплячій підсоленій воді 2-3 хв та відкинути на друшляк.
- Зваріть яйце впродовж 6-8 хв і дайте охолонути.
- Курятину наріжте на кубики, додайте сіль, перець та обсмажте до готовності на добре розігрітій сковороді.
- Томати наріжте половинками, яйце слайсами, додайте броколі та курку, посоліть та змішайте складові.
- Останній штрих: заправка. Змішайте 2 ст.л. білого йогурту, додайте 1-2 зубчики часнику, пропущених через прес, трохи сушеного базиліку або суміші італійських трав, 1 ч.л. соку лимона.
- Заправте салат, посипте зернятками соняшника й подавайте.
Запечена груша з сиром дорблю
Груша смакує не тільки в компотах та випічці. Поєднання з дорблю й іншими сирами — готова вишукана закуска на щодень.
Інгредієнти:
- 2 великі груші.
- 80 г дорблю.
- 1 ст.л. свіжого меду.
- 1 ст.л. волоських горіхів.
Приготування:
- Груші розріжте, дістаньте ножем серцевини. Робіть це обережно, щоб отримати всередині «ямку», з якої не витікатиме сир.
- Запікайте груші 15 хв при 200°C.
- Додайте всередину поламаний сир дорблю, посипте подрібненими горіхами та запікайте ще 5-7 хв. Полийте медом і подавайте.
Гарбузовий сирник
Дуже осіння й красива страва для приготування дітям і дорослим, яка смакуватиме із гарбузовим лате чи просто какао. Сезон гарбузів восени пропускати не можна, а такі прості рецепти мають усі шанси стати улюбленими.
Інгредієнти:
- 0,5 кг кисломолочного сиру (не зернистого).
- 3 яйця.
- 2 ст.л. манної крупи.
- 1 ч.л. ванільного цукру.
- 500 г гарбуза.
- 2 ст.л. цукру.
- 100 г білого йогурту.
Приготування:
- Запечіть гарбуз: наріжте на шматки, приберіть зернята, обмотайте у фольгу та запікайте до м’якості при 180°C. Тоді дайте охолонути, очистьте від шкірки та перебийте блендером до стану пюре.
- До пюре додайте манку, яйця, цукор, ванільний цукор, йогурт та перебийте масу блендером до однорідності.
- Викладайте у форму та запікайте при 180°C годину.
Сливовий пиріг
Сливовий пиріг став класикою осені в США, але чомусь так мало уваги отримує в Україні. Цей десерт — дуже простий та швидкий у приготуванні. Впевнені, такий пиріг ідеальний до осінніх чаювань.
Інгредієнти:
- 1 склянка борошна.
- 14 великих слив.
- 120 г вершкового масла.
- 2 яйця.
- 1 ч.л. розпушувача тіста.
Приготування:
- Вершкове масло залиште при кімнатній температурі, воно має бути м’яким. Збийте масло із цукром, додайте дрібку солі, по одному поступово вбийте яйця при збиванні міксером.
- Борошно перемішайте з розпушувачем, поступово всипайте до яєчної маси при збиванні.
- Сливи помийте, розламайте на половинки, дістаньте кісточки.
- Тісто вилийте у форму, викладайте половинки слив зверху.
- Запікайте при 180°C до готовності. При подачі можна посипати цукровою пудрою.
Селера з м’ясом
Корисні й стебла, і корені селери. Та якщо корені можна придбати взимку, то зі стебел готувати найкраще, поки вони ще свіжі. Це смачний і корисний гарнір до м’яса, елемент запашних осінніх бульйонів та салатів.
Інгредієнти:
- Свинина 300 г.
- 2 ст.л. соєвого соусу.
- Стебла селери 300 г.
- 1 морквина.
- 1 цибулина.
- 3 зубчики часнику.
- 20 г свіжого імбиру.
Приготування:
- Свинину наріжте невеликими кубиками чи смужками, замаринуйте з сіллю, перцем, соєвим соусом на кілька годин.
- Селеру помийте, морквину, цибулину почистьте. Наріжте овочі тонкими слайсами.
- Обсмажте свинину на сковороді на великому вогні 10 хв, додайте натертий імбир та часник, пропущений через прес. Обсмажуйте до утворення скоринки на середньому вогні. Додайте моркву та обсмажуйте ще 5 хв.
- В останню чергу додайте селеру та тушкуйте разом іще 10 хв.
Окрім продуктів із добірки рецептів, у вересні купуйте ягоди, виноград, айву, буряк, моркву, яблука, зелень, капусту. Можна посмакувати ще й останніми кавунами, динями, персиками, огірками, кабачками сезону.
До всього добра на тарілці не шкодуйте зелені різних видів, яка восени усе ще лишається насиченою вітамінами й корисними елементами. Будьте здорові завдяки приготуванню сезонних продуктів, заодно підтримаєте локальних фермерів!