Чим нижче опускається температура, тим більше хочеться порадувати себе смачненьким і наїстися свіжих ягід перед зимою. Настрій підіймають шоколад, гарячі напої, ароматна випічка й обійми з рідними людьми. Восени хочеться створювати затишок й потроху готуватися до свят.
З незвичайними й корисними стравами з сезонних продуктів листопада ви впораєтеся з осінньою хандрою. Зібрали для вас гарячі супи, свіжі салати й запашну випічку.
1. Французький суп вішісуаз (Vichyssoise) з цибулею порей
Солодка цибуля має приємний смак і не менш корисна за «родичів»: містить вітаміни групи B, калій, кальцій, вітамін С. Порей можна запікати, смажити, тушкувати, додавати в овочеві бульйони. Тільки обирайте великі овочі, бо для страв підходить лише біла частина цибулі.
Інгредієнти:
- 300 г цибулі порей.
- 1 цибулина ріпчаста.
- 2 картоплини.
- 200 мл вершків.
- Лавровий лист.
- Вершкове масло.
- Мускатний горіх.
Приготування:
- Картоплю, цибулю почистьте й помийте. Порей треба добре промити водою й зняти верхній шар.
- Порей поріжте кільцями, а ріпчасту цибулю кубиком. Розігрійте каструлю з приблизно 50 г вершкового масла та обсмажте порей та цибулю. Тушкуйте на невеликому вогні 10-15 хв.
- Додайте нарізану кубиками картоплю та налийте овочевий бульйон або просто воду й закип’ятіть. Посоліть суп, додайте лавровий листок, щіпку мускатного горіха.
- Коли картопля буде м’яка, порціями влийте вершки. Перебийте суп блендером і смакуйте. До супу вішісуаз чудово підійдуть грінки.
2. Свіжий салат з хурмою
Цей в’язкий фрукт смачний, яскравий і містить багато вітамінів. Додавайте плід в салати, щоб зберегти бета-каротин, вітаміни A, C і B, кальцій, залізо й калій. Хурма містить багато клітковини, тож дає насиченість.
Інгредієнти:
- 1 велика хурма.
- 1 куряче філе.
- 1 авокадо.
- 1 цибулина марс.
- 150 г руколи або салату айсберг.
Приготування:
- Філе посоліть, поперчіть, дайте постояти хоча б 30-60 хв. Можна додати улюблені приправи. Обсмажте на добре розігрітій сковороді до готовності. Якщо ви не хочете додавати смажену курку, можна просто зварити філе й дати стекти воді. Наріжте охолоджене філе кубиками.
- Наріжте хурму й авокадо кубиком, а цибулю тонкими півкільцями. Змішайте з листям салату, філе, посоліть та додайте 1 ст.л. олії.
3. Стейк із капусти
Свіжа білокачанна капуста створена не тільки для тушкування чи квашення. Соковиті стейки з капусти урізноманітнять ваше меню. Використовуйте капусту як гарнір чи самостійну страву, додавши соус.
Інгредієнти:
- 1 невелика головка капусти.
- 50 г вершкового масла.
- 3 ст. л. олії.
- Приправа «італійські трави».
Приготування:
- З капусти зніміть верхнє листя. Наріжте її на стейки: кілька шириною близько 2-2,5 см.
- Посоліть, поперчіть капусту з двох боків, посипте приправою.
- Змастіть стейки олією з обох боків та помістіть на деко в один шар.
- Запікайте при 200°C приблизно 25-30 хв. До рум’яності зверху й м’якості всередині.
4. Запечений топінамбур
Топінамбур або земляна груша зовні нагадує імбир, але насправді це дуже корисний овоч, який можна їсти і сирим, і в супах, і перших стравах.
Інгредієнти:
- 1 кг топінамбура.
- 1 лимон.
- 300 мл вершків.
- Спеції: часник, мускатний горіх, майоран або хмелі-сунелі.
Приготування:
- Топінамбур почистити й нарізати тоненькими кільцями. Одразу ж помістити в тарілку з водою та вичавити туди сік лимона. Дати настоятися пів години.
- Форму для запікання змастити вершковим маслом і викласти слайси топінамбура вертикально, посолити. Змішати вершки зі спеціями, залити топінамбур.
- Запікати при 180°C близько години.
5. Морквяні кекси
Морква у тортах, кексах і випічці нічим не гірша за фрукти й ягоди. Випічка отримує красивий колір, а ще кексами легко нагодувати дітей чи взяти як перекус на роботу або навчання.
Інгредієнти:
- 250 г борошна.
- 2 великі морквини.
- 2 яйця.
- 1 ч. л. розпушувача.
- 2 ст.л. олії.
- 150 г цукру.
- Родзинки чи горіхи за бажання.
Приготування:
- Моркву почистьте та натріть на дрібну терку.
- Візьміть кілька волоських горіхів, подрібніть ножем чи у блендері й трошки підсмажте на сковороді. Змішайте з морквою та за бажання 50 г родзинок чи сухофруктів.
- Збийте міксером яйця в пінку, поступово введіть цукор і теж добре збийте. Додайте моркву, перемішайте.
- Борошно змішайте з розпушувачем та порціями при перемішуванні додайте в яєчну суміш. Вкінці додайте олію та перемішайте.
- Розподіліть тісто в формочки для кексів і запікайте при 180°C 30-40 хв. Перевіряйте за допомогою зубочистки: коли вона лишається сухою, тісто готове.
6. Свинина в гранатовому соусі
Гранат — то як осінній кавун. Можна і наїстися, і напитися соку. Обирайте натуральні соки й не забудьте захопити хоч один фрукт в магазині.
Інгредієнти:
- 1 кг свинини (вирізка або карбонад).
- 400 мл гранатового соку.
- 1 гранат.
- 1 ст.л. меду.
- 1 ст.л. бальзамічного оцту.
- Гілочка розмарину.
- 50 г вершкового масла.
Приготування:
- М’ясо наріжте не надто тонкими шматками. Можна трохи відбити шматки. Посоліть і поперчіть кожен шматок.
- Розігрійте сковороду та обсмажте свинину на олії до золотистої скоринки.
- Перекладіть м’ясо на деко, застелене фольгою, та запікайте в розігрітій до 180°C духовці.
- Зробіть соус. Для цього змішайте гранатовий сік, мед, бальзамічний оцет, вершкове масло й розмарин. Усе це відправляємо в сковорідку, в якій смажилося м’ясо. Доведіть соус до кипіння та проваріть 7-10 хв на малому вогні, поки соус не загустіє. Тоді процідіть його через сито.
- Запечене м’ясо поливаємо соусом та посипаємо зернами гранату.
7. Мус з журавлини
Легкий і не надто солодкий десерт з улюбленою ягодою листопада.
Інгредієнти:
- 300 г журавлини.
- 150 г цукру.
- 4 ст.л. манної крупи.
- 0,5 л води.
Приготування:
- Вичавте сік з журавлини. Макуху з ягід залийте 400 г води та проваріть 15 хв. Додайте цукор і доведіть до кипіння.
- В киплячу суміш порціями додаємо манку при постійному перемішуванні.
- Продовжуємо варити й помішувати 10-15 хв до загустіння.
- Додаємо вичавлений сік журавлини й поступово охолоджуємо суміш.
- Збиваємо мус: маса має збільшитися в розмірах у 2 рази.
- Заливаємо готовий мус в форми та лишаємо охолоджуватися.
Листопад — час зібратися з силами й приготувати нарешті 5 варіантів страв з одного гарбуза, заморозити свіжих овочів на зиму та готувати страви з прянощами й ароматом на весь дім. Купуйте топінамбур, свіжі горіхи, порей, журавлину, калину й обліпиху. Зараз усі ці ягоди та овочі найсмачніші, не пропустіть!
автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua