Найпопулярніші визначні пам’ятки Грузії.

3340

Грузія – колоритна і дуже екзотична країна, в якій вікові традиції тісно, але дуже акуратно переплітається із сучасністю. Це країна, в якій пам’ятники архітектури гордо стоять в майже первозданному стані, і готові нескінченно захоплювати приїжджих туристів і залишатися предметом гордості у місцевих жителів. Потрапивши один раз в цю сонячну країну, ви закохаєтесь в неї назавжди. Давайте разом насолодитись добіркою найвідоміших визначних пам’яток Грузії. Напевно, багато хто з користувачів і гостей вСвіті вже були в цій країні і захочуть поділитися своїми фотографіями та залишити відгуки в коментарях.

1. Старий Тбілісі.

Недавня реконструкція старого Тбілісі обійшлася досить дорого, але це було виправдано, адже місто стало головною туристичною визначною пам’яткою Грузії. Стара частина міста приваблює туристів своїми старими черепичними дахами, вузькими бруківочними вуличками і різьбленими терасами. Туристичний маршрут включає в себе фортецю Нарікала, «Міст світу» та багато інших історично багатих місць.

грузия

2. Гергетська церква.

Гергетська церква знаходиться в правому березі річки Чхері, біля підніжжя гори Казбегі. Ця святиня була побудована в XIV столітті і є єдиним хрестово-купольним храмом в області Хеві. Вважається, що коли країні загрожували важкі часи, всі скарби і реліквії з Мцхета були привезені сюди. У радянські часи церква була закрита, а нині знову повернута грузинської православної церкви.

3. Верхня Сванетія.

Верхня Сванетія славиться архітектурними пам’ятками та красивими гірськими пейзажами. Серед пам’ятників архітектури можна виділити житлові башти, споруджені в IX-XII століттях. Також в цих місцях багато древніх православних церков. Верхня Сванетія знаходиться в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

4. Площа Свободи в Тбілісі.

Площа Свободи розташована прямо в центрі столиці Грузії, це одна з найбільших площ у Тбілісі. Спочатку площа була названа на честь Івана Паскевича – російського генерала, який завоював Єреван. До 1991 року на площі знаходилася статуя Леніна, однак, у 1991 році статую демонстративно видалили і встановили статую Святого Георгія.

5. Уплісцихе.

Будівлі були побудовані в дохристиянські часи, Уплісцихе – печерне місто-фортеця розташоване на лівому березі річки Кури, в 15 км від Горі. Вважається, що це місто було процвітаючим культурним, політичним релігійним центром. Розквіт міста припав на період з 9 по 11 століття (пізніше він був завойований монголами). Входить до числа пам’яток Грузії, як унікальний пам’ятник історії.

6. Хертвісі.

Фортеці Хертвісі були побудовані в період між 10 і 14 століттями. Згідно з легендою, цариця Тамара організувала конкурс на кращі вежі. Суперництво вибухнуло між майстром і його учнем, проте останній перевершив майстра, який від горя вискочив на край башти і пронизав себе ножем. Два тунелі в східній частині фортеці ведуть до річки – один для передач, інший – для водопостачання.

7. Етнографічний музей. Тбілісі.

Музей поширюється на 52 гектари землі на захід від “черепахового озера» в Тбілісі і є домом для різних виставок, привезених сюди з усієї Грузії. Розрізняють 14 етнографічних зон: Картлі, Самегрело, Аджарії, Абхазії, Сванетії, Хевсуреті, Кахеті, Месхет, Джавахеті , Гурії, Імереті, Рача, Лечхумі і Осетії. Кожна зона – прекрасна ілюстрація етнографічного розмаїття Грузії.

8. Міст світу. Тбілісі.

Як Ви вже помітили, більшість пам’яток Грузії знаходиться саме в Тбілісі. Пішохідний Міст світу був створений італійським архітектором Мішелем де Лукки. Одна з особливостей моста – дах у формі лука. З мосту відкривається приголомшливий вид на древні стіни фортець, церкви, та інші історичні споруди.

9. Вардзія.

Вардзія-Хертвісі наскельний монастир, який поєднує в собі унікальні ландшафти, культурне багатство та історична спадщина. Вардзія – відмінне місце для відвідування скельних сіл, в яких зустрічається середньовічний наскельний живопис.

10. Фортеця Горі.

Розташований в самому серці міста Горі, однойменна фортеця височить на вершині пагорба, на захід від музею Сталіна. Фортеця Горі являє собою овальну цитадель з потужними воротами. У верхній частині пагорба відкривається вражаючий вид на навколишні пейзажі, особливо в помаранчевих тонах заходу.

Оглядаючи пам’ятки Грузії, не варто обмежуватися на місцях з цього списку, є безліч інших цікавих куточків в цій країні, де можна дізнатися багато цікавого.