Свято Водохреща (Йордан) 19 січня: прикмети, традиції, як підготуватись

4062

Третій і завершальний етап українських новорічних свят — Водохреща. Його у нас відзначають 19 січня щорічно. Віряни переконані, що в цей день вся вода наділена цілющою силою, тож занурюються в ополонки, аби очиститись та бути здоровим протягом наступного року.

Про походження свята, традиції та вірування українців на Водохреща, а також про те — як підготуватись до занурення в ополонку, читайте далі.

Походження свята Водохреща

За релігійним трактуванням — це свято хреще

ння Ісуса Христа у річці Йордан, яке було виконано Іоанном Хрестителем. У біблії вказано, що під час цього дійства над річкою пролетів Святий Дух у подобі голуба. Тож це свято в християнстві також заведено називати Богоявленням.

Та деякі ритуали цього дня: очищення водою та вогнем, закликання весни тощо — беруть своє коріння ще з дохристиянських часів. Прихильник язичницьких вірувань переконані, що все це — обряди свята «Водокрес», або ж «Свято богині Дани». Її вважають покровителькою води.

Купання на Водохреща

Купання в день Водохреща — це не просто занурення в ополонку, а ціле ритуальне дійство. До самого свята прорубують ополонку у вигляді великого хреста. У Водохреща кожна річка символізує Йордан.

До того, як хтось почне пірнати у воду — її освячує священик. Занурює хрест в ополонку, запалює вогонь, читає молитву. Перед зануренням кожен вірянин опускає голову у воду три рази та також читає молитву.

Сенс ритуалу полягає у згоді прийняти християнську віру, як це колись зробив Ісус Христос та слідувати за ним. Також, свято закінчують випусканням у повітря голубів, як символ Богоявлення, описаного у Біблії.

Попри популярність традиції занурення у воду — вона не є обов’язковою для вірян, це лише добровільний ритуал. Адже не кожен може дозволити собі таку дію, як мінімум — за станом здоров’я.

Все ж усі набирають та зберігають вдома освячену воду. Йдуть не тільки туди, де освятив її священик, а й до простого джерела, бо в цей день уся вода — освячена та цілюща. Як не дивно, така вода зазвичай і справді не псується протягом року. Нею освячують оселю, худобу, та навіть п’ють, ті хто вірять, що вода може зцілити від хвороб.

Як підготуватись до занурення в ополонку на Водохреща?

Незагартованим проходити цей ритуал не варто нікому. Деякі люди вже за місяць починають приймати контрастний душ та обтиратись снігом, щоб мати міцне здоров’я і не захворіти після занурення в крижану воду на вулиці.

Та якщо ви не встигли підготуватись заздалегідь і маєте лише декілька днів, то слід врахувати деякі нюанси:

1. Починайте приймати контрастний душ поступово. Не можна одразу ставати всім тілом під крижану воду. Для першого контрастного душу вистачить облити ноги, руки і вмити лице. Потім слід одягнути теплий одяг, шкарпетки, вкритись ковдрою і випити гарячого чаю.

2. Оскільки у вас лишилось всього декілька днів — контрастний душ слід приймати не один раз, а по два чи три за добу. Перед душем — робіть вправи, присідайте та активно рухайтесь протягом декількох хвилин.

3. Поступово збільшуйте час перебування під холодною водою. На наступний раз — облийте вже все тіло. Ще через раз — постійте під душем довше, ніж перед тим.

4. В переддень Водохреща — походіть по снігу босими ногами. Але при цьому важливо активно рухатись. Не забувайте, кожного разу під час таких процедур — слід відігрітись в теплому одязі та випити чаю.

5. Що треба зробити у день пірнання в ополонку? Перевірте, чи є поряд рятівники, швидка допомога. Все ж усяке може статись і в кожному місці святкування повинні бути медики.

Роздягайтесь поступово, робіть між тим зарядку та не стійте на місці. Нанесіть на тіло жирний крем, особливо на обличчя — щоб захистити капіляри.

Перший заплив робіть не довший ніж 10-15 секунд. Після нього одразу ретельно витріться сухим рушником, одягніть весь сухий одяг та випийте гарячого чаю.

Цікаві традиції та вірування

Напередодні свята, як ми вже згадували, у кризі на річці прорубували ополонку у вигляді великого хреста. Його старались вийняти цілим, аби поставити поруч з місцем майбутнього дійства. Обливали буряковим соком та прикрашали гілочками калини.

Поки хлопці займались оздобленням до Водохреща, дівчата першими поспішали набрати з ополонки воду, клали в неї гілочки з ягодами калини. Вмивались холодною водою з калиною, щоб стати ще більш вродливими.

Саме дійство занурення у воду тривало досить довго, адже охочих завжди багато. Тож навколо ополонки був гамір, стояли столи із гарячими напоями, щоб всі могли зразу зігрітись. Збоку чекали теплі ковдри, сухий одяг. Адже після занурення кожен спішив відігрітись.

У кінці свята хлопці збирались у команди та бились за символічний приз – йорданський хрест з криги. Ця традиція також вказує на присутність дохристиянських мотивів у святкуванні Водохреща.

Після Водохреща:

За день до Водохреща українці відзначають Голодну кутю, а на наступний — вшановують пам’ять Іоанна Хрестителя або ж Івана Предтечі. Після 20 січня завершуються великі зимові свята і життя повертається до звичного ритму.

Господині знову беруться за справи, від яких утримувались під час свят: дістають полотна, нитки, спиці та голки. Також, після 20 січня в давнину починався новий сезон весіль, який тривав аж до настання Великоднього посту.

Прикмети на Водохреща

  1. Якщо цього дня ясна й холодна погода – на посушливе літо, похмура й сніжна – на рясний урожай.
  2. На Богоявлення йде сніг – до урожаю, ясний день – до неврожаю.
  3. Якщо в цей день зоряна ніч – вродять горіхи і ягоди.
  4. Йде лапатий сніг – на врожай.
  5. Якщо похмуро – хліба буде вдосталь.

Як відзначають свято сьогодні?

В Україні сьогодні не так багато вірян, як це було, наприклад, 100 років тому. Деякі традиції дотримуються тільки частиною людей, деякі — й зовсім забуті. Але ритуал очищення водою на Водохреща користується майже такою ж популярністю, як Різдво. У ньому беруть участь не лише набожні люди, але й всі охочі. Адже вважають загартовування холодною водою корисним для здоров’я.

А ви дотримуєтесь ритуалу занурення у крижану воду взимку?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua