Топ-10 мальовничих місць України для літнього відпочинку

14786

Гори, каньйони, озера, море, затишні міста – не обов’язково перетинати кордон нашої країни, щоби вибрати відпочинок собі до душі і по кишені

Курортний сезон саме в розпалі, втім анексія Криму та інфляція змусила багатьох українців шукати альтернативу звичному відпочинку, а когось і зовсім відмовитись від думок про літню відпустку. Оминувши найпопулярніші туристичні маршрути, журналісти Еспресо.TV підібрали 10 мальовничих місць, які доводять, що отримати казкові враження можна, не виїжджаючи з України і не витрачаючи багато коштів.

Озеро Синевир (Закарпатська область)

фото: Наталья Вишневецкая
фото: Наталья Вишневецкая

За легендою, одне з наймальовничіших озер України виникло внаслідок трагічної любові. Графська донька Синь покохала звичайного пастуха Вира. Але батько красуні не зміг стерпіти нерівний союз і наказав вбити Вира – лише це могло розлучити закоханих. Синь так тужила, що з її сліз утворилося ціле озеро. Про історію їхньої любові нагадує скульптура із червоного дерева, де Синь і Вир вже нерозлучні.

Насправді, одне з природних чудес України утворилося внаслідок потужного зсуву, викликаного землетрусом близько десяти тисяч років тому. Синевир – найвисокогірніше озеро – розташоване на висоті 989 м над рівнем моря. Краєвиди навколо озера також казкові – гори, полонини, гірські струмки і хвойні ліси – словом, все, що потрібно для відпочинку від урбаністичної культури.

Буцький каньйон (Черкаська область)

Буцький каньйон2

Маленькою Швейцарією називають мальовничий гранітний каньйон, що розташований поблизу селища Буки. Це диво створила сама природа ще 2 млрд років тому у протерозойську еру. Між гранітних скель, висотою близько 30-ти метрів, протікає мальовнича річка – Гірський Тікич. Річкові води спадають із гранітних скель, утворюючи дивовижний водоспад скель. У ХІX столітті біля водоспаду побудували водяний млин, а в ХХ – одну з перших в Україні гідроелектростанцію.

Окрім того, Буцький каньйон цікавий своїм феноменом, що його називають “Український стоунхедж” – тут розташовані залишки величезних гранітних брил, складених таким чином, що вони нагадують англійський кромлех. Споруді приписують рукотворне походження, утім науковці досі її досліджують.

Вилкове (Одеська область)

фото: citypics.ru
фото: citypics.ru

Невеличке, але дуже красиве містечко, прозвали українською Венецією. А все тому, що найпопулярнішим транспортом у місті є місцеві “гондоли” і моторні човни, оскільки стара частина міста розташована на воді. Вилкове у ХVII ст. заснували донські і запорізькі козаки, що були змушені тікати за Дунай через переслідування царською владою.

Тут також розташована адміністрація Дунайського біосферного заповідника, що є справжньою оазою живої природи серед південних степів України. До речі, не залишила байдужим мальовнича місцина Булата Окуджаву, її відомий бард увіковічив у своїх поезіях “Вилківська фантазія” та “Місто на єриках”.

Токівський каскадний водоспад (Дніпропетровська область)

8990_800x600_SHolohovskii kaskadnyi vodopad 3

Цей дивовижний куточок серед напівдикого степу відомий також як “Червоні камені”, оскільки утворився водоспад на виступах червоного граніту. За радянських часів одне з найкрасивіших місць Дніпропетровщини стало жертвою цивілізації. Тоді в Токівському кар’єрі почали видобувати гранітний камінь. Періодичні вибухи нищили рідкісні квіти і цінні лікарські рослини.

Утім, Токівський, або Шолохівський, водоспад, досі залишається одним з улюблених місць для любителів зеленого туризму. До того ж поруч розташована геологічна пам’ятка природи – Мальовничий каньйон на річці Кам’янці в Токівських гранітах.

Острів Березань (Миколаївська область)

77f4c659ea78f1ac7e79fc669ea7d9fb

Хто лише не бував на цьому маленькому острові – греки, варяги, римляни, готи, турки, англійці та французи. Археологічні розкопки відкрили тут багатокімнатні будинки античного періоду, кераміку елліністичного часу, монети, які чеканились в Ольвії. Вважається, що в VII ст. до нашої ери на острові було перше в північному Причорномор’ї античне поселення Борисфен.

А ще острів відомий, як місце страти лейтенанта Шмідта, того самого, незчисленні діти якого ходили збирати пожертви на благо революції. Про це явище ми вже знаємо завдяки безсмертному твору Ільфа і Петрова. Нині ж Березань – цікаве місце відпочинку для любителів моря і романтики островів.

Чернівці

Universitet

Цінувальникам красивих і затишних європейських міст необов’язково перетинати кордон. Ось, наприклад, перлину Буковини – Чернівці називають маленьким Парижем, та й власне це місто можна порівнювати з будь-яким старовинним містом Європи. Чернівці славляться своєю архітектурою, а пам’ятка архітектури “Резиденція митрополитів Буковини і Далмації” включена до Світової спадщини ЮНЕСКО.

“Чернівці – це місто, де тротуари підмітали букетами троянд, книгарень було більше, ніж кав’ярень. Місто, де собак називали іменами олімпійських богів і де кури вигрібали з-під землі вірші Гейдерліна”, – так більше ста років тому писав про Чернівці відомий німецький журналіст Георг Гайнцен.

Ужгород

43506be9-e6a0-4efa-97d3-101b178ce91016

Вікном у Європу називають – Ужгород. Тут жартома кажуть, що Львів славиться кав’ярнями, а Ужгород – кавою. Мовляв, досвіду приготування цього запашного напою у столиці Закарпаття на кілька сотень років більше.

Не лише кавоманів привабить Ужгород. Закарпатські вина, еко-сири, смачна кухня не залишать байдужими гурманів, а для душевної втіхи варто відвідати Ужгородський замок, Музей народної архітектури і побуту, художній музей ім. Йосипа Бокшая, та й просто поблукати затишними вуличками старовинного міста.

Миргород (Полтавська область)

img04860be5d534a19d5395ea172fbe7d62

З Миргородом пов’язані імена відомих діячів науки і культури. Тут часто бував Григорій Сковорода, це батьківщина Панаса Мирного та його брата Івана Рудченка, Тарас Шевченко написав у Миргороді поему “Великий льох”. Як писав Микола Гоголь – “Дивне місто Миргород!”.

Сьогодні Миргород – це живописний курорт із цілющою мінеральною водою, чистим повітрям і славною Хорол-річкою. Чи той тепер Миргород можна перевірити самостійно, відвідавши одне з найдавніших поселень на Лівобережній Україні.

Голубі озера (Чернігівська область)

110-1024x682

Кришталево чиста вода, корисне повітря і різноманітні лісові ягоди – все це ви знайдете на Голубих озерах, що поблизу гончарського села Олешня. Колись кілька затоплених кар’єрів, тепер – це красиве місце відпочинку.

Дно озер вкрите покладами кварцового піску, тому вода дуже прозора і має блакитний відтінок, що і дало їм назву. Навколо води – сосновий ліс, березові і дубові гаї.

Гора Кременець (Харківська область)

фото: muph.livejournal.com
фото: muph.livejournal.com

Гора Кременець, природний й історико-археологічний пам’ятник – найвища точка в Харківській області. Це найвідоміше у світі місце видобутку кремнію первісною людиною. На горі розташовані легендарні кам’яні статуї – половецькі баби, що є візитівкою цього місця.

З її вершини відкривається казкова панорама міста Ізюм, невеличкого, але дуже живописного місця Слобідської України. Місто із солодкою назвою оточує знаменитий Чорний ліс і річка Сіверський Донець, що колись слугувала захисним кордоном і торговельним шляхом.



• не пропусти