Музей Східних цивілізацій на Заході України: унікальний Китайський палац у «Золотому місті» (фото)

978

На території Золочівського замку розташовані два палаци. Перший – власне житловий Великий палац, а другий – Китайський палац, який є музеєм. Це один із лише трьох Китайських палаців у Європі, і найстаріший з них.

Зовні він відображає тогочасне уявлення місцевих майстрів про східну архітектуру. А колекції музею представляють мистецтво багатьох країн Сходу: Індії і Шумеру, Єгипту і В’єтнаму, Туреччини, Японії… Тут багато цікавих і унікальних експонатів. Другий поверх задуманий як зал для чайних церемоній – куточок із живими рослинами – місце духовного очищення людей. Цікаво і незвично, правда ж? Якщо ця туристична пам’ятка досі залишалась поза Вашою увагою – радимо відкрити для себе ще одне маленьке диво на теренах Львівщини – музей незвичної для нас Східної культури.

Шинуазрі у Золочеві

У кінці XVII – на початку XVIII століть у європейському мистецтві була мода на шинуазрі. Цей стилевий напрям тісно пов’язаний з рококо. Характеризувався таким собі проектуванням середньовічного мистецтва Китаю на європейське мистецтво. Шинуазрі називали східно-західним міксом і відзначали як досить екзотичний стиль у архітектурі, інтер’єрі чи декоративно-ужитковому мистецтві.

Ян Третій Собєський, який володарював у XVII ст. у Золочівському замку, любив все нове і екзотичне і не боявся втілювати у життя незвичайні архітектурні проекти. Тому його палац виявився найпершим, а тепер вже найстарішим у Європі Китайським палацом.

Характерні дахи з переломом, рельєфи над вікнами і дверима (збережені до нині). Двоповерхова будівля має вигляд шпилястої ротонди. Довкола неї було закладено невеличкий парк, що чудово доповнював східну атмосферу. Червоні ворота Торії символізують вхід до світу богів.
Кажуть, новозведений шедевр був подарунком королеві. Саме такою китайську архітектуру бачили в Україні у XVII столітті.

Подібних палаців у Європі є тільки два: Сан-Сусі у Німеччині та в селі Ломоносово у Росії. Цікаво, що ще з XVII століття Підгорецький замок мав «китайський зал». Це було справді модним елементом розкоші.

Музей Східних культур

Ідея створення музею у Золочеві – висвітлення творів, багатства різноманітних східних культур тут, на західноукраїнських землях. Найкращим приміщенням для цього виявився, звичайно, Китайський палац.

До дня відкриття музею у палаці сюди передали, наприклад, унікальні твори мистецтва Індонезії. Також з закордону були привезені експонати, що належать арабській культурі. Посол з Індії теж передав немало подарунків для експозицій, які б презентували красу цієї країни у нашій державі.

Колекції музею ще чекають на доповнення, які б повніше відображали картини давніх культур. Та це справа часу. Музей діє лише 10 років і вже його фонди налічують близько 250 живописних і графічних творів, пам’яток декоративно-вжиткового мистецтва, скульптур. Все це привозили із Туреччини, Індії, Японії, Єгипту, Ірану та інших країн.

Поповнення колекцій подібного музею у провінційному куточку – справа нелегка. Це чудово розуміють колеги із львівських музеїв, тому регулярно допомагають Музею Східних культур. Офіційно він належить до Львівської галереї мистецтв.

Експонати

Музей має 5 невеличких залів. Розділені вони «за географією». Присвячені культурі Китаю і Японії, культурі Індії, Індонезії, В’єтнаму і країн Тихоокеанського басейну. Окремі зали із назвами «Культура мусульманських країн» та ««Україна і Схід». Цікаво, що зі зразків шумерського мистецтва представлено зразки письма, знайденого у Кам’яній могилі поблизу Мелітополя. Справа в тому, що саме південні землі України науковці називають батьківщиною шумерського народу. Щоправда, це одна із версій.

Серед найцікавіших експонатів у музеї зберігається унікальна картина із сандалового дерева, яка, між іншим, важить 400 кілограм. Також можете побачити голову єгипетської мумії та фрагменти давніх саркофагів. Картини, полотна, статуетки, килими, посуд, зброя і одяг.
Загалом, тут можна ознайомитись із творами мистецтва з Індії, Шумерії, Китаю, Туреччини, Японії, островів Балі, Персії, В’єтнаму, Єгипту тощо.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
Львівська область, м.Золочів, вул. Тернопільська, 5

GPS:
49.8020938° 24.9062175°

Контакти:
Тел.:(265) 4-33-85; +380 3265 43385

Поради бувалого мандрівника:
Музей працює з 10:00 до 17:00
В неділю – з 12:00 бо 17:00
Вихідний – понеділок. Вхід – близько 10 гривень.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

145836737dcee5b8fa617906f9105328

7a5cf1a018d7556f2bdf2690ebff6240_600x1000

Парк біля музею
Парк біля музею
Статуя у парку
Статуя у парку
Ворота Торії - вхід у світ богів.
Ворота Торії – вхід у світ богів

China-Obklad_укр_Страница_1_enl

Безымянный

Безымянный2

Японська гравюра. 1894 рік
Японська гравюра. 1894 рік
Чайна церемонія під час відкриття виставки
Чайна церемонія під час відкриття виставки


• не пропусти