Старий Новий рік або День Святого Василя: як відзначати та сучасні звичаї свята

778

Щорічно 14 січня в Україні відзначають одразу два свята: День Преподобного Василія Великого і Новий рік за старим стилем. Святкування Старого Нового року сягає часів світового переходу на юліанський календар, який уклав Юлій Цезар ще в 45 році до н. е. Зараз, коли світ живе за григоріанським літочисленням (“новим стилем”) – Новий рік почали святкувати двічі.

Поряд з таким яскравим та очікуваним святом, як Новий рік, відзначають День святого Василія. Ще в дохристиянські часи Василь був язичницьким героєм, якого вшановували також 14 січня разом з його коханою – Маланкою. Однак зараз в цей день ми вшановуємо християнського богослова та єпископа – Василя Кесарійського, який присвятив своє життя на славу Господа.

Як відзначати Старий Новий рік?

Традиційно в Україні Старий Новий рік заведено відзначати з 13 на 14 січня зі щедрівками та щедрою вечерею. Однак, не всі регіони дотримуються таких традицій. До прикладу, на Галичині Щедрий вечір святкують аж 18 січня – перед святом Водохреща.

Головними обрядами у вечір на Новий рік раніше були водіння “Кози”, водіння “Меланки”, приготування щедрої куті та святкового столу і, звісно ж, мелодійні щедрування по всій околиці. Зараз же з тих часів залишились лише щедрівки, які на пам’ять знає кожен ще з дитинства. А українська щедрівка “Щедрик”, в обробці композитора Миколи Леонтовича, облетіла весь світ і в багатьох країнах є символом Різдва.

Ще однією цікавою традицією, що дійшла до нас, є засівання. З самого ранку хлопці збираються, набирають в мішечок торішньої пшениці і йдуть сіяти її по домівках, бажаючи господарям щастя та радості в Новому році. Однак, дозволяється це робити лише хлопцям, а дівчатам – зась, щоб ті не принесли з собою нещастя в хату.

В народі побутує повір’я, що святий Василь був не лише аскетом та служителем, а й покровителем свиней. Саме тому на новорічному столі повинні бути страви зі свинини: холодець, пироги й млинці з м’ясом, ковбаси та шинки.

Сучасні традиції Старого Нового року

Давніх традицій святкування Старого Нового року та Святого Василя дуже рідко дотримуються, а подекуди й взагалі – забули про них. Та їм натомість прийшли нові – сучасні звичаї.

Старий Новий рік – їжа з сюрпризом

Коли господині готують щедру вечерю, то в їжу можуть покласти невеликий сюрприз – ґудзик або щось інше. Найчастіше такий сюрприз можна знайти в варениках. Хто знайде ґудзик – отримає щастя й добру долю на весь наступний рік. Головне – бути уважним, щоб не проковтнути його або ж не зламати зуб.

Новорічний туризм

На Закарпатті саме на Старий Новий рік влаштовують турпоїздки для всіх охочих. Під час неї є змога відвідати фестиваль Щедрого вечора, де зберігають автентичні традиції, а також скуштувати справжнього закарпатського вина.

Закордонні святкування

Країн, що святкують Різдво за григоріанським календарем, залишилось не так вже й багато. Так само небагато й тих, які святкують Новий рік за старим стилем. Але всі вони вирізняються неповторними традиціями та цікавинками. Наприклад, в Уельсі під час Старого Нового року проводять традиційний фестиваль – Ген Галан. В цей день діти ходять в гості й отримують подарунки.

В той час, коли в Україні відзначають Василів день, у Швейцарії святкують старий День святого Сильвестра. Під час нього вони виявляють свою незгоду з переходом на григоріанський календар.

Старий Новий рік та Василів день і досі є важливими та цікавими святами для багатьох. Хоч деякі люди вважають Новий рік за старим стилем неправдивим святом через літочислення, однак ми та ще багато народів продовжують берегти свої давні традиції й пишатися ними.

А у ваші родині відзначають Старий Новий рік? Напишіть яких традицій ви дотримуєтесь під час цього свята?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua