Щедрий вечір та свято Маланки: вірування, обряди та традиції святкування в різних куточках України

1800

Щедрий вечір традиційно відзначається українцями в ніч з 13 на 14 січня. Раніше, він був надвечір’ям Старого Нового року, який святкували 14 січня за старим стилем. Щедрий вечір завершує період “Святих вечорів”, протягом яких не можна виконувати важку домашню роботу. До Водохреща люди поверталися до своїх звичних побутових справ та проводили зимові вечори вдома.

Вірування, пов’язані з Щедрим вечором

Щедру вечерю ще називають Щедрою Кутею, Василевим вечором, а також святом Маланки. Назва “Щедра Кутя” походить від того, що в цей вечір готувались не пісні, а навпаки – щедрі страви: багата кутя з сухофруктами й родзинками, м’ясо та солодощі. А от назви мають пояснення з двох боків: дохристиянського та церковного.

За часів язичництва побутувала легенда про дочку бога Лада – Маланку, яку викрав страшний змій. Звільнив Маланку-Воду богатир Василь, який згодом й одружився з нею. З того часу вони разом ходять на Щедрий вечір поміж людьми й сповіщають про прихід Нового року. Звідси й назва – Василів вечір або свято Маланки.

За християнською традицією 13 січня – це День преподобної Меланії – заможної римлянки, яка будувала храми, потім пішла в монастир й зцілювала людей молитвами. А от 14 січня – День Василія Великого – архієпископа, аскета і вселенського учителя церкви, який присвятив своє життя служінню Господеві. Таким чином, дати язичницьких та церковних свят тісно переплелись і навіть обмінялись традиціями.

Традиції святкування у різних куточках України

Київщина

На Київщині Щедрий вечір святкують найбільш колоритно й дотримуються стародавніх обрядів і дотепер. До Святої вечері готують м’ясні пироги та випечені на смальці млинці з гречкою. Цікаво, що за цими пирогами повинен ховатися батько від своїх дітей, щоб привернути в дім достаток та багатство. По вечері діти йдуть щедрувати та водити “Козу”. Найстарший хлопець переодягається в козу, а найменший – в кота, а решта щедрівників прямують за ними по домівках, щоб показати святкове дійство.

Херсонщина

У Херсонській області влаштовують свято з народними традиціями. На ньому збираються багато людей, які разом щедрують, водять “Козу” і “Маланку”. Також на свято приходять народні ансамблі, які розважають людей різдвяними піснями. Традиційними стравами на херсонському святі є щедра кутя, узвар, традиційні українські страви та смаколики, якими частують гостей.

Вінниччина

У цьому регіоні традиційними стравами на Щедрий вечір є кров’янка, книші, пироги та дві паляниці, які символізують “Маланку” та “Василя”. На Вінниччині досі водять парубочу “Меланку” – парубок одягається в дівочу сукню і ходить по хатах разом з “почтом” – дідом, козою, сівачем, орачем, лісовими звірами та циганами.

Тернопільщина

На Щедрий вечір на Тернопільщині в селі Горошова проводять “Маланію”. Це зимовий карнавал з перевдяганням та розважальною програмою, на який з’їжджаються з усієї України. Раніше на “Маланії” групи людей переодягалися в традиційних персонажів українського вертепу, однак зараз дозволено переодягатись і в сучасних персонажів – президентів, співаків та артистів.

Гуцульщина

У гуцулів Щедрий вечір наділений особливою атмосферою: тут присутні не лише традиційні обряди та ходіння, а й ворожіння. Зокрема, найважливішою стравою Щедрої вечері є вареники – їх не лише їдять, а й ворожать, годуючи кота. Чий вареник з’їсть кіт, та дівчина й скоро вийде заміж. Господині, щоб привернути добру долю, тричі замочують хліб у найближчій водоймі, а потім прикладають його до голів своїх дітей.

Прикмети на Щедрий вечір:

  • Якщо уночі видно зорі – рік буде щедрим та щасливим.
  • Якщо перед Щедрою вечерею купатися в ополонці, то буде здоров’я на весь рік.
  • Якщо перед сном покласти різку з найближчого дерева, то присниться суджений.
  • У цей вечір не можна давати в борг, щоб не бути боржником весь рік.
  • Якщо на деревах паморозь – буде добрий цвіт на деревах і багато меду.

А коли і як святкують Щедрий вечір у вашій родині? Чи дотримуєтесь ви стародавніх традицій перед Старим Новим роком?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua