День Хрещення Київської Русі: дата, походження, цікаві факти та історичне значення

2994

Щорічно 28 липня православні українці відзначають День Хрещення Русі-України. У цей день вшановується пам’ять святого рівноапостольного князя Володимира. Офіційним державним святом День Хрещення Русі став лише у 2008 році, згідно з указом колишнього президента Віктора Ющенка.

День Хрещення Русі для українців – вагоме свято, що символізує соборність та єдність держави. Також воно знаменує тисячолітню історію, яка визначає нас як окрему та незалежну націю.

Звідки прийшло до нас це свято?

Про те, що на Русі було християнство задовго до Володимира, існує чимало історичних фактів. З літописів відомо, що Аскольд і Дір були християнами й навіть намагались запровадити цю віру у 882 році. У 955 році княгиня Ольга охрестилася під ім’ям Олена, та Русь все ще залишалась язичницькою країною.

У 986 році князь Володимир приймав послів від католиків, мусульман та юдеїв. Вони пропонували князю запровадити свою віру, щоб отримати міцного союзника. Проаналізувавши всі політичні моменти, Володимир Великий обрав православ’я, щоб зміцнити зв’язки з Константинополем і укріпити територіальну цілісність держави.

Згідно з легендою, князь важко захворів і зумів зцілитися лише за допомогою хрещення, тому й вирішив охрестити всю Київську Русь. Таким чином, 988 рік – визначна дата в історії українського народу й цьогоріч ми святкуємо 1032-гу її річницю.

Цікаві факти про День Хрещення Русі

  • Хрещення киян у 988 році відбулося на березі правого рукава Дніпра – Почайни.
  • Після хрещення у місті Херсонес святий князь Володимир взяв собі ім’я Василь, що з грецької означає “цар”.
  • У результаті Хрещення Русі утворилася Київська митрополія.
  • Хрещення Київської Русі призвело до стрімкого розвитку релігії та науки. Князь Володимир віддавав десяту частину своїх прибутків на будівництво першого храму Київської держави – Десятинної церкви. При цьому храмі була відкрита найперша школа на Русі.
  • На час Хрещення у князівській скарбниці не залишилось монет, тому князь Володимир почав виготовляти перші гривні. На них був зображений князь з написом “Володимир на престолі”, а також український тризуб.
  • Володимир Великий до Хрещення був жорстоким язичником, мав близько 500 наложниць й вів розпусне життя. Прийнявши християнство, він навернувся до Бога сам й навернув всю Київську Русь, почав будувати храми й мудро вів свою державу до процвітання. Зараз він вважається святим та рівним з апостолами.

Історичне значення Хрещення Русі

Хрещення сприяло утворенню могутньої держави з єдиною релігією. Хоч до християнства навертали насильницьким шляхом, це допомогло князю Володимиру укріпити свою владу над далекими й близькими князівствами.

Київська Русь отримала міцні зв‘язки з Візантією і такими країнами Європи, як: Німеччина, Польща, Швеція та Рим. Завдяки цим зв‘язкам згодом Ярослава Мудрого назвуть «тестем Європи».

З прийняттям християнства Київська Русь вийшла на новий культурний рівень. Руські митці започаткували власні традиції будування храмів та їх оздоблення. Найвизначнішою пам‘яткою того часу залишився Софійський собор.

Після Хрещення на Русь прийшло те письмо, яким ми користуємось дотепер. Писарі й літописці активно використовували кирилицю і глаголицю, завдяки чому з‘явились перші богословські книги, літописи та навіть художні твори.

Свято Хрещення Русі є важливою подією не лише в релігії, а й в історії України. Воно нагадує про наше славне князівське минуле. Тож бажаємо усім християнам гарно відзначити цю важливу дату й не забувати коріння нашої нації.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua