Як варити яйця

    422

    Перед приготуванням яєць, їх обов’язково необхідно промити в проточній воді, щоб прибрати залишки посліду, змити бактерії стафілокока. А також рекомендується для варіння використовувати окремий посуд, хоча це й не критично, так як вони проходять термообробку під час варіння. Приготувати цей ніжний продукт можна вкруту, всмятку і пашот. Нижче розглянемо, як варити яйця, щоб вони вийшли смачними і містили в собі максимальну кількість мікроелементів.

    Приготування яєць вкруту

    Готувати яйця вкруту можна, закинувши їх в киплячу або холодну воду. Краще віддати перевагу першому варіанту, так як при закиданні в холодну воду не завжди вдається зловити момент за часом, коли вона закипіла.

    1. У разі варіння в киплячій воді, то доведіть її до кипіння, а потім акуратно закиньте яйця, бажано використовувати для цього столову ложку, щоб під час занурення ви не обпекли пальці, а також не порушили цілісність шкаралупи яйця. Після цього засічіть час і дайте яйцям покипіти 8-10 хвилин.

    2. Коли вам ніколи чекати, коли ж закипить вода, то яйця можна закинути і в холодну. При цьому спочатку наберіть воду, а потім покладіть туди яйця. Щоб вода з ними швидше закипіла, то наливайте таку кількість води, щоб вона тільки покривала білковий продукт. Загальний час варіння в цьому випадку близько 15 хвилин.

    Після того, як яйця відварені, обдайте їх холодною водою, щоб зупинити термічну обробку всередині шкаралупи. Зрозуміти чи ідеально приготовлені яйця, подивіться на їх жовток. Якщо він має жовтий/помаранчевий колір, то вони зварені відмінно і в них залишився максимальний вміст корисних мікроелементів. Якщо жовток придбав вкраплення зелених, фіолетових відтінків, то яйця переварені й більшу частину корисних речовин вони втратили.

    Готуємо яйця всмятку

    Яйця всмятку мають ніжну консистенцію і вимагають, щоб білок добре схопився, а жовток прогрівся, але при цьому залишився рідким. Для того, щоб приготувати їх як потрібно, необхідно дотримуватися часового режиму, а також опускати тільки в киплячу воду. Ніжним, безпечним і правильним по консистенції яйце всмятку вийде, якщо ви його проварите не менше 4-5 хвилин. Після закінчення цього часу, дістаньте його і занурте в холодну воду, так як висока температура всередині яйця буде продовжувати впливати на густоту жовтка. Подавати яйця всмятку краще, коли вони теплі, в цей момент їх смак особливо яскраво виражений.

    Приготування яєць пашот

    Яйця пашот або, як говоримо ми в побуті, в мішечку, є прекрасним доповненням до сніданку або смачним доповненням до других страв. Але вимагають особливої ​​вправності від готуючого. Головне в цій страві – це рідкий жовток, який захований в добре зчепленому й ніжному білковому мішечку. Для його приготування вам знадобитися сіль і чайна ложка оцту 9%. Поставте посуд з водою на піч і доведіть до кипіння. При цьому готувати яйце пашот потрібно в той момент, як тільки на воді починають з’являтися дрібні бульбашки, а не коли вона буде сильно вирувати. Сильне кипіння напевно зашкодить білку і жовтку яйця. Після цього ложкою треба мішати воду, створюючи воронку. У цю воронку і потрібно влити яйце. Для цього ви можете вбити його тут же або підготувати заздалегідь, виливши в миску. Деякі домогосподарки воліють варити яйця пашот в харчовій плівці, щоб вони напевно вийшли і не розлізлися. Варити їх потрібно не більше 3 хвилин, а в плівці 5 хвилин. Після чого яйце виловлюється за допомогою шумівки і викладається на посуд.