3д шпалери у вітальню для стін, фото і як вибрати

2834

Вітальня кімната – місце, де збираються рідні та друзі. Використовуючи 3д шпалери для стін вітальні, можна отримати незвичайний інтер’єр, який створить затишок або святкову атмосферу. Тривимірне зображення формує ефект об’ємності приміщення, малюнок ніби виступає зі стіни всередину кімнати. Оформлення шпалерами виробляється в єдиному стилі з меблями, обробкою підлоги і стелі, шторами. Покриття з об’ємними малюнками можуть наклеюватися не тільки на стіни, але і на стелю, двері, декоративні перегородки з гіпсокартону, дверцята шаф. Купити 3д шпалери можна на сайті www.art-oboi.com.ua.

Як виробляють тривимірні полотна, їх види

В основі виробництва тривимірних шпалер лежить технологія виробництва фотошпалер. Спочатку проводиться комп’ютерне моделювання малюнка, підбір кольорів в спеціальних програмах, потім виконують друк. Широкоформатний друк здійснюється на рулонній основі будь-якого типу: паперовій, вініловій, флізеліновій. Шпалери на паперовій основі мають більш низьку ціну, але зовнішній вигляд і термін використання таких покриттів істотно поступається покриттям з дорогих матеріалів.

Виділяють наступні види шпалер:

  • поодинокі – самостійні декоративні фрагменти, картини, які наклеюються на стіну, перегородку, іноді в обрамленні;
  • панорамні полотна мають великий розмір і розміщуються на декількох стінах, утворюючи реалістичні сюжети;
  • флуоресцентні містять особливі речовини в складі барвистого шару, які світяться в темряві;
  • світлодіодні полотна використовуються в комплексі з системою освітлення. Найбільш складний в застосуванні і дорогий вид.

Для додання блиску зображенню поверхня шпалер ламінується. Матові вироби можуть мати шорстку або фактурну поверхню. При виробництві люксових 3д полотен використовуються матеріали на основі шовку або віскози. Для підвищення міцності і стійкості до стирання на деякі зображення наноситься анти стирає покриття.

Переваги тривимірних шпалер

Популярні 3д шпалери з об’ємними і реалістичними малюнками мають переваги:

  • великий вибір візерунків дозволяє підібрати варіант найбільш підходящий загальному дизайну вітальні;
  • нескладна технологія поклейки, можливість самостійного виконання робіт;
  • об’ємні зображення друкуються різних розмірів. Можна поклеїти кілька стін або один невелику ділянку;
  • виробляються з якісних матеріалів, для нанесення малюнка застосовують безпечні барвники;
  • можуть застосовуватися при зонуванні кімнати і для створення візуального ефекту розширеного простору, який можна побачити на фото;
  • стійкі до пошкодження, стирання, дії ультрафіолету, довго не втрачають первинний зовнішній вигляд.

Полотна з тривимірними візерунками мають всі якості, необхідні для їх швидкого наклеювання, простого догляду та довговічності.

Недоліки та обмеження в застосуванні

Однак, існують недоліки і обмеження в застосуванні даного виду шпалер. Об’ємний ефект краще видно з деякої відстані, в маленьких кімнатах такого ефекту домогтися складно. Великі або яскраві малюнки, як на фото, можуть швидко набридати. Разом з тим тривале сприйняття об’ємних зображень може провокувати втому або підвищену збудливість.

Крім того, використання дорогих фарб і полотен у виробництві підвищує ціну шпалер. Вартість 1 м2 шпалер з тривимірним зображенням перевищує вартість звичайних шпалер в 2-3 рази. При виготовленні полотен на замовлення є ймовірність того, що при наклеюванні на стіну візерунок не співпадатиме з задуманим. Особливості висвітлення кімнати можуть кілька видозмінювати об’ємність зображення.

Як вибрати колір і візерунок

При виборі малюнка шпалер враховують колірну гамму загального інтер’єру, освітленість кімнати. Для маленьких приміщень не варто вибирати кольору контрастні стін та підлоги. Краще віддати перевагу полотнам бежевого, молочного, світло-сірого кольору. Для великих світлих кімнат обмежень по вибору кольору немає. Тільки враховують, що при виборі полотен з переважаючими темними об’ємними малюнками потрібно використовувати для інших стін шпалери світлих тонів.

Якщо вікна кімнати для гостей виходять на північну сторону, то кращі світлі теплі тони малюнків: персиковий, жовтий, рожевий. Вони додадуть світла і тепла. Для приміщень, де завжди багато сонячного світла, можна вибирати блакитні, зелені, сірі малюнки. При поклейке полотен з яскравими візерунками кольору малюнка не повинні суперечити загальній колірній гаммі інтер’єру.

Шпалери з тривимірним ефектом можна клеїти і на стелю. У цьому випадку використовують полотна з флуоресцентними пігментами, що утворюють малюнок зоряного неба, північного сяйва. При штучному освітленні такі малюнки будуть красиво світитися. Стеля з шпалерами, що імітують зоряне небо, можна побачити на фото.

Поширені тематики

Стіни кімнати для гостей можна поклеїти 3д шпалерами однієї з тематик:

  • жива природа – дерева, квіти, тварини, водоспади, гори. Сприяють створенню спокійної і гармонійної атмосфери;
  • малюнки, що імітують продовження інтер’єру – вікно, тераса і балкон, сходи. Дозволяють візуально розширити простір;
  • урбаністичні мотиви – міські пейзажі та панорами, хмарочоси і мости. Створюють динамічну атмосферу;
  • історичні сюжети – фрески, картини, замки. Додають романтичності і м’якості в інтер’єрі;
  • абстрактні візерунки, графічні та геометричні зображення підходять для мінімалістичні інтер’єрів;
  • предмети в збільшеному розмірі використовуються для розстановки акцентів в інтер’єрі.

Вибір тематики роблять з урахуванням загального інтер’єру залу, приклад можна побачити на фото. Кімнату для гостей в класичному стилі прикрасять зображення замків, живої природи, малюнки, що імітують вікна, балкони. На гіпсокартонні перегородки можна наклеїти полотна із зображенням книжкової шафи, оформлені під старовину.

Для стилю хай-тек підійдуть урбаністичні малюнки, геометричні фігури, абстрактні візерунки. Кімнати, оформлені по фен-шуй в азіатському стилі, прикрасять полотна із зображенням квітучої сакури, павичів, гір.

Вибір в залежності від розмірів вітальні

У невеликих віталень можна використовувати яскраві великі малюнки, вони будуть створювати гнітючий ефект. Краще використовувати полотна з перспективним зображенням, які наклеюються на всю стіну. Так можна домогтися візуального ефекту розширеного простору. Переважання пастельних тонів в малюнку дозволить зменшити давящее вплив малюнка, а затемнена сторона вітальні буде візуально відсуватися.

Для просторих світлих кімнат обмежень немає, малюнок може бути багатобарвним, блискучим, фактурним. Але якщо в якості колірного акценту інтер’єру використовується меблі з яскравою оббивкою, штори або інші аксесуари, то колір шпалер повинен бути спокійним і не перетягувати увагу. Полотна з глянцевим блиском не підходять для стін, що знаходяться навпроти вікна, на малюнку будуть відблиски, які спотворюють зображення.

Якщо за допомогою шпалер з тривимірних візерунком планується здійснити зонування, то тематика і візерунок повинні відповідати виділеним зонам. Наприклад, в зоні відпочинку можна використовувати зображення водоспадів, рослин, а для зони прийому гостей підійдуть яскраві абстрактні зображення. Приклади зонування кімнати за допомогою тривимірних зображень можна побачити на фото.

Основні моменти поклейки шпалер з об’ємним малюнком

Для того, щоб тривимірне зображення добре виглядало на стіні необхідно ретельно вирівняти обклеюваної поверхню. Спочатку видаляють залишки старих покриттів, потім потрібно зашпаклювати нерівні ділянки. Після висихання шпаклівки, її поверхню шліфують. Потім наноситься шар грунтовки, яка забезпечить міцність поверхні. Полотна нарізаються і з’єднуються за малюнком.

При виборі клею необхідно враховувати рекомендації виробників шпалер на різних засадах. Можна використовувати як універсальні склеювальні склади, так і клей для конкретного виду шпалер, вінілових, паперових, флізелінових. При поклейке склад наноситься на стіну. Сусідні полотна шпалер наклеюють встик. Повітря, що потрапив між полотнами і поверхнею стін потрібно видалити гумовим валиком, щоб після висихання не утворилися бульбашки. Провітрювати приміщення можна після остаточного висихання шпалер.

Догляд

При прибиранні квартири всі види 3д шпалер дозволено протирати сухою м’якою ганчіркою, бажано з мікрофібри. Полотна на флізеліновій або вініловій основі з водовідштовхувальним покриттям можна очищати розчинами делікатних миючих засобів. Застосовувати для очищення абразивні склади або гострі предмети заборонено.

При використанні нагрівальних побутових приладів їх потрібно розміщувати на відстані не менше ніж 20 см від стін, обклеєних тривимірними полотнами. Створити унікальний дизайн кімнати для гостей допоможуть сучасні 3д шпалери. Використання сучасних матеріалів забезпечує довговічність покриття і невибагливість в експлуатації.



• не пропусти