Веселий цвинтар або геть зневіру (10 фото)

798

По сусідству із Закарпаттям, на північному заході Румунії, прямо біля українського кордону розташоване село Сепинца, де проживають не тільки румуни, але й українці з угорцями. З цієї нагоди тут дорожні знаки і покажчики дубльовані на трьох мовах, але навіть не це найцікавіше. Дивне ставлення мешканців до смерті, адже кладовище тут кардинально відрізняється від будь-якого іншого. Тут люди поставили крапку на сірих і похмурих кладовищах і вирішили прикрасити ці місця яскравими фарбами.

Традиція народилася ще в далекому 1934 році, коли один з місцевих скульпторів почав створювати дерев’яні надгробки і офарблювати їх в яскраві кольори, оформляючи їх написами в забавній або віршованій формі, а покійних зображувати у карикатурному жанрі.

У швидкості це звичайне захоплення скульптора справило величезний ажіотаж і багато жителів стали заздалегідь замовляти такі веселенькі пам’ятники, з нетерпінням чекаючи смерті заради того, що б побачити, як буде виглядати на кладовищі майбутня могила.

До слова кажучи, це кладовище і несе таку назву «Веселий цвинтар», що по-румунськи: “vesel”.

Сам же засновник кладовища не забув і про себе, ще за свого життя він і спорудив і собі пам’ятник. Його немає в живих ще з 1977 року, але його місію перейняв Димитру Поп.

Веселий цвинтар або геть зневіра (1)

Веселий цвинтар або геть зневіра (2)

Веселий цвинтар або геть зневіра (3)

Веселий цвинтар або геть зневіра (4)

Веселий цвинтар або геть зневіра (5)

Веселий цвинтар або геть зневіра (6)



• не пропусти