Вчені: Спеціальні вправи можуть змістити біологічний годинник людини

    867

    Результати показують, що фізичні вправи можуть протидіяти ефектам зміни часових поясів, змінної роботи та інших порушень біологічного годинника організму.

    Циркадний годинник тіла – це 24-годинний цикл, який регулює багато фізіологічних процесів, включаючи сон і прийом їжі. Багато факторів впливають на цей внутрішній годинник, в тому числі освітлення і час. Відомо, що вправи викликають зрушення в циркадних годинах, однак про цей ефект інформації дуже мало.

    Це дослідження показало, що спеціальні фізичні вправи о 7 годині ранку або між 13 і 16 годинами можуть змістити біологічний годинник в бік збільшення часу, а вправи з 7 години ранку до 10 години вечора зміщують час тіла на більш пізній термін. Фізичні вправи між 1 і 4 годинами ранку і о 10 годині ранку, проте, зробили незначний вплив на циркадні годинник, і зсувні ефекти вправ не відрізнялися в залежності від віку та статі.

    Учасники експерименту йшли або бігали по біговій доріжці з середньою інтенсивністю протягом однієї години в день протягом трьох днів поспіль. Вони виконували вправи в один з восьми різних годин дня і ночі, але кожен займався в один і той же час протягом експерименту.

    Таким чином, вчені, провівши експеримент з’ясували, що спеціальні вправи можуть змістити біологічний годинник людини в ту чи іншу сторону. Однак відзначили, що показники можуть відрізнятися від середньостатистичної людини, оскільки участь брали фізично активні люди. Дослідження продовжать для більш точних результатів.