Вчені з’ясували, як сон впливає на імунітет

    116

    Дослідження показали, що хороший нічний сон допомагає боротися з інфекціями.

    Вчені знову і знову доводять важливість міцного сну, оскільки хороший нічний відпочинок може сприяти багатьом аспектам фізичного і психічного благополуччя. Дослідження, проведене Стояном Дімітровим і Лучіаном Бесєдовський в Тюбингенском університеті (Німеччина) допомогло пояснити, як сон може побороти інфекцію і зміцнити імунітет людини.

    Зокрема, вчені виявили, що хороший нічний сон може підвищити ефективність певних імунних клітин, які називаються Т-клітинами, які і покликані боротися з потенційно шкідливими чужорідними тілами, що проникають в організм, повідомляє Medical News Today.

    Вчені вирішили обстежити Т-клітини у добровольців, які спали, і у тих, хто страждав від безсоння. Проаналізувавши ці зразки, Димитров і його команда побачили, що Т-клітини, людей, котрі добре сплять, мають більш високі здатності протистояти інфекціям в порівнянні з тими ж клітинами, узятими у людей, які страждали від безсоння. Таким чином, це свідчить про те, що сон впливає на правильне функціонування Т-клітин.

    “Наші результати показують, що сон може підвищити ефективність Т-клітин, що особливо актуально в контексті високої поширеності порушень сну, депресії і хронічного стресу”, – зазначила співавтор дослідження Лючіана Бесєдовський.

    У майбутньому вчені сподіваються, що їх результати можуть призвести до розробки нових методів лікування, що підсилюють функцію Т-клітин, які будуть мати безліч застосувань, в тому числі для терапії онкологічних захворювань.