Аналітик розповів, хто залишиться в РПЦ після отримання томосу Україною

    3472

    Одним з питань, яке постане перед українським суспільством і владою, є питання назв релігійних громад, вважає експерт

    “З отриманням томосу, процес поволі рухатиметься до, власне, Української Церкви. І залишаться (в УПЦ МП / РПЦ в Україні – ред.) через деякий час люди, які або на службі в когось, або певна категорія фанатиків, які не визнаватимуть абсолютно нічого, які звикли чути єдино правильне слово з Москви, трансльоване через українських священників. І таким чином ця Церква потроху буде втрачати свій вплив”, – про таке в ефірі “5 каналу” заявив перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Василь Яблонський.

    Він також додав: “З питанням перейменування релігійних громад треба дуже акуратно йти законодавчим шляхом, не провокуючи таких рішень, які можуть викликати якісь протести, провокації і таке інше. Але ми повинні чітко рухатися до того, що світове православ’я визнає таку ситуацію на чолі з Константинопольским Патріархом”.

    І додав, що РПЦ в Україні не визнаватиме своєї нової назви. Вони вдаватимуть, що нічого не відбувається і вони не визнають Закону України. І вони розумітимуть, що держава не буде рухатися силовим шляхом, оскільки це державі і українському суспільству не вигідно.

    “Водночас, я думаю, що країна, своєю чергою, не визнаватиме їхньої самоназви і буде таким чином впливати на формування нової назви”, – підсумував Яблонський.

    Детальніше дивіться у повному відео інтерв’ю: