Американські вчені розповіли, як збираються охолоджувати Землю

    185

    «Кліматичну зброю» випробують в 2019 році, і в разі успіху, над Землею планується створити до 4000 пилових парасольок. Вони будуть перешкоджати проходженню сонячних променів, і охолодять планету.

    Глобальне потепління стало реальною загрозою для флори і фауни Землі. Експерти досконально вивчили цю проблему, знають про всі наслідки, позитивні і негативні моменти, і поки середня світова температура зростає, пропонують багато часом навіть фантастичних і дивних шляхів її вирішення.

    Нещодавно вчені з Гарвардського університету в США озвучили свою ідею: в 2019 році вони спробують охолодити Землю за допомогою крейди, яку розпилять в атмосфері за допомогою дирижаблів. Суть проекту досить проста: в небо над південно-західними районами США на висоту 19 км запустять дирижабль, який розпорошить в атмосфері 1 кг карбонат кальцію, більш відомого як крейда. Утвориться пилова парасолька, яка буде перешкоджати проходженню сонячних променів.

    Далі розрахують, наскільки в цій тіні прохолодніше, ніж поза нею. Схожий ефект вчені спостерігали під час виверження вулкана в Філіппінах. У разі успіху такі парасольки створять по всій планеті – розпорошуючи по 10-12 парасольок в день, можна за рік створити їх 4000. За розрахунками, це допоможе знизити середню температуру на 0,5 градуса.

    Однак ця новаторська ідея має свої недоліки: стратегія може порушити глобальну кількість опадів, викликаючи посуху і голод у багатьох частинах світу. Багато хто вважає ризикованим ще більше забруднювати атмосферу, стан якої і без того жалюгідний. Цей проект досить дорогий – потрібно близько 2 – 2,5 млрд доларів на рік – витрати має намір покрити багатій із США Білл Гейтс.

    У свою чергу вчений з Оксфордського університету і зовсім запропонував скористатися досвідом Хе Цзянькуй, і почати генетично програмувати людей для меншого споживання їжі і мінімальних вимог до навколишнього середовища.

    Раніше вчені з Єльського і Гарвардського університетів запропонували відправити у атмосферу спеціальні літаки, які будуть викидати в неї по 25 тонн сірки за один виліт – спочатку буде направлено 8 літаків, надалі ще по 6 за рік. Окислившись до діоксиду, хімічна речовина затемнить Сонце, що буде перешкоджати проходженню сонячних променів і перегріву Землі.