Відповідь Константинополю на дії щодо України: у РПЦ зробили перші кроки

    2747

    Храм святих Костянтина і Олени на території російського генконсульства в Стамбулі почав проводити богослужіння. Такі дії є нібито відповіддю РПЦ на “численні прохання” тамтешніх вірян, які не хотіли ходити до храмів Константинопольського патріархату через дії Варфоломія щодо України.

    Так, першу літургію відслужив виконуючий обов’язки настоятеля храму священик Георгій Сергєєв, призначений главою РПЦ Кирилом.

    Окрім того, дії РПЦ російський ієрей Георгій пояснив рішенням священного синоду про неможливість євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом. Причиною припинення спілкування в РПЦ вважають “грубе порушення канонів” щодо надання автокефалї Україні.

    Під час богослужіння священнослужителі наголошували на єдності православ’я. Окрім того, російський ієрей Георгій зазначив, що російськомовні православні віряни у Туреччині тепер матимуть “опіку” від Московської патріархії. Саме тому РПЦ призначила настоятеля і почала регулярні богослужіння в історичному російською посольському храмі.

    Раніше у РПЦ заявляли про скерування священнослужителів до Туреччини для опіки над російськомовними православними вірянами на час конфлікту із Константинопольським патріархатом. Також Російська православна церква вже повідомляла про свої плани щодо відкриття додаткових парафій за кордоном.

    Джерело