Лікар: у 80% людей спостерігається дефіцит заліза

    181

    Багато людей не усвідомлюють, що вони анемічні, а дефіцит заліза зачіпає близько 80% людей у всьому світі, каже лікар Міріам Стоппард.

    Анемія буквально означає занадто мало крові – або, скоріше, занадто мало здорової крові, а конкретно – мала кількість еритроцитів (червоних кров’яних тілець).

    Найбільш поширеним типом є залізодефіцитна анемія, яка зменшує кількість еритроцитів і виникає через зниження кількості заліза в організмі. Це залізо, або «haem», надає червоний колір червоним кров’яним клітинам. Гем (haem) у вигляді гемоглобіну відповідає за основну функцію крові – перенесення кисню в організм з легких.

    Коли в крові недостатньо заліза, вона не може виконувати цю функцію, і з’являються різні симптомів, деякі з них серйозні. Біда в тому, що симптоми наростають підступно повільно, тому ви їх не помічаєте. Багато людей не знають, що вони анемічні. Дефіцит заліза вражає до восьми з 10 чоловік у всьому світі.

    У Великобританії експерти кажуть, що найбільш схильні до ризику низького рівня заліза жінки у віці 35-49 років, дівчатка у віці 15-18 років, діти віком від одного до двох років і чоловіки у віці 65 років і старше.

    Анемія – це ознака нашого часу. Дієти, які виключають цілі групи продуктів харчування, нездорові приправи їжі, вегетаріанські дієти, виключаючи найкраще джерело заліза, яким є м’ясо, вносять свій вклад.

    М’ясо є єдиним природним джерелом гем-заліза і набагато легше поглинається, ніж не-гем залізо з рослин. Проте, залізо не так легко всмоктується з кишківника. Йому потрібен вітамін С разом з ним, тому трюк полягає в тому, щоб з’їсти свіжі овочі з м’ясом, а потім поїсти фруктів.

    Отже, які симптоми слід шукати? Майже всі, хто страждає на залізодефіцитну анемію, відчувають постійну втому, тому що для вивільнення енергії необхідний кисень. З тієї ж причини прискорене серцебиття і задишка є помітними симптомами, оскільки серце і легені напружуються, працюючи з дуже невеликою кількістю кисню, що проходить через них.

    Відсутність гемоглобіну в крові означає, що недостатньо кисню надходить в мозок, змушуючи його кровоносні судини набухати і створювати підвищений тиск з виникаючими головними болями і запамороченням.

    Через відсутність гему в еритроцитах шкіра, мова, нігті і внутрішня сторона повік виглядатимуть блідими.

    Скільки заліза нам потрібно в день? Рекомендована добова доза заліза для жінок у віці 19-50 років становить близько 15 мг, норма для чоловіків – 8 мг.

    Добрими джерелами заліза є червоне м’ясо, курятина, яйця і листові зелені овочі.