«Здорова альтернатива»: українець створив штучне сало

    333

    «Здорову альтернативу» звичайного свинячого сала створили в Сумському аграрному університеті.

    Рослинна олія і желатин – ось такий простий рецепт штучного сала. Створили салозамінник студенти аграрного університету в Сумах під керівництвом доцента кафедри харчування Дмитра Бідюка. Свій винахід вчений називає «здоровою альтернативою» свинячого сала, оскільки воно не містить багатьох шкідливих речовин тваринного походження.

    Зі смаком проблем бути не повинно: розробники стверджують, що їм вдалося якісно імітувати варіанти різної жирності і з різною кількістю спецій. При цьому обіцяють: на смак від звичайного шпику їх продукт не відрізнити. Навіть самі прискіпливі гурмани і фанати народної кухні залишаться задоволені винаходом сумських ентузіастів.

    Лабораторне сало – не єдина розробка команди Бідюка. Вчені працюють над проектами біорозкладаного посуду, харчової біоплівки для заміни целофанової упаковки і органічних чіпсів. Поки незрозуміло, чи будуть затребувані ці розробки в Україні, але на ринках Європи і США вони можуть мати успіх.